Presedintele Traian Basescu este prezentat intr-un Raport de avertizare elaborat de Institutul "Ovidiu Sincai" ca un lider extrem de puternic, capabil sa intervina in forta pentru a schimba configuratia scenei politice. Documentul nu este destinat
Presedintele Traian Basescu este prezentat intr-un Raport de avertizare elaborat de Institutul "Ovidiu Sincai" ca un lider extrem de puternic, capabil sa intervina in forta pentru a schimba configuratia scenei politice. Documentul nu este destinat publicului si a fost discutat ieri in BPN al PSD. Sub titlul "Intensificarea comportamentului autoritar al lui Traian Basescu", raportul ii atribuie sefului statului intentia de "distrugere a gruparii Patriciu-Tariceanu din PNL pentru a putea forma din acest partid o formatiune leguma, manipulabila in folosul Presedintelui". Pentru punerea in practica a acestui plan seful statului ar avea in vedere trei scenarii. Primul se refera la "lovitura de stat sindicala", orchestrata de ministerele controlate de PD prin greve sau amenintari cu greva si care ar crea presiune sociala pe seful Guvernului incat acesta sa demisioneze. In cazul in care premierul opune rezistenta este luata in calcul provocarea unei crize politice de catre presedinte prin nepromulgarea Legii bugetului. Cea de-a treia varianta vizeaza retragerea ministrilor democrati din Guvern si declansarea anticipatelor. Raportul anticipeaza ca seful statului va intensifica actiunile pentru modificarea raporturilor constitutionale intre institutii in dorinta de a capata puteri sporite. De altfel, Basescu este comparat cu regele Carol al II-lea pentru ca ar actiona pentru scaderea autoritatii institutiilor publice. Documentul in cauza recomanda PSD sa incerce atenuarea presiunii sindicatelor asupra Guvernului si sa sustina implicit gruparea Patriciu-Tariceanu. Motivatia este ca odata invinsa gruparea amintita, urmatoarea tinta a presedintelui va fi PSD.
In document se recomanda PSD recastigarea electoratului fluctuant, prin masuri, chiar si simbolice, de lupta impotriva coruptiei din partid. (Roxana ANDRONIC)
Raport de avertizare destinat Biroului Permanent National al PSD
Intensificarea comportamentului autoritar al lui Traian Basescu
Descriere
Traian Basescu pregateste modificarea raportului de forte de pe scena politica romaneasca, in favoarea sa, prin miscari de ordin tactic si pregatirea unei strategii pe termen mediu si lung.
Principalul obiectiv al lui Traian Basescu este distrugerea gruparii Patriciu - Tariceanu din PNL, pentru a putea forma din acest partid o "formatiune leguma", manipulabila in folosul presedintelui. Rezistenta neasteptata a primului-ministru la presiunile politice si mediatice la care a fost supus permanent in ultimile patru luni l-a determinat pe Traian Basescu sa recurga la noua tactica: "lovitura de stat sindicala". Nu credem ca este intamplator faptul ca toate grevele, vin din partea unor sindicate care activeaza in zone administrate de ministrii PD: educatie, transporturi, functionari publici. Dorinta lui Traian Basescu este de a crea o presiune sociala atat de mare incat sa provoace intr-un fel sau altul demisia primului ministru. Pot fi decelate mai multe variante: demisia lui Calin Popescu Tariceanu ca urmare a presiunilor sindicale directe sau, daca acestea nu vor fi eficiente, provocarea unei crize politice de catre Traian Basescu prin nepromulgarea Legii bugetului. Daca nici atunci Tariceanu nu va demisiona, ultima solutie pentru Basescu este fortarea retragerii ministrilor PD din Guvern, asumandu-si in acest fel deschiderea procesului politic de declansare a alegerilor anticipate.
Traian Basescu pregateste terenul si pentru modificarea raporturilor constitutionale intre institutii. Pana acum au fost realizati mai multi pasi: i) promovarea tezei parlamentului unicameral; ii) incercarea de modificare a cadrului legal pentru desfasurarea referendumului; iii) lansarea publica a dorintei de a crea un sistem prezidential, in care partidele politice sa fie ingradite in tarcul unui parlament unicameral, iar Presedintele sa "intre in direct cu poporul" prin consultari populare. Este previzibil faptul ca in prima parte a anului 2006 Traian Basescu isi va intensifica actiunile pentru modificarea raporturilor constitutionale dintre institutii.
In relatia cu mass-media a fost "scapata" o monitorizare de presa (cantitativa si calitativa), instrument prin care am putea intelege ca Traian Basescu doresete sa divizeze presa, respectiva cercetare realizand impartirea presei in "pro" si "contra" presedintelui.
Ingrijoratoare este insa maniera in care partidele politice, prin competitia dintre ele si din interiorul lor, favorizeaza proiectul autoritar al lui Traian Basescu. Acesta actioneaza intr-o maniera similara cu regele Carol al II-lea: face tot ce este posibil pentru a scadea autoritatea institutiilor politice, a partidelor in principal, pozand, in acelasi timp, in "salvatorul neamului".
Recomandari
Relansarea morala a PSD. Actuala putere este in pragul dezintegrarii, dar PSD nu creste in sondajele de opinie pentru ca nu este considerat o alternativa, din moment ce este inca asociat cu coruptia in zona electoratului din mediul urban mediu si mare. Desigur, pentru nucleul electoral al PSD problema coruptiei nu prezinta mare interes, dar recastigarea electoratului fluctuant nu se va putea face daca acesta nu va primi speranta. Iar aceasta nu va putea fi oferita in lipsa unor masuri, cel putin simbolice, prin care sa fie credibilizate mesajele politice.
Este necesara o repliere treptata a PSD in problema parlamentului unicameral, nu si a votului uninominal. Exista riscul ca PSD sa fie pus in situatia in care sa aleaga intre Parlamentul unicameral, dorinta presedintelui si Parlamentul bicameral, sustinut de adversarii lui Traian Basescu. Solutia pentru PSD ar putea fi urmatoarea: social-democratii sustin parlamentul unicameral numai daca acest lucru se face in cadrul unei redefiniri mai ample a raporturilor dintre institutii, PSD dorind crearea unei republici parlamentare clasice in care presedintele Republicii sa fie ales de Parlament.
Prin relatiile sale cu mediul sindical, PSD ar trebui sa incerce sa atenueze presiunea sindicatelor asupra guvernului. Daca Traian Basescu va reusi sa invinga grupul Patriciu-Tariceanu din PNL, urmatoarea tinta va fi, fara indoiala, PSD.
In plan comunicational ar putea fi utilizata in mod intensiv sintagma "guvernarea de cumetrie", pentru a reduce astfel legitimitatea morala a actualei puteri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.