Ankara a inaugurat, ieri, oficial, gazoductul subacvatic Blue Stream, care asigura din decembrie 2002 transportul de gaze naturale rusesti catre portul turcesc la Marea Neagra, Samsun, transmite BBC. Inaugurat in prezenta presedintelui rus, Vladimir
Ankara a inaugurat, ieri, oficial, gazoductul subacvatic Blue Stream, care asigura din decembrie 2002 transportul de gaze naturale rusesti catre portul turcesc la Marea Neagra, Samsun, transmite BBC. Inaugurat in prezenta presedintelui rus, Vladimir Putin, premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, si a sefului Executivului de la Roma, Silvio Berlusconi, gazoductul Blue Stream faciliteaza transportul de gaze naturale rusesti catre Turcia prin eliminarea intermediarilor, constituind, astfel, o alternativa avantajoasa la rutele de transport deja existente. Proiectul a fost demarat in 2000, ca urmare a acordurilor interguvernamentale turco-ruse incheiate la 15 decembrie 1997, costurile lucrarilor fiind estimate la aproximativ 3,2 miliarde de dolari. Potrivit informatiilor publicate pe site-ul gigantului energetic rusesc Gazprom, contractat, impreuna cu compania italiana ENI, pentru realizarea proiectului, gazoductul are o lungime de aproximativ 1213 kilometri, fiind structurat pe trei sectiuni: segmentul terestru rusesc Izobilnoye-Arkhipo-Osipovka, sectiunea subacvatica Arkhipo-Osipovka-Durusu si segmentul terestru turcesc Samsun-Ankara. La o capacitate de transport maxima de aproximativ 16 miliarde de metri cubi de gaz pe an, tranzitul pe conducta Blue Stream se situeaza, la acest moment, in jurul valorii de sase miliarde de metri cubi, urmand sa atinga capacitatea prevazuta in 2010. Desi conceput pentru asigurarea a aproximativ 60% din consumul de gaze naturale pe piata interna din Turcia, oficialii de la Ankara si cei de la Moscova analizeaza, la acest moment, oportunitatea extinderii gazoductului subacvatic din Marea Neagra in vederea abordarii unor piete noi, printre cele vizate numarandu-se si cea israeliana. Colaborarea ruso-italiano-turca ar putea fi reluata in viitor, autoritatile de la Moscova, Roma si Ankara urmarind, totodata, construirea unei conducte de petrol, paralela cu gazoductul Blue Stream, care sa faca legatura intre Asia Centrala si Europa, evitand Stramtoarea Bosfor. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.