Conflictul dintre fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, si ministrul Justitiei, Monica Macovei, a consemnat ieri un nou episod. De aceasta data, Huza a lansat un atac virulent la adresa Monicai Macovei pe care a acuzat-o de imixtiu
Conflictul dintre fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, si ministrul Justitiei, Monica Macovei, a consemnat ieri un nou episod. De aceasta data, Huza a lansat un atac virulent la adresa Monicai Macovei pe care a acuzat-o de imixtiuni in ancheta aflata in desfasurare la Departamentul National Anticoruptie (DNA) si care priveste modul in care ex-presedintele Tribunalului Bucuresti a dobandit un apartament din fondul locativ de stat.
Concret, Maria Huza a sustinut, in cadrul sedintei de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii, ca ministrul Justitiei face presiuni in dosarul aflat la DNA si in care este acuzata de instigare la acordare de credit si fals in declaratii, asa cum ar fi facut si in cazul Rodicai Stanoiu. De asemenea, Monica Macovei a fost acuzata si de faptul ca a numit la DNA procurori care sa-i faca jocul, in acest sens Maria Huza precizand ca procurorul care o ancheteaza pe ea si pe alti doi functionari publici este "un apropiat" al ministrului Justitiei, dar ca "acesta va raspunde". Ex-presedintele Tribunalului Bucuresti a tinut sa precizeze ca, desi a fost chemata ieri la DNA, nu s-a prezentat intrucat a trebuit sa participe la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii.
Huza s-a referit si la dosarul privind modul de dobandire a unui imobil de catre parintii ministrului Justitiei, sustinand ca "nimeni nu s-a sesizat cu privire la acest caz".
Replica
La scurt timp de la acest atac a venit si replica Ministerului Justitiei care a respins acuzatiile lansate de Huza la adresa lui Macovei. Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Cristina Manda, a declarat, citat de Mediafax, ca reactiile Mariei Huza, potrivit carora "procurorul care o cerceteaza va raspunde" constituie o presiune asupra anchetatorilor si ca aceasta reactie este cea a "unui om incoltit". "Un membru al CSM ar trebui sa stabileasca un echilibru cu privire la independenta magistratilor, nu sa faca presiuni", a afirmat Cristina Manda. Totodata, secretarul de stat a declarat ca nu intelege de ce Maria Huza a ales sa se apere prin acuzatii aduse in sedinta plenului CSM, in conditiile in care fiecare din magistratii cercetati s-a conformat procedurilor legale, desi nu a avut "privilegiul de a fi membru al CSM".
CSM asteapta rezultatul DNA
La randul sau, presedintele CSM, Dan Lupascu, intrebat daca era normal ca Maria Huza sa-si pledeze nevinovatia in fata membrilor Consiliului, a declarat ca fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti a apreciat ca in acest mod isi poate prezenta punctul de vedere. "Doamna Huza este intr-o situatie in care nu doresc sa se afle nimeni. Este judecator si a apreciat ca in acest mod isi poate prezenta punctul de vedere. Ceea ce s-a degajat din discutia de astazi este ca organele de urmarire penala trebuie sa respecte legea, iar CSM nu se poate implica in nici un fel sa influenteze mersul anchetei. La organele de urmarire penala este cercetat cetateanul si nu membrul CSM. Intamplator, este vorba de un membru al Consiliului care - ca orice cetatean - se bucura de prezumtia de nevinovatie", a spus Lupascu.
In acelasi timp, seful CSM considera ca nu exista nici un impediment ca Huza sa-si exercite functia de membru al Consiliului. "Sunt chestiuni asupra carora se va pronunta Inspectia noastra, la solicitarea pe care o va face Maria Huza, in limitele competentei, fara a incerca in vreun fel sa influentam ancheta", a aratat Dan Lupascu. Acesta a precizat ca se vor verifica modul in care a fost repartizat procurorului DNA dosarul privind cazul judecatoarei, eventuala mutare a dosarului de la un procuror la altul si daca s-au respectat normele care guverneaza procedura.
Presedintele Consiliului a mai mentionat ca, in acest caz, inspectorii CSM au facut o ancheta, iar concluziile au fost discutate la inceputul acestui an. Pe de alta parte, Curtea de Apel Bucuresti a apreciat ca nu s-a comis vreo abatere disciplinara in cazul Huza, a spus Lupascu, adaugand ca CSM a decis sa astepte rezultatul DNA.
Acesta a mai declarat ca datorita presei CSM a aflat de faptul ca Maria Huza este urmarita penal. "Nici CSM, nici Huza - care azi (n.r. - ieri) ne-a spus ca a incercat de trei ori, prin avocat, sa-si vada dosarul la DNA - nu au fost incunostiintati. Sa speram ca va avea posibilitatea de a lua la cunostinta ceea ce i se imputa, sa aiba dreptul sa-si faca apararile, asa cum orice cetatean are", a aratat Lupascu.
Urmarita penal
Departamentul National Anticoruptie a anuntat saptamana trecuta declansarea urmarii penale impotriva Mariei Huza, acuzata de incalcarea articolului 10, litera b, din Legea 78/2000 privind sanctionarea faptelor de coruptie, precum si de fals in declaratii. In acelasi caz, DNA ii acuza de abuz in serviciu pe fostul viceprimar al Sectorului 1, Ioan Todiras, precum si pe fostul sef al Serviciului locativ, Mircea Catanescu, ce ar fi dispus atribuirea locuintei Mariei Huza.
Fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti a fost acuzat ca si-ar fi cumparat un apartament in centrul Capitalei, cu dobanda subventionata de stat, din fondul destinat tinerilor casatoriti. In momentul achizitionarii, judecatoarea ar fi detinut o casa la Slatina, fapt pe care ar fi omis sa-l mentioneze in declaratia pe proprie raspundere ceruta de lege si inclusa in dosarul de obtinere a apartamentului. Ulterior, Huza si-ar fi vandut casa cu 150.000 de euro, dar si-ar fi pastrat locuinta subventionata.
Judecatoarea a sustinut in permanenta legalitatea tranzactiei, afirmand ca nu a comis vreun fals sau vreo ilegalitate si ca nu a abuzat de calitatea sa de magistrat pentru a dobandi o locuinta.
Ea a spus ca a achitat integral pretul casei, 1,3 miliarde de lei, si ca nu a beneficiat de subventie, platind "rate de 20 la suta, si nu de cinci la suta". Huza a indicat ca alineatul d al articolului 7 din Legea 19/1994 prevede faptul ca dobanda de cinci la suta este platita numai de tineri casatoriti si de persoane cu handicap.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.