Atentatele de saptamana trecuta din Capitala iordaniana, Amman, soldate cu peste 57 de morti, au reconfirmat noile aliante legate intre serviciile secrete din Iordania si Statele Unite. Potrivit unui articol publicat in cotidianul Los Angeles Time
Atentatele de saptamana trecuta din Capitala iordaniana, Amman, soldate cu peste 57 de morti, au reconfirmat noile aliante legate intre serviciile secrete din Iordania si Statele Unite.

Potrivit unui articol publicat in cotidianul Los Angeles Times, Directoratul General de Informatii al Iordaniei a devenit cel mai important si mai eficient aliat al Agentiei Centrale de Informatii (CIA) in Orientul Mijlociu, surclasand vechiul ""prieten"" al Americii Mossadul, agentia de spionaj a Israelului.
DUPA 11 SEPTEMBRIE. Istoric vorbind, apropierea intre serviciile de informatii iordanian si american a inceput dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, impotriva Americii. Ambele tari au colaborat foarte bine atunci la interogarea suspectilor de terorism, desi metodele specifice de obtinere a informatiilor, prin abuzuri si torturi, au dat nastere la multe critici din partea comunitatii internationale.
CONFIRMARE. Los Angeles Times a obtinut confirmarea colaborarii intre serviciile de informatii a celor doua tari de la Michael Scheuer, care a demisionat din CIA si ulterior a condus echipa care il cauta pe liderul retelei teroriste al-Qaeda, Ossama ben Laden.
RECIPROC AVANTAJOS. Scheuer a declarat pentru cotidianul american ca ""Iordania este la varful listei partenerilor externi"" ai CIA si cele doua servicii de informatii ""au agende similare, iar iordanienii sunt dornici sa ajute cu tot ce pot"", mai ales ca americanii contribuie anual la bugetul lor. Scheuer si alti oficiali citati de Times au apreciat ca serviciile iordaniene de informatii sunt la fel de profesioniste ca si Mossadul, in pofida reputatiei pe care o are serviciul israelian, de principal partener al SUA in regiune.
EFICIENTI. Colaborarea este avantajoasa pentru CIA, pentru ca iordanienii, o natie araba, sunt mai eficienti cand opereaza impotriva gruparilor armate arabe. ""Scot mai multa informatie de la un suspect pentru ca ii stiu limba, cultura, asociatii, si retelele din care face parte"", sustine Scheuer.
Iordania a devenit unul din punctele centrale a politicii americane de interogare a suspectilor de terorism in alte tari decat SUA, unde prizonierii sunt transferati in secret, interogati si probabil suspusi torturii si abuzurilor inainte de a fi returnati in custodia americanilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.