Liderii din teritoriu ai sindicatelor din Educatie au decis ieri, intr-o sedinta comuna a celor patru federatii sindicale, sa continue greva generala, considerand ca oferta facuta de Guvern nu rezolva cererile lor. "Guvernul a anuntat ca aloca in plu
Liderii din teritoriu ai sindicatelor din Educatie au decis ieri, intr-o sedinta comuna a celor patru federatii sindicale, sa continue greva generala, considerand ca oferta facuta de Guvern nu rezolva cererile lor. "Guvernul a anuntat ca aloca in plus 1,1 procente din PIB, dar ca acesti bani nu sunt pentru salarii, ci pentru investitii in domeniul Educatiei, realizate exclusiv pe baza de proiecte. In plus, Guvernul a propus o majorare a salariilor cu 8%, in doua transe, precum si plata unor drepturi salariale restante", afirma liderii. Oferta nu i-a multumit pe profesori, dar a fost satisfacatoare pentru studenti, care au renuntat la greva generala si au revenit de luni in salile de curs.
Sindicalistii cer, pe langa alocarea celor 5%, acordarea premiului lunar de 2%, precum si a altor premii cuvenite conform legii si contractelor colective de munca. Mentinerea titularizarii in invatamant, acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate si acces la Internet sunt alte cereri ale cadrelor didactice.
Ziua de ieri a fost una a informatiilor contradictorii in ceea ce priveste protestul profesorilor. In timp ce multe organizatii teritoriale au decis sa nu renunte la greva, nemultumite in special de nesolutionarea cererilor legate de salarizare, membrii altora s-au intors deja la catedra. Greva generala din invatamant a continuat si in cursul zilei de ieri, in 22 de judete ale tarii. In unele zone, protestele s-au radicalizat, profesorii iesind in strada la Constanta, Vaslui, Arad si Oradea. Liderii sindicali anunta ca vineri va fi organizat un miting de proportii in Capitala. In plus, au facut un apel la parintii elevilor, sa inteleaga situatia si sa-i sustina pe profesori.
Instanta decide
MEdC a cerut, luni, instantei Tribunalului Bucuresti incetarea grevei generale din invatamant, fara a pretinde insa vinovatii sau daune in cadrul acestui demers. Magistratii au amanat pentru data de 16 noiembrie solutionarea contestatiei. Liderii sindicali au acuzat ministerul de lipsa de fair-play, desi reprezentantii MEdC apreciaza ca actiunea a fost una corecta si sustin ca ea a fost introdusa pentru ca ministerul, in calitate de reprezentant al Guvernului, trebuia sa afle daca greva este legala sau nu, indiferent daca aceasta are loc in timpul negocierilor dintre Executiv si sindicate.
Tariceanu roaga sindicatele sa opreasca greva
Premierul Calin Popescu Tariceanu a rugat ieri sindicatele din Educatie sa faca demersuri pentru reluarea procesului de invatamant, argumentand ca politica salariala va trebui sa fie extrem de prudenta pentru a nu reaprinde inflatia. Tariceanu s-a declarat "foarte dezamagit" de decizia sindicatelor din Educatie de a continua greva. El a precizat ca angajamentul Guvernului pentru a majora cheltuielile pe proiecte si investitii pentru sporirea calitatii invatamanului ramane valabil. Premierul a mai declarat ca, in privinta salariilor, Guvernul a facut "cea mai buna oferta" si peste acest lucru nu poate sa treaca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.