Cresterea tarifelor la gaze naturale pentru 2006 a fost stabilita si va tine cont de majorarea pretului gazelor din productia interna cu 25 de dolari pe mia de metri cubi si cea a importurilor, estimata la 40 de dolari pe mia de metri cubi, informeaz
Cresterea tarifelor la gaze naturale pentru 2006 a fost stabilita si va tine cont de majorarea pretului gazelor din productia interna cu 25 de dolari pe mia de metri cubi si cea a importurilor, estimata la 40 de dolari pe mia de metri cubi, informeaza Mediafax. In prezent, consumatorii finali platesc in medie 230 de dolari pe mia de metri cubi, valoare cu peste 30% mai mare decat la finele anului trecut. Pretul gazelor naturale din productia interna este de 105 dolari pe mia de metri cubi. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres (foto), a precizat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca vor mai fi efectuate "mici ajustari" fata de politica stabilita, in functie de evolutia preturilor gazelor naturale importate. "In prezent se lucreaza la un acompaniament social, in special pentru categoriile defavorizate ale populatiei, in domeniul gazelor naturale. Tot ce inseamna politica de tarifare pentru anul viitor va fi anuntat imediat dupa ce aceste acte normative vor fi pregatite, astfel incat sa avem un ansamblu de masuri care sa insoteasca modificarea politicii tarifare", a spus Seres. Potrivit acestuia, masurile de sprijin bugetar vor viza derularea unui program social pentru persoanele cu venituri reduse, dupa modelul aplicat la energia termica sau la cea electrica, si continuarea programului de acordare de ajutoare pentru schimbarea arzatoarelor sau achizitia de sisteme de incalzire. "Dupa 2007 nu vom mai putea avea tarife sociale, insa scheme de sustinere sociala sunt aplicate in toate statele vestice. Nu vom avea voie sa avem un tarif social, dar vom avea voie sa avem un program social pentru sustinerea celor cu venituri reduse", a afirmat Seres. Referitor la tarifele din 2006, Seres a mentionat ca autoritatile romane vor respecta angajamentul asumat prin negocierile de aderare la Uniunea Europeana privind cresterea anuala a tarifelor cu 25 de dolari pe mia de metri cubi pentru gazele din productie interna. In plus, majorarea tarifelor la gazele naturale din import, cauzata in principal de scumpirea titeiului pe plan international, va influenta la randul sau tarifele din Romania. "Cresterea este estimata in prezent la 40 de dolari pe mia de metri cubi, insa dupa data de 15 decembrie vom avea date clare privind majorarea preturilor gazelor importate", a mai spus Seres. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.