Metroul rugineste in depou
Angajatii de la Metrou au oprit ieri dimineata lucrul, incepand cu ora 4.00, solicitand o majorare salariala de 23%. Pentru ca legea ii obliga sa asigure o treime din activitate, protestatarii au reluat prog
Metroul rugineste in depou
Angajatii de la Metrou au oprit ieri dimineata lucrul, incepand cu ora 4.00, solicitand o majorare salariala de 23%. Pentru ca legea ii obliga sa asigure o treime din activitate, protestatarii au reluat programul normal de lucru la ora 16.00. Asadar, cine a dorit ieri sa mearga cu metroul a gasit la intrarea in statii jandarmi si anunturi cu privire la greva generala. Mijloacele de transport in comun au fost luate cu asalt, chiar daca Regia bucuresteana de transport a Capitalei a anuntat ca introduce in traseu peste 300 de mijloace de transport. Numarul politistilor si al jandarmilor bucuresteni aflati pe teren a fost sporit ieri, pentru a preveni eventuale incidente. Si numarul agentilor de politie de la Ordine Publica a fost suplimentat, ei fiind plasati mai ales in zona statiilor de metrou, a precizat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, subcomisarul Christian Ciocan. Masuri au fost luate si pentru fluidizarea traficului rutier, avand in vedere ca, in lipsa metroului, multi bucuresteni au apelat la masinile personale pentru a circula prin oras. Mai exact, au fost sporite cu 10-15% efectivele de agenti de la Brigada de Politie Rutiera aflate pe teren, a precizat subcomisarul Ciocan.
Protestul la judecata
Greva generala declansata de salariatii de la Metrou a fost contestata in instanta de administratie, care a solicitat suspendarea protestului. Liderul USLM spune ca a primit doua citatii din partea ministerului. In prima citatie, care va fi dezbatuta astazi, la ora 8.30, de magistratii Tribunalului Bucuresti, Sectia a VIII-a Conflicte de munca, Ministerul Transporturilor contesta legalitatea grevei, iar in a doua citatie, care urmeaza sa fie solutionata vineri, la ora 11.00, de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, se solicita suspendarea actiunii sindicalistilor.
Potrivit lui Ioan Radoi, liderul USLM, in cazul in care instanta va declara greva ilegala, sindicalistii pot relua activitatea in aproximativ o ora si jumatate. Liderul sindical a aratat ca exista un fond de greva din care grevistii sa fie platiti pe timpul protestului, in conditiile in care administratia nu este obligata sa achite drepturile banesti pe timpul incetarii lucrului. El nu a precizat cat timp ar putea fi platite din fondul de greva salariile sindicalistilor, in situatia in care protestul ar fi declarat legal.
Conducerea Metrorex a apreciat ieri ca protestul de la Metrou este ilegal, pentru ca acordarea unei cresteri salariale presupune adoptarea unui act normativ, iar nivelul salariilor a fost deja stabilit in bugetul de stat din acest an. "Bugetul de venituri si cheltuieli al regiei este deja reglementat, fiind parte integranta a bugetului de stat. In consecinta, consideram ca greva este ilegala si am cerut instantei sa se pronunte in acest caz", a declarat directorul general al Metrorex, Liviu Soava.
Problema banilor
Foto: Rompres Sindicalistii sustin ca Metrorex ar avea cele 16 miliarde de lei vechi necesare pentru majorarea salariala ceruta de grevisti, dar ca folosesc acesti bani pentru a acoperi salariile directorilor firmei franceze care se ocupa de intretinerea trenurilor. "Ministerul Transporturilor, ca ordonator de credite, si Metrorex platesc anual catre firma franceza Alstom, care a preluat mentenanta trenurilor de metrou, 45 de milioane de euro", a declarat Radoi. Pana in iunie 2005, de intretinerea trenurilor s-au ocupat angajatii Metrorex, iar pentru acest lucru erau necesare 14 milioane de euro anual. Aceasta suma acoperea cheltuielile cu exploatarea, investitiile si salariile celor 1.600 de angajati care asigurau mentenanta, precizeaza Radoi. De cand intretinerea garniturilor de metrou a fost preluata de Alstom, au fost disponibilizati 400 de angajati, iar investitiile au scazut, fiind aduse doar 23 de trenuri noi, sustine liderul sindical. El a mai aratat ca trei oameni din conducerea firmei franceze sunt platiti anual cu o suma provenita din bugetul regiei si care totalizeaza 15,5 miliarde de lei, adica exact cat este necesar pentru majorarea salariala de 23% ceruta de sindicalisti. Astfel, salariul tarifar fara sporuri al directorul general al Alstom ar fi de 308 milioane de lei vechi pe luna, cel al directorului de personal - 212 milioane de lei vechi, iar cel al directorului economic - 102 milioane de lei vechi.
Directorul Metrorex, Liviu Soava nu este de acord cu propunerea sindicalistilor de a majora salariile angajatilor prin reducerea salariilor directorilor francezi ai firmei care asigura mentenanta ramelor, intrucat redistribuirea pentru alte scopuri a unor fonduri alocate pentru o anumita activitate este ilegala. "Nu este vorba de identificarea sursei pentru majorarea salariilor angajatilor, ci de modul in care este reglementat fondul de salarii", a spus Soava.
In replica, Alstom precizeaza ca, "cifrele vehiculate nu sunt de natura reala. Retribuirea managerilor companiei Alstom Transport Romania nu se rezuma la contractul cu Metrorex, ci are in vedere managementul tuturor contractelor derulate de catre companie in domeniul transportului feroviar, cu firme de stat si private din Romania si din regiune".
Tariceanu considera greva anormala
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca i se pare anormal ca angajatii de la Metrou sa declanseze greva fara sa aiba un motiv real de ingrijorare sau nemultumire. El s-a declarat surprins de declaratiile liderului sindical de la Metrorex, potrivit caruia greva a fost declansata deoarece autoritatile nu s-au intalnit cu sindicatele si a amintit ca, saptamana trecuta, l-a primit personal la sediul Guvernului, pentru a asculta solicitarile angajatilor de la Metrou, in prezenta ministrului Transporturilor. Premierul a amintit ca salariul mediu lunar al angajatilor de la Metrou se ridica, in prezent, la 16 milioane de lei vechi, fata de 12 milioane de lei vechi cat primesc colegii lor din sectorul feroviar. "Din punct de vedere salarial, trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: salariatii de la metrou nu sunt cei care ar fi cel mai jos pe scara salariala. Din acest punct de vedere, cred ca putem sa analizam si cerintele de cresteri viitoare, dar trebuie sa consideram si care este baza de plecare", a spus Tariceanu. El a mai amintit ca ministrul Transporturilor s-a angajat fata de salariatii de la metrou ca obligatiile asumate de angajator prin contractul de munca sa fie onorate, astfel incat salariile aferente lunilor noiembrie si decembrie sa fie achitate la termen, iar angajatii sa beneficieze si de al 13-lea salariu. "Mie incepe sa mi se para totusi anormal ca, fara sa existe realmente un motiv de ingrijorare sau de nemultumire, aceasta greva sa fie declansata", a adaugat seful Guvernului. El a precizat ca, in aceasta situatie, autoritatile trebuie sa procedeze conform cadrului legal, urmand ca Ministerul Transporturilor sa analizeze daca greva are o baza legala si, in caz contrar, sa ceara justitiei sa dispuna incetarea acestei forme de protest. (Carmen POPESCU)
Basescu s-a intalnit cu CES de dragul dialogului social
Presedintele Traian Basescu a participat ieri, la prima reuniune a plenului Consiliului Economic si Social (CES) tinuta dupa ce confederatiile sindicale au revenit asupra deciziei de a-si retrage reprezentantii pe care ii au in Consiliu. Presedintele a declarat, la inceperea sedintei, ca a venit la CES pentru ca doreste sa vada de ce aceasta institutie nu functioneaza cum trebuie, dar si "pentru un punct de vedere personal" legat de situatia actuala a framantarilor sociale. Basescu a indicat aceste doua aspecte ca obiective ale prezentei sale la CES si a amintit ca s-a stabilit ca presedintele sa vina de doua ori pe an la Consiliu, pentru a discuta cu sindicatele si cu patronatrele. Desi reuniunile plenului sunt de obicei publice, sedinta s-a desfasurat cu usile inchise.
"Presedintele Traian Basescu a invitat la o regandire a ansamblului institutional privind dialogul social, luandu-se in considerare principiul reprezentativitatii, si a insistat ca toate fortele sociale sa se uneasca in raport cu obiectivul central care este integrarea in Uniunea Europeana", a declarat consilierul de stat Bogdan Teodoriu.
El a adaugat ca in cadrul sedintei CES nu s-a discutat in detaliu despre grevele declansate la ora actuala de unele sindicate, principalul obiectiv al prezentei presedintelui la aceasta intalnire fiind imbunatatirea dialogului social. (C.P.)
Melescanu vrea separarea parlamentarului de liderul sindical
Foto: Rompres Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a declarat ca liderii Aliantei vor sa introduca in Statutul senatorilor si deputatilor o prevedere care sa stabileasca incompatibilitatea intre calitatea de parlamentar si cea de lider sindical, transmite Mediafax. "La ultima intrunire a conducerii Aliantei s-a luat in discutie acest subiect si urmeaza sa formulam un amendament in acest sens", a precizat Melescanu. El a spus ca unul din argumentele introducerii in lege a acestei incompatibilitati este cazul liderului sindical - deputat PSD Radoi (foto).
Ioan Radoi spune ca nu se simte amenintat si nici vizat de o eventuala introducere in lege a incompatibilitatii celor doua functii, el ramanand in Parlament atat timp cat are sustinere. El este surprins de declaratia lui Melescanu, care a fost concomitent si ministru de Externe, si presedinte de partid. "Sa n-aiba oare cunostinta ca in toate tarile civilizate aceste functii nu sunt incompatibile, acest lucru fiind nedemocratic? Cei care se tem de liderii de sindicat care sunt si parlamentari n-o vor duce mai bine fara noi", a afirmat Radoi. (D.P.)
Codita PSD in proteste
Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a acuzat PSD, ieri, de "implicare nemijlocita" in protestele din aceste zile organizate de sindicalisti. "Acuz PSD de implicare directa, nemijlocita in miscarile sindicale. Este inadmisibil ca liderul sindical de la metrou sa fie senator PSD. Este evident ca sindicatele sunt manipulate politic, iar Guvernul nu va ceda presiunilor acestora", a spus Hasotti. In privinta profesorilor, el sustine ca "este evident faptul ca liderii sindicali sunt interesati doar de salarii si de titularizarea pe post". Potrivit lui Hasotti, cererea privind titularizarea pe post este o "prevedere comunista", care blocheaza aplicarea meritocratiei. "Sunt profesori care se prafuiesc pe un post. Norma de 18 ore este cea mai mica din Europa", a completat senatorul PNL. Hasotti a spus ca le cere "celor care protesteaza in fata geamurilor premierului sa faca acest lucru si in fata geamurilor presedintilor celor doua Camere pentru ca ei sunt cei mai implicati in elaborarea proiectelor legislative". (O.B.)
Boagiu, ingrijorata de greve
Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, s-a declarat ieri foarte ingrijorata de grevele actuale sau anuntate, care pot afecta procesul de pregatire a Romaniei in vederea aderarii la UE la 1 ianuarie 2007, transmite Mediafax. Boagiu aminteste ca niciodata nu a fost alocat 5% din buget educatiei si insista ca este nevoie de reforma sistemului. Totusi, ea recunoaste ca este nevoie si de o grila de salarizare superioara, dar si de conditii adecvate in scoli, domeniu care intra in competenta autoritatilor locale. (D.P.)
Nastase: acuzatii gratuite
Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a respins ieri acuzatiile potrivit carora PSD este implicat in protestele sindicale, sustinand ca sunt "acuzatii gratuite, care nu pot fi sustinute cu nimic serios". Nastase a spus, insa, ca astfel de acuzatii reprezinta lucruri inevitabile in politica, intotdeauna partidele din opozitie fiind acuzate ca ar fi in spatele grevelor. "Si noi, cand eram la putere, aveam tentatia sa spunem acelasi lucru. Cred ca cel mai bine pot sa spuna sindicalistii daca este cineva in spatele lor. Poate, eventual, cei de acasa de la ei, care nu mai pot sa traiasca din veniturile pe care le au", a mai afirmat presedintele executiv al PSD. (D.P.)
Profesorii nu intra la ore
Instanta a decis amanarea, pentru vineri, a judecarii cererii de suspendare a protestului, formulata de Guvern
ZIUA Foto Sectia Conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti a luat ieri in discutie cererea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) privind incetarea grevei declansate saptamana trecuta de sindicatele din invatamant, pe motiv ca protestul ar fi ilegal. MEdC a invocat incalcarea de catre federatiile din educatie - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor Independente din Invatamant "Spiru Haret", Federatia Educatiei Nationale si Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater" - a prevederilor Legii 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, potrivit carora greva nu poate fi declansata decat dupa declansarea conflictului de interese.
Potrivit legii, revendicarile pentru care este necesara adoptarea unei legi sau a unui act normativ nu pot face obiectul conflictului de interese. Reprezentantii MEdC au mai sustinut ca greva ar fi ilegala intrucat conflictul de interese nu poate fi declansat cat timp contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura de invatamant pentru 2003-2004 este in vigoare. Ministerul a mai sustinut ca sindicatele nu au parcurs etapele obligatorii premergatoare grevei si ca in favoarea protestului nu s-au pronuntat jumatate plus unul dintre membrii federatiilor, asa cum cere legea. Liderii sindicali din invatamant au primit citatiile pentru aceasta cauza, marti, inainte de sedinta birourilor reunite ale celor patru federatii, in care s-a decis continuarea grevei generale.
Obiectiile sindicalistilor, respinse
Instanta a respins obiectiile sindicatelor din educatie privind nulitatea cererii inaintate de MEdC, dar nu a decis asupra legalitatii grevei, hotararea in acest sens urmand a fi pronuntata vineri.
Grevistii invocasera nulitatea cererii inaintate de minister, semnata de noul ministru al Educatiei. Mai exact, reprezentantii grevistilor au invocat lipsa calitatii procesuale a MEdC, sustinand ca cererea in instanta a fost semnata de ministrul Mihai Hardau inainte ca decretul de numire a acestuia sa intre efectiv in vigoare.
Decretul prezidential de numire a lui Mihai Hardau la conducerea ministerului a fost publicat in 10 noiembrie. Potrivit articolului 104 din Constitutie, membrii Guvernului isi exercita mandatul de la data depunerii juramantului. Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat pentru Mediafax, ca noul ministru a depus juramantul in seara zilei de 10 noiembrie, decretul de numire in functie aparand a doua zi in Monitorul Oficial. Mihai Hardau a semnat in 11 noiembrie adresa catre instanta, in conditiile in care, potrivit normelor legale, decretul de numire intra in vigoare la trei zile de la publicare, mai exact in 14 noiembrie, sustine liderul sindical. Sindicalistii au contestat si imputernicirea data de secretarul de stat Paloma Petrescu celor sapte avocati care reprezinta MEdC, intrucat un astfel de act trebuia semnat tot de ministru, cel care este ordonator de credite, potrivit legii.
Prin urmare, protestul profesorilor va continua cel putin pana vineri.
Ieri, cadrele didactice s-au aflat in cea de-a doua saptamana de greva generala, ele oprind lucrul in 7 noiembrie. Profesorii au negociat in mai multe randuri cu Guvernul, in acest conflict intervenind chiar si presedintele Traian Basescu, fara ca sindicatele sa obtina insa tot ceea ce au cerut. Guvernul a propus profesorilor o majorare salariala de 8% in doua transe, plata unor drepturi banesti restante, precum si alocarea a 5% din PIB pentru educatie, insa numai pe baza de proiecte.(Mihaela JITEA)
Functionarii publici amana protestul
Comitetul Director al Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici SED LEX, compus din presedintii organizatiilor membre, respectiv: Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante; Federatia Nationala a Sindicatelor Muncii si Protectiei Sociale; Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala; Federatia Sindicala a Statisticienilor din Romania; Sindicatul National Vamal Unirea; Sindicatul National al Functionarilor Publici din Inspectia Muncii; Sindicatul National al Garzii de Mediu; Sindicatul National al Functionarilor Publici din Protectia Consumatorilor si presedintii filialelor judetene ale SED LEX au dezbatut ieri minuta incheiata de comandamentul de negociere cu reprezentantii Guvernului. Dupa analiza modului in care s-a propus rezolvarea revendicarilor lor, functionarii publici au decis suspendarea grevei generale (programata sa inceapa astazi) pe perioada negocierilor.
Partile si-au propus ca, incepand de astazi sa negocieze actul normativ care va reglementa cresterile salariale ce vor fi acordate functionarilor publici si personalului contractual, modificarea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici in sensul crearii unui sistem de avansare tip cariera, precum si modificarea legii administratiei publice locale in ceea ce priveste descentralizarea administrativa. De asemenea, s-a convenit asupra modificarii HG 1723/2004 privind aprobarea programului de masuri pentru combaterea birocratiei in activitatea de relatii cu publicul. SED LEX anunta insa ca, daca negocierile esueaza, Biroul Executiv va putea sa ia decizia declansarii grevei generale in orice moment, pe parcursul celor doua saptamani de discutii.(Carmen POPESCU)
Greva foamei in siderurgie
Sindicalistii de la SC TUBINOX Bucuresti, aflati in greva generala din 3 noiembrie, au protestat ieri in fata AVAS, solicitand relansarea productiei, semnarea contractului colectiv de munca si plata salariilor restante. Din 14 noiembrie, 11 angajati se afla in greva foamei. La scurt timp dupa ce Tenaris a cumparat pachetul majoritar la SC SILCOTUB Zalau, impreuna cu TUBINOX Bucuresti si LAMINORUL din Braila, elvetienii s-au debarasat de fabricile neproductive, nefiind capabili sa le relanseze. Astfel, LAMINORUL a fost cedat AVAS, iar la TUBINOX situatia este incerta. La 20 octombrie, Tenaris si-a retras cei trei membri din Consiliul de Administratie al TUBINOX, AGA alegand ca presedinte o persoana juridica, avand denumirea MAKATSU TRADING COMPANY INC. si domiciliul in Panama. Sindicalistii au cerut in scris lamuriri grupului Tenaris. Li s-a raspuns, tot in scris, ca TUBINOX nu mai apartine elvetienilor, din 29.07.05. Sindicalistii s-au adresat AVAS, primind asigurari ca fabrica apartine, totusi, grupului Tenaris.
Grupul Tenaris, in urma unor inginerii financiare de proportii, a pus mana pe partea viabila a fostului combinat SIDERCA, denumit anul trecut SC DONASID SA. De cateva zile, zeci de camioane cu numar de Salaj (provenind de la SILCOTUB) transporta teava la Calarasi, ceea ce-i face pe oameni sa creada ca se pregateste punerea pe butuci si a combinatului din Zalau. (Dan COSTE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.