Cehii au comemorat, ieri, victimele "revolutiei de catifea", care a condus la debarcarea regimului rosu, in urma cu 16 ani. Praghezii au aprins lumanari sub arcadele cladirii de pe aleea Narodova din capitala, unde, la 17 noiembrie 1989, militia comu
Cehii au comemorat, ieri, victimele "revolutiei de catifea", care a condus la debarcarea regimului rosu, in urma cu 16 ani. Praghezii au aprins lumanari sub arcadele cladirii de pe aleea Narodova din capitala, unde, la 17 noiembrie 1989, militia comunista i-a atacat pe studentii demonstranti.
Mass-media cehe relateaza pe larg evenimentul. Se publica fotografii realizate in timpul demonstratiilor, care ii infatiseaza pe functionarii comunisti Milous Jakes (prim secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Cehoslovac), Gustav Husak (presedintele CSSR), Ladislav Adamec (ultimul premier al regimului comunist). Tinerii, in special cei pana in 20 de ani, care erau copii in timpul revolutiei de catifea, sau nici macar nu se nascusera, nu asociaza aceste imagini cu nici o traire, le percep, insa ca pe o lectie de istorie. Dar, in afara de portretele ingalbenite, revolutia din noiembrie a lasat in urma ei semne si simboluri. Legatura de chei care a fost agitata in timpul demonstratiilor insemna ultimul clopot batut pentru comunisti; degetele in forma literei V anuntau victoria democratiei; literele VPN ii desemnau pe slovacii si persoanele venite din Bratislava, acolo unde, tot in noiembrie 1989, s-a decis lichidarea comunismului, explica Rzeczpoospolita, citata de Rompres.
Cealalta fata a monedei
Mai multi protagonisti ai scenei politice pregheze fac bilantul ultimilor 16 ani. Ei evoca dezmembrarea non-violenta a dictaturii rosii, plecarea din Cehoslovacia a armatelor sovietice, cucerirea suveranitatii si independentei politice, impartirea pasnica, in 1993, a fostei Cehoslovacii, in Cehia si Slovacia, trecerea reusita la economia de piata, introducerea sistemului democratiei parlamentare si a institutiilor aferente, libertatea cuvantului, garantarea drepturilor cetatenesti, relatiile bune cu vecinii, admiterea tarii in NATO si UE.
Indicii economici confirma faptul ca sistemul capitalist ceh este puternic si din ce in ce mai sigur. Nu exista saracie, copii flamanzi sau someri lasati in voia sortii.
Realitatea ceha de dupa noiembrie 1989 este insa o moneda cu doua fete, una dintre ele fiind invizibila pentru turistul care viziteaza Cehia. Vaclav Havel, intelectual de marca, disident in perioada comunista si primul presedinte dupa caderea cortinei de fier, considera ca scena politica ceha este lipsita de mobilitate, impietrita. Havel, considerat simbolul revolutiei de catifea, remarca, dupa 16 ani, nu numai victoria democratiei, ci si deschiderea portilor pentru mafia economica aflata in stransa legatura cu politica.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.