Romania trebuie sa realizeze o programare a bugetului foarte clara, cu o proiectie pe cel putin sapte ani. In acelasi timp, este necesara o adaptare la toate practicile europene si o stabilire a prioritatilor, a declarat Istvan Jakab, secretar de sta

Romania trebuie sa realizeze o programare a bugetului foarte clara, cu o proiectie pe cel putin sapte ani. In acelasi timp, este necesara o adaptare la toate practicile europene si o stabilire a prioritatilor, a declarat Istvan Jakab, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.
El a adaugat ca pana la sfarsitul anului este necesar sa fie finalizat Planul National de Dezvoltare (PND) pentru perioada 2007-2013. Acesta va fundamenta accesul Romaniei la fonduri de coeziune si fondurile structurale, dupa aderarea la UE.
"Planul a fost initiat in luna mai a anului 2004 si va trebui finalizat in decembrie 2005. A fost incheiata faza de programare financiara stabilita pentru octombrie si au mai ramas doua etape, respectiv mecanismele de implementare ale PND, finalizarea si adoptarea de catre Guvern", a precizat reprezentantul MFP.
In cadrul Planul National de Dezvoltare exista sase prioritati, cum ar fi cresterea competitivitatii economice si a dezvoltarii economiei bazate pe cunoastere, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport, imbunatatirea infrastructurii de mediu.
"Nu vreau sa fac o ierarhie a acestor prioritati, dar cred ca programul operational referitor la cresterea competitivitatii economice este cel mai complex si cel mai important pentru Romania. Acest segment este in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, dar vor fi implicate ca organisme intermediare si Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Comunicatiilor si Asociatia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Este foarte importanta stabilirea priortatilor. Acestea trebuie sa fie foarte clare si cuantificabile astfel incat efectele investitiilor sa fie maxime", a mai spus Jakab.

17 miliarde de euro de la UE, dupa integrare

Reprezentantul MFP a precizat ca, in conditiile in care agricultura are o pondere considerabila in economia si societatea romaneasca, este necesar ca sectorul agricol sa devina mai performant si mai profitabil.
"Fondurile structurale si de coeziune reprezinta un aport foarte important pentru dezvoltarea economica a Romaniei in perioada urmatoare. Pentru intervalul 2007-2013 acestea s-ar putea cifra la 17 miliarde de euro, in functie de nivelul la care va fi stabilit bugetul Uniunii Europene. Este un cadou foarte generos, dar este limitat. Nu rezolva toate prioritatile, strategiile si proiectele existente. Necesita si cofinantare din partea Romaniei", a afirmat Jakab.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.