Liberalii si democratii nu mai reusesc sa isi stabileasca un punct de vedere comun in cadrul Aliantei D.A., cu care sa se prezinte la discutii in Coalitia guvernamentala, reunita ieri seara. Cel putin in privinta a patru proiecte PNL si PD nu se inte
Liberalii si democratii nu mai reusesc sa isi stabileasca un punct de vedere comun in cadrul Aliantei D.A., cu care sa se prezinte la discutii in Coalitia guvernamentala, reunita ieri seara. Cel putin in privinta a patru proiecte PNL si PD nu se inteleg: modificarea legii Camerelor de Comert si Industrie, legea privind interzicerea migratiei politice, legea lustratiei si legea referendum-ului. Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al Aliantei, a anuntat ieri, dupa reuniunea liderilor DA, ca s-au constituit echipe comune pentru a armoniza punctele de vedere ale celor doua formatiuni. La aceste divergente se adauga si reprosurile privind declaratiile acuzatoare facute de unii lideri ai PNL la adresa presedintelui sau a unor democrati, dar si o serie de pozitii diferite in privinta amendamentelor ce-ar trebui aduse Statutului minoritatilor. Emil Boc l-a avertizat pe Dan Voiculescu ca declaratiile sale s-ar putea sa il coste, iar Marko Bela a anuntat ca UDMR nu mai accepta alte modificari la Statutul minoritatilor. Calin Popescu Tariceanu nu a fost prezent la sedinta Aliantei, de la care a lipsit pana aproape de final si Emil Boc. Liderul PD a negat ca ar fi avut o intrevedere cu seful liberalilor.
Anca Boagiu ar cere PNL retragerea sprijinului politic lui Ludovic Orban
Presedintele Emil Boc a recunoscut faptul ca a cerut conducerii PNL sa puna capat declaratiilor dure pe care le face liberalul Ludovic Orban. In opinia lui Boc, pozitiile exprimate de Orban, in nume personal, "otravesc relatiile din Alianta si aduc costuri politice si prejudicii de imagine". Discutiile din sedinta liderilor Aliantei au fost insa mult mai acuzatoare: ministrul Anca Boagiu, care este si vicepresedinte PD, a amenintat ca democratii ar putea cere conducerii PNL retragerea sprijinului politic lui Ludovic Orban, daca acesta continua sa il critice pe presedintele Traian Basescu si pe unii democrati, sustin surse din Alianta. Daca PNL nu va tine cont de aceasta solicitare, PD ar putea considera ca remarcile lui Orban sunt pozitii oficiale ale PNL, ceea ce va periclita viitorul Aliantei. Liberalii au invocat si faptul ca atat timp cat seful statului poate sa il critice pe primul-ministru, atunci si liberalii pot sa il critice pe seful statului. Ludovic Orban, absent la sedinta Aliantei, a declarat, pentru Mediafax ca, in opinia sa, ceea ce a spus Anca Boagiu este "o gluma proasta". "Am aflat ce a spus reprezentantul PD despre mine si cred ca Traian Basescu nu are nevoie de avocati gen Anca Boagiu", a mai spus liderul PNL Bucuresti. El a precizat ca solicitarile lui, care i-au nemultumit pe democrati, au la baza angajamentele electorale ale Aliantei si ale actualului sef al statului, precum si programul de guvernare al actualei puteri.
Dan Voiculescu avertizat de Emil Boc
Se pare ca nici asupra unei idei lansate de reprezentantii societatii civile, constituirea unui Fond de Investitii - unde sa se adune toti banii obtinuti din privatizare a BCR, CEC si a altor societati - nu exista o imagine unitara a PNL si PD. Liberalii sustin ca acest Fond sa finanteze proiecte de dezvoltare a infrastructurii Romaniei, in timp ce PD a propus ieri ca un procent consistent din privatizarea BCR sa finanteze bugetul alocat Educatiei. Emil Boc a declarat ca in PD nu s-a discutat despre varianta infiintarii unei companii de investitii pentru utilizarea banilor obtinuti din vanzarea CEC si a BCR. El a adaugat insa ca aceste fonduri ar trebui utilizate in domeniul infrastructurii, in special a celei din Educatie.
Emil Boc l-a avertizat ieri si pe liderul PC Dan Voiculescu asupra declaratiilor sale privind PD, care sunt "sunt incorecte si care, mai devreme sau mai tarziu, s-ar putea sa il coste". Boc a refuzat sa precizeze la ce fel de costuri s-a referit. El a spus, insa, ca, avand in vedere declaratiile facute duminica de Dan Voiculescu, este greu sa intelegi la un moment dat in ce "barca" se afla acesta.
PD vrea ca Registrul Comertului sa ramana la MJ
Liderii PNL sustin modificarea Legii privind Camerele de Comert si Industrie in sensul trecerii Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei, unde este in prezent, la Camerele de Comert. Liberalii mai avanseaza si varianta prevazuta in programul de guvernare, ca activitatile Registrului Comertului sa fie concesionate catre unitati private de cesionare si administratie. Liderii PD se pronunta pentru mentinerea Registrului Comertului in subordinea Ministerului Justitiei, a aratat presedintele democrat Emil Boc, dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului, care a urmat CNC al Aliantei. Boc a explicat faptul ca Ministerul Justitiei este integratorul capitolului 5 de negociere a aderarii la UE, referitor la drepturile societatilor comerciale. Liderul PD a adaugat ca Ministerul Justitiei monitorizeaza indeplinirea cerintelor din acest capitol, iar, daca Registrul Comertului nu ar mai fi in subordinea acestui Minister, Guvernul nu ar mai avea mijloacele prin care sa garanteze aplicarea legislatiei comunitare in materie. Boc a spus ca un alt argument in favoarea punctului de vedere sustinut de PD este faptul ca in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (12 tari) Registrul Comertului este la Ministerul Justitiei, in trei state ale UE este la Camera de Comert, iar in alte zece la nici una dintre cele doua institutii.
Liberalii dau liber la migratia primarilor
Legea privind interzicerea migratiei politice este mai stricta in viziunea democratilor. Ei vor ca atat consilierii locali si judeteni, cat si primarii care parasesc partidul pe listele caruia au fost alesi sa isi piarda mandatul, urmand ca - in cazul consilierilor - locul acestora sa fie luat de supleanti, iar in cazul primarilor sa se organizeze noi alegeri. PNL vrea ca doar consilierii, locali sau judeteni, sa isi piarda mandatul daca schimba partidul, nu si primarii.
Eugen Nicolaescu a aratat ca, in ceea ce priveste Legea lustratiei initiata de liberali, atat PNL, cat si PD sunt de acord ca aceasta este oportuna pentru reformarea clasei politice. El a adaugat ca a ramas, din punct de vedere tehnic, sa se vada daca toate functiile trecute in proiectul de Lege al lustratiei depus de PNL mai sunt de actualitate sau daca este nevoie sa fie introduse si altele. Membrii BPN au decis constituirea unei Comisii, sub conducerea vicepresedintelui Liviu Negoita, care pana saptamana viitoare sa formuleze pozitia PD fata de proiectul liberalilor privind Legea lustratiei.
In ceea ce priveste legea referendumului, liberalii si democratii au discutat despre solicitarea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a legii, iar comisia comuna PNL-PD va incerca sa puna de acord textul Legii cu prevederile Constitutiei, asa cum a cerut si seful statului, a precizat purtatorul de cuvant al Aliantei. El si-a exprimat convingerea ca nu vor fi probleme din acest punct de vedere, adaugand insa ca, probabil, "o sa fie cateva detalii si formulari de nuanta", fara a da alte amanunte.
Marko Bela: "Nu-mi place sa amenint cu iesirea din Coalitie"
Liderul UDMR, Marko Bela, a precizat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca UDMR nu va mai accepta alte modificari la legea privind Statutul minoritatilor, decat cele conforme opiniei Comisiei de la Venetia, aratand ca aceasta lege a fost aprobata cu spijinul tuturor ministrilor Coalitiei. El a explicat ca deja au fost facute modificari inainte de adoptarea proiectului in Guvern si ca legea minoritatilor este acum "un test al maturitatii politicienilor romani si maghiari". Marko Bela a atras atentia ca actiunea viitoare a Coalitiei la legea minoritatilor va raspunde la intrebarea daca partidele de la guvernare sunt capabile sa izoleze gruparile care vor sa blocheze reconcilierea sau daca au forta sa combata aceste atitudinile radicale atat din partea unor formatiuni romanesti, cat si maghiare. "Un guvern minoritar nu va fi viabil", a spus Marko, intrebat daca UDMR va iesi de la guvernare daca nu este aprobata legea privind Statutul minoritatilor. "Nu-mi place sa amenint cu iesirea din Coalitie, dar nici nu este cazul, pentru ca ea nu ar merge, nu UDMR. Dar nu numai ca ar fi o slabiciune, ci s-ar declansa o criza si nu vad cum am putea-o rezolva, pentru ca, la aceasta Coalitie, nu exista alternativa la acest moment, in afara alegerilor anticipate", a avertizat liderul UDMR, care nu a exclus varianta asumarii raspunderii Guvernului pentru Statutul minoritatilor in cazul unui blocaj.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.