Partidele de la putere intentioneaza sa schimbe Legea de functionare a Curtii Constitutionale dupa ce aceasta institutie a declarat neconstitutionale articolele din Regulamentele Camerei si Senatului referitoare la schimbarea presedintilor Parlame
Partidele de la putere intentioneaza sa schimbe Legea de functionare a Curtii Constitutionale dupa ce aceasta institutie a declarat neconstitutionale articolele din Regulamentele Camerei si Senatului referitoare la schimbarea presedintilor Parlamentului. Decizia Curtii in privinta Regulamentelor este privita ca una politica, iar membrii ei sunt acuzati ca raspund la comenzile PSD. Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, pune la indoiala obiectivitatea deciziei in conditiile in care unii dintre judecatorii Curtii s-ar afla in conflict de interese. In aceste conditii, PNL planuieste depolitizarea institutiei mentionate. La acest proiect s-a alaturat si UDMR care sustine insa ca trebuie sa existe acordul majoritatii Coalitiei. Liberalii doresc sa introduca criterii de incompatibilitate pentru functia de judecator al Curtii Constitutionale. Acestea se refera la persoanele care au activat intr-un partid politic, inainte sau dupa '90. In principiu, si PSD se declara pentru modificarea Legii de functionare a CC, dar dupa expirarea mandatului membrilor Curtii. Democratii resping vehement aceasta varianta, precizand ca Legea trebuie sa intre in vigoare imediat dupa votarea ei de catre Parlament. (M.T.)
PNL planuieste depolitizarea
Liberalii considera ca solutia Curtii Constitutionale privind Regulamentele Camerelor reflecta obedienta judecatorilor acestei instante fata de PSD, motiv pentru care vor propune o initiativa legislativa prin care sa corecteze starea de incompatibilitate. "PNL respecta decizia Curtii, dar o considera profund gresita. Judecatorii Curtii dovedesc o crasa obedienta politica, o mentalitate pe care o credeam revoluta. Decizia lor nu afecteaza Alianta, ci interesul national si democratia, in Romania", a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti. El a sustinut ca, prin decizia luata, Curtea s-a dovedit "imorala, lipsita de coloana vertebrala si cu standarde etice joase". Hasotti a acuzat Curtea ca a refuzat sa-si respecte datoria legala, optand pentru respectarea datoriei politice pe care o are fata de PSD. "Cu judecatori proveniti in majoritate din PSD, Curtea nu a avut dorinta sa devina un reper respectat si respectabil", a spus liderul PNL.
Filiala judecatoreasca a PSD
Hasotti a apreciat ca aceasta institutie a trecut din nou "testul de fidelitate politica fata de PSD, dar a picat testul de fidelitate fata de tara". "S-a dovedit filiala judecatoreasca a PSD", a aratat liberalul. Hasotti a precizat ca, de acum inainte, PNL nu va mai astepta deciziile Curtii, "interpretarea eronata si politizata a acestei institutii". "Vom respecta aceasta decizie, dar saptamana viitoare vom depune o initiativa legislativa care sa reglementeze conflictul de interese si incompatibilitatile de la nivelul Curtii. Nu cred ca poate fi membru al Curtii un fost membru al unui partid politic", a spus Hasotti, adaugand ca proiectul de lege se va aplica imediat dupa aparitie. Hasotti a prezentat presei cateva date despre judecatorii Curtii, precizand astfel relatiile acestora cu PSD si regimul comunist. In privinta schimbarii lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de la sefia celor doua Camere, Hasotti a spus ca actuala putere nu va lasa Curtii ragazul sa se mai pronunte. El a explicat ca parlamentarii Aliantei vor incerca sa reformuleze un text din Regulament si sa-l aplice fara sa mai astepte decizia Curtii.
Precizarile liderului liberal vin dupa sedinta Comitetului Executiv al PNL, sustinuta marti seara, in care s-a discutat pe marginea deciziei Curtii. Dupa sedinta, presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca sunt serioase semne de intrebare asupra obiectivitatii deciziei Curtii Constitutionale, in conditiile in care unii judecatori ai acestei institutii sunt in conflict de interese. Cu acelasi prilej, seful PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a sustinut ca judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa-si dea demisia pentru ca, prin decizia asupra Regulamentelor celor doua Camere "au facut de ras Justitia". (O.B.)
Marko Bela, liderul UDMR: "Trebuie sa fie neangajati politic "
Liderul UDMR, Marko Bela, declarat ieri ca "rolul si locul" Curtii Constitutionale trebuie regandite, iar judecatorii ar trebui sa provina din randul magistratilor, judecatorilor sau procurorilor neangajati politic. Marko a spus intr-o conferinta de presa ca, prin revizuirea din 2003 a Constitutiei, Curtea Constitutionala a primit prerogative "excesive". El a aratat ca actuala Constitutie ar fi trebuit sa preia prevederile potrivit carora Parlamentul putea sanctiona deciziile Curtii Constitutionale cu acordul unei majoritati de doua treimi din numarul senatorilor si deputatilor.
"Excluzand aceasta atributie a Parlamentului, noi am creat prin Curtea Constititionala un fel de alt for legislativ fata de Parlament, in sensul negativ al cuvantului. Curtea Constitutionala nu are forta sa faca legi, dar are forta sa anuleze legi fara dreptul de apel al Parlamentului", a spus presedintele UDMR. In opinia liderului Uniunii, aceasta este o "problema reala" a carei rezolvare trebuie gasita prin rediscutarea "rolului si locului" Curtii Constitutionale. In ceea ce priveste intentia presedintelui PNL Bucuresti, Ludovic Orban, de a cere demisia judecatorilor de la Curtea Constitutionala, Marko Bela a declarat ca problema ar putea fi rezolvata prin modificarea Constitutiei sau a Legii de functionare a acestei institutii. "E clar ca avem o problema in ceea ce priveste Curtea Constitutionala, inclusiv daca privim componenta acesteia si componenta votului, dar cred ca, in perspectiva, trebuie sa rezolvam altfel aceasta problema, inclusiv prin modificarea Constitutiei daca este nevoie", a spus presedintele Uniunii. In opinia sa, Legea de functionare a Curtii Constitutionale nu poate fi facuta printr-o initiativa a unui parlamentar sau a unei formatiuni politice. Modificarea legilor de functionare in cazul institutilor importante ale statului ar trebui sa aiba, in opinia reprezentantului UDMR, consensul majoritatii. "Daca vom ajunge la concluzia sa modificam ceva in legatura cu Curtea Constitutionala, cel putin coalitia majoritara trebuie sa cada de acord inainte de a inainta o initiativa legislativa".
Marko Bela a mai aratat ca, in cele mai multe state europene, reprezentantii Curtii Constitutionale provin din randul "judecatorilor, magistratilor si procurorilor de renume, personalitati neangajate politic". In plus, asa cum este cazul CNSAS, ei nu au fost membrii nici unei formatiuni politice, initiativa care reprezentantii UDMR propun sa fie extinsa si in cazul Curtii Constuitutionale.
"As fi de acord sa incepem sa introducem anumite incompatibilitati in ceea ce priveste provenienta candidatilor, activitatea sau statutul lor actual, dar mai ales provenienta. Sa nu provina dintr-un partid politic. In ceea ce priveste alte dispozitii, ele nu pot fi modificate decat prin modificarea Constitutiei", a mai spus Marko Bela.
Radu Berceanu, senator PD: "Deasupra Curtii e doar Dumnezeu"
Senatorul PD Radu Berceanu a declarat ieri ca, desi ar avea "alura de pedeapsa", Legea Curtii Constitutionale ar trebui modificata, iar noile prevederi sa se aplice odata cu intrarea in vigoare a actului normativ. "Sigur ca nu-mi place ideea initierii unui proiect de lege care sa aiba alura de pedeapsa. Dar, in acelasi timp, in mod evident, cei de la Curtea Constitutionala au niste probleme politice grave", a apreciat Berceanu, citat de Mediafax. El a mentionat ca, in toata lumea, persoanele care ajung membri ai la Curtii Constitutionale sunt oameni care ori n-au facut politica deloc, ori au fost foarte-foarte putin in tangenta cu politica, deoarece se cauta ca aceste persoane sa fie cat mai independente politic. "La noi s-a cautat sa fie cat mai dependente politic", a apreciat senatorul democrat. Radu Berceanu a adaugat ca modificarea Legii Curtii Constitutionale este "binevenita", pentru ca "s-a ajuns in situatia in care Curtea Constitutionala conduce politic Romania".
"Lucrurile care sunt trecute in Constitutie cu privire la organizarea si functionarea Curtii Constitutionale trebuie sa ramana asa. In schimb, restul chestiunilor care sunt prin legea de functionare, care e o lege organica, le putem modifica printr-o lege organica. Nu e nici un fel de problema de retroactivitate. Atata vreme cat actuala lege este in functiune, Curtea functioneaza dupa aceasta lege, iar daca o alta lege apare la un moment dat, din momentul in care intra in vigoare acea lege, Curtea trebuie sa functioneze dupa acea lege. Sigur ca va fi prevazut un termen pentru intrarea in vigoare, dar altfel nu e nici un fel de problema", a explicat Berceanu. El a adaugat ca "PSD a brevetat aceasta metoda de a schimba legea de organizare a unor institutii pentru a putea schimba persoane din acele institutii". "Pana la urma, se merge pe acelasi drum", a mai spus senatorul PD. El a precizat ca acest lucru se intampla din cauza ca la Curtea Constitutionala sunt "persoane cu un scop politic clar". "Deasupra Curtii Constitutionale, dupa ultimele modificari ale Constitutiei, nu mai e decat Dumnezeu", a adaugat Berceanu. (A.H.)
Adrian Nastase, presedinte executiv PSD: O noua lege e aplicabila din mandatul viitor
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat ieri ca daca va fi modificata Legea de organizare a Curtii Constitutionale, noile prevederi referitoare la judecatori vor putea fi aplicate doar odata cu mandatul viitorilor membri ai Curtii. Intrebat cum comenteaza intentia PNL de a initia un proiect de lege prin care sa stabileasca incompatibilitati pentru judecatorii Curtii Constitutionale, Nastase a raspuns: "Romanii spun ca, atunci cand ai o problema, nu trebuie sa arunci patul. Cred ca aici lucrurile sunt mult mai simple: actiunea politica, juridica, demersul ca atare a fost de la inceput al coalitiei, a fost un abuz si a fost in mod evident o incercare de a incalca Constitutia prin intermediul muschilor coalitiei in voturile absolut nejustificate pe solutii nejustificate, neconstitutionale. Acum, dupa presiunile extraordinare care s-au facut luni de zile asupra judecatorilor, se cauta un tap ispasitor".
Basescu ar fi tapul ispasitor
El a apreciat ca "tapul ispasitor" ar trebui sa fie Traian Basescu, care "a incitat la schimbarea presedintilor Camerelor", si liderii coalitiei, care au stabilit, in 10 august, ca aceasta era prioritatea absoluta a celor patru partide aflate la guvernare si care au irosit doua luni si jumatate din activitatea Parlamentului pe "prostii".
Nastase a precizat ca judecatorii Curtii Constitutionale au fost alesi de Parlament, pe baza unei legi aprobate de Parlament, pe baza unor criterii de profesionalism care au fost validate la momentul respectiv.
Pe de alta parte, referindu-se la solicitarea PNL ca sefii serviciilor secrete sa fie schimbati din functie, Adrian Nastase a afirmat ca il deranjeaza ca partidele politice, dupa ce au trecut in subordinea Guvernului Parchetul, superpolitizeaza si problema serviciilor secrete. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.