Asumarea oficiala a declaratiilor lui Ludovic Orban de catre conducerea PNL, prin care reprosa proasta colaborare cu PD si "franele" Presedintelui la demersurile de schimbare a sefilor serviciilor secrete, a repus pe tapet tema unitatii in Alianta
Asumarea oficiala a declaratiilor lui Ludovic Orban de catre conducerea PNL, prin care reprosa proasta colaborare cu PD si "franele" Presedintelui la demersurile de schimbare a sefilor serviciilor secrete, a repus pe tapet tema unitatii in Alianta DA. Practic, presedintele liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, a confirmat ca PNL este nemultumit de tandemul cu PD si de protectia pe care presedintele Basescu ar acorda-o oamenilor PSD plasati in posturi cheie. Aceste chestini au fost invocate de Orban in repetate randuri, spre exasperarea conducerii PD, care, prin vocea vicepresedintelui Anca Boagiu, a cerut retragerea sprijinului politic pentru seful liberalilor bucuresteni. Democratii au precizat ieri ca actiunile si declaratiile lui Basescu sunt in deplina concordanta cu programul de guvernare si au dat vina pe perceptia gresita pe care liberalii o au in legatura cu acestea. Vicepresedintele Radu Berceanu a atacat insa balbaiala conducerii PNL in privinta alegerilor anticipate care ar fi rezolvat toate problemele. El a trimis o sageata catre Tariceanu caruia i-a reprosat dragostea prea mare pentru demnitati. Pozitiile celor doua partide nu par sa duca totusi catre o ruptura iminenta a Aliantei ci se pot inscrie mai degraba in capitolul sicanelor repetate dintre PNL si PD. (M.T.)
Tariceanu sustine declaratiile sefului PNL Bucuresti
Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, marti seara, dupa sedinta conducerii partidului, ca declaratiile lui Ludovic Orban privind schimbarea sefilor serviciilor secrete si ai institutiilor publice conduse inca de reprezentanti ai fostei puteri reprezinta pozitia oficiala a PNL. Tariceanu a subliniat ca in sedinta Comitetului Executiv al partidului s-a discutat despre declaratiile recente ale lui Orban, in urma carora liderii PD au cerut sanctionarea presedintelui PNL Bucuresti. Presedintele PNL a precizat insa ca nu exista o cerere oficiala din partea PD, catre PNL, referitoare la sanctionarea lui Orban. "Orban nu a facut decat sa exprime o pozitie oficiala a Delegatiei Permanente (DP) a PNL si care este in conformitate cu o serie de angajamente politice care s-au gasit in programul nostru electoral", a spus Tariceanu, conform Mediafax. Liderul PNL a dat asigurari ca liberalii nu sunt in dezacord cu PD, pe tema declaratiilor lui Orban si ca nu este nevoie ca seful liberalilor bucuresteni sa fie temperat. "Pentru ce sa-l temperam? Prin luarile sale de pozitie, Orban a reluat ceea ce a sustinut DP", a explicat Tariceanu. La randul sau, Ludovic Orban a spus: "Nu am de ce sa fiu sanctionat. Dimpotriva, ar trebui sa fiu premiat pentru ca cer sa preluam cu adevarat puterea si sa indepartam din functiile de conducere ale institutiilor publice pe toti clientii politici ai PSD".
PNL da vina pe Basescu
Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, ca tensiunile dintre PNL si PD sunt cauzate de declaratiile si atitudinile sefului statului, pe care tot mai multi liberali il considera un "neprieten" al partidului. Hasotti a spus ca in PNL exista dezbateri neoficiale privind desemnarea unui candidat propriu, la Presedintie, in 2009. "Tensiunile care apar intre PNL si PD sunt urmare a unor declaratii, actiuni, atitudini, ale lui Basescu, pe care tot mai multi colegi il considera un neprieten al PNL. Exista o dezbatere neoficiala in PNL privind posibilitatea ca in 2009 sa avem propriul candidat la Presedintie", a mentionat Hasotti. El a precizat ca intre PNL si PD nu exista nici un fel de neintelegeri, in afara momentelor in care Basescu are anumite interventii. "Tulburarile care apar intre PNL si PD vin din alta parte, din deal. Cu PD avem o relatie foarte buna, dar declaratiile presedintelui sunt interpretate de liberali ca fiind de la PD", a explicat Hasotti. In opinia liderului PNL, Guvernul nu trebuia sa aloce 5% din PIB pentru Educatie. "De asemenea, cred ca Basescu nu trebuia sa intervina in negocierile Guvernului cu sindicatele. A fost inca un gest necugetat al presedintelui", a spus senatorul liberal. (Ovidiu BANCHES)
Democratii, enervati de liberal
Presedintele Emil Boc a recunoscut luni, dupa sedinta conducerii Aliantei DA, faptul ca a cerut conducerii PNL sa puna capat declaratiilor dure pe care le face liberalul Ludovic Orban. In opinia lui Boc, pozitiile exprimate de Orban, in nume personal, "otravesc relatiile din Alianta si aduc costuri politice si prejudicii de imagine". Discutiile din sedinta liderilor Aliantei au fost insa mult mai acuzatoare decat la nivelul declaratiilor oficiale: ministrul Anca Boagiu, care este si vicepresedinte PD, a amenintat ca democratii vor cere conducerii PNL retragerea sprijinului politic lui Ludovic Orban, daca acesta continua sa ii critice pe presedintele Traian Basescu si pe unii democrati, au sustinut surse din Alianta. Daca PNL nu va tine cont de aceasta solicitare, PD a avertizat ca va considera remarcele lui Orban drept pozitii oficiale ale PNL, ceea ce va periclita viitorul Aliantei. Liberalii au invocat faptul ca atat timp cat seful statului poate sa il critice pe primul-ministru, atunci si liberalii pot sa il critice pe seful statului.
Ludovic Orban, absent la sedinta Aliantei, a declarat ulterior ca, in opinia sa, ceea ce a spus Anca Boagiu este "o gluma proasta". "Am aflat ce a spus reprezentantul PD despre mine si cred ca Traian Basescu nu are nevoie de avocati gen Anca Boagiu", a mai spus liderul PNL Bucuresti. El a precizat ca solicitarile lui, care i-au nemultumit pe democrati, au la baza angajamentele electorale ale Aliantei si ale actualului sef al statului, precum si programul de guvernare al actualei puteri. "Am cerut schimbarea pesedistilor de la conducerea institutiilor statului pentru ca, din pacate, multi dintre acestia sunt sustinuti in functii chiar de presedinte", a mai spus Orban.
"Traian Basescu nu trebuie sa incalce dorintele Aliantei"
Ludovic Orban a avut declaratii critice, duminica, la conferinta de alegeri a PNL Dolj, la adresa presedintelui Traian Basescu, a Procurorului General al Romaniei, a directorilor SRI, SIE, SPP si a presedintelui Curtii de Conturi. "Cei care spun ca Traian Basescu nu trebuie sa tina cont de PNL sunt farisei si demagogi. Traian Basescu a ajuns presedinte datorita PNL si este obligat sa actioneze in baza dorintelor PNL. Traian Basescu nu trebuie sa incalce dorintele Aliantei si sa nu mai actioneze in a pune frane schimbarii clasei corupte a PSD, care a incercat sa se substituie institutiilor statului. Fara aceste lucruri, Traian Basescu nu ne mai reprezinta. PNL are destui oameni de valoare pentru a putea propune un alt candidat pentru alegerile din 2009", a sustinut Orban duminica. (Anca HRIBAN)
Emil Boc, presedintele PD: Unii liberali percep gresit relatia cu democratii
Presedintele PD Emil Boc a apreciat ieri ca unii liberali au o perceptie gresita despre relatiile dintre liberali si democrati. "Atata vreme cat declaratiile si actiunile presedintelui Traian Basescu sunt in consonanta cu programul de guvernare si cu promisiunile din campania electorala, nu avem motive de suparare sau de tensiune", a spus Emil Boc, citat de Rompres. Nu vad nimic rau in a pune umarul sa rezolvam problemele dificile cu care ne confruntam, a mai afirmat liderul PD. (A.H.)
Berceanu: Premierul sa schimbe mai intai oamenii PSD
Senatorul PD Radu Berceanu a declarat ieri ca nu are nimic impotriva schimbarii din functie a sefilor serviciilor secrete, dar a apreciat ca ar trebui inlocuiti in primul rand "oamenii PSD" in privinta carora au putere de decizie premierul si ministrii. "De principiu, nu am nimic impotriva unei astfel de idei, numai ca noi ar trebui sa pornim de la mic la mare si de la ce putem noi la ce pot altii, respectiv sa-i schimbam pe cei care sunt in tot felul de functii si a caror schimbare ne sta la indemana fara nici un fel de probleme, este o chestiune care depinde de primul-ministru sau de ministri si asa mai departe si apoi sa ajungem la cei care, prin legea de organizare, prin Constitutie sunt schimbati cu votul Parlamentului, la propunerea presedintelui tarii", a afirmat Berceanu, citat de Mediafax. El a precizat ca acest punct de vedere l-a sustinut si in cadrul Aliantei PNL-PD si in cel al Coalitiei. Berceanu a adaugat ca a dat si exemple de situatii unde "liberalii aveau responsabilitatea si au ramas oameni PSD". "Puteau fi schimbati la 5 minute dupa ce am terminat sedinta aia, de acum vreo saptamana", a mai spus senatorul democrat. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.