Proiectul de dezvoltare a sistemului electronic de plati (SEP) a fost finalizat, dupa ce a fost definitivata ultima faza reprezentata de evidenta si decontarea tranzactiilor cu titluri de stat, a declarat directorul general al Transfond, Emil Ghizari
Proiectul de dezvoltare a sistemului electronic de plati (SEP) a fost finalizat, dupa ce a fost definitivata ultima faza reprezentata de evidenta si decontarea tranzactiilor cu titluri de stat, a declarat directorul general al Transfond, Emil Ghizari, citat de Mediafax. "Dupa doi ani si jumatate s-a ajuns la finalizarea unui proiect comun al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), realizat prin intermediul Transfond, cu sprijinul Uniunii Europene", a afirmat Ghizari. Prin sistemul electronic, platile pot fi initializate si finalizate pe parcursul aceleiasi zile bancare, iar in multe cazuri, doar in cateva ore.
In plus, transmiterea electronica a instructiunilor de plata va reduce birocratia, ceea ce va conduce la scaderea comisioanelor bancare. Implementarea SEP s-a realizat in trei faze.
Prima etapa - decontarea electronica in timp real a tranzactiilor cu valoare mai mare de 50.000 de lei (500 milioane de lei vechi), SEP RTGS - ReGIS - a fost introdusa la inceputul lunii aprilie. Platile interbancare de mica valoare, sub 50.000 de lei (500 de milioane de lei vechi), sunt efectuate automat incepand cu luna mai, iar cea de-a trreia etapa este reprezentata de decontare a tranzactiilor cu titluri de stat.
"In primul semestru din 2006 ar putea fi realizata si decontarea in sistem electronic a instrumentelor de debit - cec, cambie si bilet la ordin -, aceasta operatiune nefiind vizata de proiectul initial. Din punct de vedere tehnic suntem pregatiti sa le includem in sistemul electronic de plati, prin realizarea unui soft adaptat. Nu reprezinta o operatiune complexa, dar este nevoie de un cadru legislativ care sa ne permita acest lucru", a afirmat Ghizari. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.