Proiectul de act normativ privind activitatea Garzii Financiare, care prevede delimitarea stricta a atributiilor intre aceasta entitate si Fisc astfel incat prima sa deruleze controlul operativ si cea de-a doua controlul fiscal, ar putea ajunge in Gu
Proiectul de act normativ privind activitatea Garzii Financiare, care prevede delimitarea stricta a atributiilor intre aceasta entitate si Fisc astfel incat prima sa deruleze controlul operativ si cea de-a doua controlul fiscal, ar putea ajunge in Guvern pana la sfarsitul acestui an, potrivit presedintelui ANAF, Sebastian Bodu, citat de Mediafax. "Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), in general, se afla intr-un proces de restrucuturare. O schimbare importanta este separarea clara a atributiilor intre Garda Financiara si Fisc. Desi fac parte din aceeasi institutie, sunt structuri cu atributii diferite. In trecut, au fost situatii in care activitatile acestor institutii s-au suprapus. Noul act normativ privind ativitatea Garzii Financiare este intr-un stadiu final. Cea mai importanta atributie a Garzii Finanaciare va fi combaterea evaziunii fiscale", a afirmat Bodu. Potrivit comisarului general al Garzii Financiare, Adrian Cucu, proiectul de act normativ vizeaza cresterea capacitatii de investigare a institutiei, actul de control fiind mai bine documentat si stabilind un prejudiciu estimativ. De asemenea, Garda Financiara ar putea avea dreptul sa stabileasca prejudiciile aferente pentru infractiunile pe care le constata, fara a afecta atributiile altor institutii. "Activitatea de investigare a fraudei si evaziunii fiscale se va desfasura sub coordonarea nemijlocita a procurorilor. Astfel, actele intocmite vor precede urmarirea penala", a declarat Gabriel Carbunaru, comisarul general adjunct al Garzii Financiare. El a adaugat ca, in conditiile noului act normativ, Garda va putea culege si prelucra informatii din domeniile de competenta si va efectua perchezitii. Bodu a precizat ca proiectul de act normativ privind activitatea Garzii Financiare a fost un element rezultat in urma desfasurarii proiectului de twinning "Optimizarea strategiei Garzii Financiare de limitare sau tinere sub control a evaziunii fiscale", derulat in perioada septembrie 2004 - noiembrie 2005. Programul a fost realizat cu sprijinul Serviciului de Controale Speciale din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor din Grecia, fiind finantat din fonduri PHARE in suma de aproape 800.000 de euro.
Gradul de recuperare "nu e extraordinar"
Gradul de recuperare a datoriilor companiilor catre stat "nu este extraordinar", dar trendul este ascendent, a declarat, ieri, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu (foto), citat de Mediafax. El a adaugat ca gradul de colectare este de 15 -16%, peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului 2004.
La data de 30 iunie, obligatiile restante ale marilor contribuabili la bugetul general consolidat totalizau 7,8 miliarde de lei noi, in scadere cu 6,7%, comparativ cu nivelul inregistrat in primul trimestru. Datoriile contribuabililor mijlocii si mici insumau, la sfarsitul primului semestru, 6,5 miliarde de lei, cu 11,7% sub valoarea aferenta perioadei ianuarie-martie. Pentru datoriile inregistrate de firme la sfarsitul lunii sepetembrie ANAF nu a anuntat, insa, o cifra totala a datoriilor. Potrivit paginii de Internet a Finantelor, cei mai mari datornici catre stat continua sa fie tocmai companiile de stat. Astfel, Societatea Nationala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor, Compania Nationala a Huilei (CNH) si Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA au, impreuna, datorii totale catre bugetele statului (bugetul de stat, bugetul de pensii, de sanatate si de somaj) care se apropie de 3 miliarde de lei noi (peste 800 de milioane de euro). (A.G.C.)
Impozit din oficiu pentru cine nu-si declara veniturile
Fiscul va stabili din oficiu impozitul pe venitul anual pentru contribuabilii care nu se prezinta cu declaratia de venit in termen de 15 zile de la primirea instiintarii privind depasirea termenului legal de depunere, potrivit unui proiect al Ministerului Finantelor Publice. Pentru estimarea bazei de impunere, Fiscul va avea in vedere documentele existente la dosarul fiscal al contribuabilului, referitoare la perioade de raportare privind anul in curs sau anii anteriori, respectiv declaratii fiscale sau rapoarte de inspectie. De asemenea, Fiscul va utiliza informatii primite de la alte organe fiscale si informatiile despre contribuabili cu activitati similare. Rezultatul obtinut va fi ajustat in functie de rata inflatiei comunicate de Comisia Nationala pentru Statistica. Decizia de impunere din oficiu se emite in doua exemplare, din care un exemplar se pastreaza la dosarul organului fiscal al contribuabilului si un altul se transmite contribubilului. Impozitul stabilit din oficiu se corecteaza prin depunerea efectiva de catre contribuabil a declaratiei de venit global ori a celorlalte declaratii prevazute de lege, sau prin efectuarea unei inspectii fiscale care se desfasoara pentru impozitul stabilit din oficiu. (A.G.C.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.