De la 1 ianuarie 2006, sistemul de acordare a indemnizatiei in vederea cresterii copilului va fi altul. In aceast sens, in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 1008, a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 148/03.11.2005, preve
De la 1 ianuarie 2006, sistemul de acordare a indemnizatiei in vederea cresterii copilului va fi altul. In aceast sens, in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 1008, a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 148/03.11.2005, prevederile acestui act normativ urmand a intra in vigoare la data de 1.01.2006.
Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) precizeaza ca Ordonanta 148 prevede ca incepand cu 01.01.2006 se va acorda o indemnizatie de 800 lei/luna si stimulent - 300 lei/luna in cazul reintoarcerii la serviciu inainte de terminarea concediului pentru cresterea copilului. Incepand cu 01.01.2007 va fi acordata o indemnizatie de 600 lei/luna, alocatie de stat pentru copiii in varsta de pana la 2, respectiv 3 ani - 200 lei/luna si stimulent de 100 lei/luna pentru reinceperea activitatii.
Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda in conditiile realizarii, timp de 12 luni anterioare nasterii, a unor venituri profesionale supuse impozitului pe venit. In cele 12 luni pot fi incluse si alte perioade, expres prevazute de actul normativ.
Stimulentul se acorda in perioada in care beneficiarii indemnizatiei realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit. In aceste situatii, plata indemnizatiei de 800 lei (in anul 2006), respectiv 600 lei (in anul 2007) se suspenda.
Autoritati competente cu plata drepturilor sunt directiile judetene de munca, solidaritate sociala si familie, respectiv Directia de munca, solidaritate sociala si familie a Municipiului Bucuresti. Pentru indemnizatiile care se cuvin cu incepere de la data de 1.01.2006, inceteaza obligatia angajatorilor, respectiv a caselor teritoriale de pensii si agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, de a stabili/achita astfel de drepturi.
Actele necesare
Actele necesare acordarii indemnizatiei, stimulentului sau alocatiei de stat pentru copii (in principal) sunt actul de identitate al solicitantului; certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie; certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz; alte acte necesare dovedirii calitatii care confera persoanei dreptul la acordarea prestatiilor stabilite de OUG nr. 148/2005. Cererile, insotite de documentele justificative, se depun, dupa caz, la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor Municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta. Aceasta obligatie o au toate persoanele indreptatite, inclusiv cele care, la data de 31 decembrie 2005, se afla in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, reglementata de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. Primariile au obligatia de a transmite la directiile teritoriale de munca, pana pe data de 10 a fiecarei luni, cererile solicitantilor, insotite de documentele justificative. Cererile se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la Directia teritoriala de munca, prin decizie de admitere sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv. Decizia se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii. Contestatiile formulate impotriva deciziei se solutioneaza potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.
Plata drepturilor
In cazul persoanelor care solicita indemnizatia dupa data de 31.12.2005, precum si in cazul celor care solicita acordarea stimulentului, drepturile se cuvin si se platesc astfel:
- incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate si plata indemnizatiei aferente, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la aceasta data;
- incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
- incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
- de la data depunerii cererii, in situatiile in care se depaseste acest termen.
In cazul persoanelor care, la data de 31.12.2005, se afla in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului acordata in baza prevederilor Legii nr.19/2000, indemnizatia se cuvine si se plateste dupa cum urmeaza:
- de la data de 1.01.2006, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile lucratoare de la aceasta data;
- de la data cererii, in situatiile in care se depaseste acest termen.
CNPAS precizeaza ca aspecte procedurale referitoare la transferul dosarelor pentru drepturile cuvenite sau aflate in plata la data de 31.12.2005 de la angajatori la directiile judetene de munca, solidaritate sociala si familie, vor fi comunicate in timp util.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.