Aproape 90% dintre propunerile privind modificarea Legii spitalelor au fost acceptate de ministrul Sanatatii, dupa prima runda de discutii cu reprezentantii Asociatiei Spitalelor din Romania, a declarat, agentiei Mediafax, Adrian Streinu Cercel, dire
Aproape 90% dintre propunerile privind modificarea Legii spitalelor au fost acceptate de ministrul Sanatatii, dupa prima runda de discutii cu reprezentantii Asociatiei Spitalelor din Romania, a declarat, agentiei Mediafax, Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului "Matei Bals" din Bucuresti. "Intalnirea de luni a fost una punctuala, avand proiectul de lege in fata. Cateva din primele noastre observatii, acceptate de echipa ministeriala, au aparut deja pe site-ul ministerului. Iar saptamana viitoare vom avea o noua intalnire, pentru cateva articole neclarificate inca", a mai spus directorul Streinu Cercel. Printre clarificarile acceptate de echipa ministeriala sunt cele care fac referire la invatamantul medical universitar. Astfel, au fost definite atributiile sectiei clinice, ale spitalului clinic si ale institutelor. De asemenea, spitalele vor primi, din 2006, un buget global care va permite managerului sa-si gestioneze banii in functie de necesitati si nu ca pana acum, pe capitole stricte, a mai spus Streinu Cercel. In spitalele clinice, directorul medical poate fi un cadru didactic universitar medical, cel putin cu masterat sau competenta in management sanitar. In sectiile clinice universitare functia de sef de sectie se ocupa de catre cadrul didactic cu gradul cel mai mare de predare, la recomandarea senatului sau a consiliului profesoral, in baza unui contract de management semnat de acesta cu managerul spitalului. In cazul in care acest contract nu se semneaza din vina sefului de sectie, postul va fi scos la concurs. Conditiile de participare la concurs vor fi stabilite prin ordinul Ministerului Sanatatii. In cazul in care la concurs nu se prezinta nimeni, managerul va delega un alt medic in functia de sef de sectie, pe o perioada de sase luni, dupa care se vor repeta procedurile mai sus-mentionate. De asemena, comisia de acreditare a spitalelor a fost trecuta din subordinea Ministerului Sanatatii in subordinea Cancelariei primului-ministru. Potrivit directorului Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", singura incompatibilitate acceptata vizeaza persoanele cu functii de conducere care lucreaza in sectorul public. Astfel, acestia nu pot lucra in sectorul privat in domeniul importurilor, distribuirii sau producerii de materiale sanitare, reactivi si medicamente. De asemena, directorii pot fi si parlamentari, cu conditia delegarii uneia dintre competente. Presedintele unei organizatii profesionale, respectiv Colegiul Medicilor, Farmacistilor sau Medicilor Dentisti, poate detine si functia de sef de sectie, intrucat nu exista incompatibilitate, a adaugat medicul. (C.P.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.