PSD a desfiintat la sfarsitul saptamanii Legea privind statutul minoritatilor nationale considerand ca actul normativ in cauza este inacceptabil, abordand astfel tema nationalismului. Conducerea PSD s-a intalnit sambata la Izvorul Muresului in jud
PSD a desfiintat la sfarsitul saptamanii Legea privind statutul minoritatilor nationale considerand ca actul normativ in cauza este inacceptabil, abordand astfel tema nationalismului. Conducerea PSD s-a intalnit sambata la Izvorul Muresului in judetul Harghia, cu reprezentantii a 15 organizatii ale partidului si a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala daca legea va fi aprobata in actuala forma. Liderii pesedisti sustin ca prevederile legii indeamna la segregare etnica, iar acest lucru nu este aplicabil intr-un stat modern. Sefii UDMR considera ca reprezentantii social-democrati dau dovada de iresponabilitate atunci cand critica statutul. Marko Bela a negat ca UDMR ar fi dat un ultimatum partenerilor de guvernare legat de sustinerea legii. De altfel, democratul Emil Boc este convins ca uniunea nu va iesi din cauza statutului. El a precizat ca documentul trebuie sa fie in concordanta cu prevederile europene. Reprezentantii PC sustin ca vor vota proiectul daca "articolele otravitoare" vor fi eliminate din textul legii.
Lege inacceptabila
"Aceasta lege este inacceptabila si vreau sa stie si UDMR ca orice discutie despre redecuparea regiunilor pe criterii etnice nu se va intampla", a atacat presedintele PSD, Mircea Geoana, mult controversatul Statut al minoritatilor. El a sustinut ca UDMR a profitat de "nepriceperea partenerilor de Coalitie" pentru a impune o lege neconforma cu standardele europene. "Daca exista un plan, sub pretextul integrarii europene, pentru enclavizare si recrearea unor structuri de tip federalo - sovietic ca in anii '50, acest lucru nu se va intampla in Romania. Nu vom accepta abandon de suveranitate in interiorul Romaniei. Dorim sa continuam o relatie interetnica armonioasa, dar nu vom accepta aceste derapaje si sabotarea interesului national", a sustinut Geoana. El a catalogat drept inacceptabile santajul si amenintarile pe care UDMR le face fata de partenerii din Alianta. "Mai sunt cateva luni pana la raportul de tara de anul viitor, iar cei din UDMR arata ca ceea ce i-a interesat a fost interesul ingust, etnic, si nu interesul larg al intregii Romanii. (...) Nu suntem de acord cu aceasta lege si in conditiile in care se merge inainte cu aceasta lege, votul nostru va fi unul constant si energic impotriva", a conchis Geoana. Nastase a vorbit despre construirea unei "structuri cvasi-administrative paralele", in care, intr-un fel, se impun prin drept de veto structurilor administrative ale statului solutii care nu pot fi acceptate. "Prevederile legii indeamna la segregare etnica, iar o asemenea formula nu poate fi acceptata intr-un stat modern", a declarat Nastase.
Miron Mitrea a vorbit despre "nota de plata pe care UDMR a pus-o pe masa Coalitiei", sustinand ca PSD nu ar fi fost dispus sa plateasca asa o nota de plata.
Pozitii diferite in teritoriu la statut
Rand pe rand, sefii organizatiilor PSD din Transilvania au sustinut punctul de vedere al liderilor lor de la centru. Ioan Rus de la Alba a admis ca si PSD la vremea lui a facut unele concesii UDMR si a cerut liderilor Coalitiei sa nu voteze legea Statutului. Dupa ce a laudat in fata pesedistilor initiativa lui Cozmin Gusa tot pe marginea Statutului minoritatilor, presedintele PSD Covasna, Adrian Casunean, a venit cu ideea ca toti parlamentarii care vor vota legea sa fie catalogati drept "tradatori ai interesului national". Unitatea in cuget si in simtiri a reuniunii pesediste a fost intrerupta de interventia primarului orasului Balan, Mihai Meres. "Ce, am venit aici sa ne plangem? Va speriati de 6%. Vrem nu vrem, am fost, suntem si vom fi minoritari; suntem departe de Bucuresti", a punctat Meres. Dupa ce a spus ca in orasul Balan ponderea romani/maghiari este de 50%-50%, primarul independent a continuat sa vorbeasca despre relatiile dintre cele doua etnii: "Zona experimentala este aici. Suntem incarcerati istoric, sentimental si teritorial. Ne gandim sa iesim la festivitatile de 1 Decembrie in grup. Marile probleme pe care le avem, le avem noi cu noi, nu noi cu ei", a continuat Meres. El a spus ca "daca esti gospodar" esti ales primar chiar si de catre maghiari. "Noi trebuie sa ne castigam locurile, nu sa le cerem. Ma revolt cand vad aceste intalniri penibile (...) Va dati romani doar cand sunt intruniri intre romani", a spus primarul din Balan.
Marko Bela: "PSD risca sa redevina PDSR-ul nationalist dirijat de Ion Iliescu"
Mircea PAUN - ZIUA Foto Imediat, liderul UDMR, Marko Bela, a sarit la atac si a acuzat PSD ca risca sa redevina PDSR-ul nationalist, dirijat de Iliescu. "Eu am crezut ca, totusi, colegii nostri din PSD sunt mai responsabili. Ce au spus astazi si modul de abordare din ultima perioada a problemei minoritatilor si a relatiilor romano-maghiare demonstreaza o anumita iresponsabilitate intr-un domeniul extrem de sensibil si delicat, precum si o retorica prin care PSD risca sa devina din nou PDSR-ul de altadata, un partid nationalist, dirijat de Ion Iliescu", a spus Bela. El a amintit ca, in anii precedenti, PSD si UDMR au fost de acord asupra unor solutii importante in domeniu, bazate pe aceleasi principii ca si Legea Statutului minoritatilor nationale - un proiect care, in opinia sa, ar consfinti, de fapt, lucrurile convenite atunci. "Eu trebuie sa-mi pun intrebarea: cand au grait adevarul colegii nostri din PSD? Atunci cand, intre 2000 si 2004, am impus impreuna anumite solutii sau acum, cand se impotrivesc acelorasi solutii?", s-a intrebat Bela.
UDMR neaga ultimatumul
Cu toate ca, vineri, senatorul UDMR Peter Kovacs Eckstein a spus ca Uniunea isi va regandi pozitia fata de Coalitie daca Statutul nu va fi adoptat, presedintele Marko Bela a respins o astfel de ipoteza. El a sustinut ca UDMR nu a transmis colegilor din Coalitie un ultimatum pentru aprobarea Statutului minoritatilor. "Legea minoritatilor nu este un proiect al UDMR, ci al Guvernului si al Coalitiei si daca nu se va respecta acest proiect, va insemna ca nu functioneaza Coalitia. Deci, intr-adevar va fi o problema majora, dar nu va fi o problema unilaterala a UDMR", a adaugat Marko Bela. Intrebat daca ia in calcul ideea retragerii din Coalitie in cazul in care Statutul minoritatilor nu va fi aplicat, liderul UDMR a precizat ca formatiunea sa nu ameninta cu o astfel de masura, avand interesul ca structura sa functioneze. "Daca, insa, nu se va reusi aprobarea proiectului Legii minoritatilor, atunci va trebui sa rediscutam functionarea Coalitiei. Dar de la mine nu veti auzi astfel de amenintari, fiindca nu cred ca e bine ca in loc sa cautam solutii pozitive, sa avem prognoze negative, in pofida a tot ce s-a intamplat in Senat", a adaugat Bela. La sfarsitul saptamanii insa, Eckstein a fost categoric: "Nu putem accepta smecherii de genul celor facute la Senat, cand o parte a senatorilor Coalitiei nu si-au exercitat dreptul de vot si au dus la respingerea proiectului. Ori trece legea, ori vom regandi pozitia noastra fata de Coalitie".
Boc, optimist
Mircea PAUN - ZIUA Foto Liderul PD Emil Boc, nu crede ca UDMR va iesi din Coalitia de la guvernare din cauza Legii privind statutul minoritatilor nationale. "UDMR va trebui sa accepte ca Legea minoritatilor sa fie in concordanta cu reglementarile si standardele internationale in materie si sa accepte amendamentele Comisiei de la Venetia", a afirmat Emil Boc, care a adaugat ca nu vrea ca, in Romania, sa existe alte standarde si o discriminare pozitiva care nu se regaseste in alte tari ale Uniunii Europene (UE). "Trebuie facute eforturi comune din partea puterii si opozitiei ca aceasta lege sa nu introduca principii segregationiste sau alte tensiuni intre romani si maghiari. Nu ne trebuie suprastandarde sau standarde locale, ci standarde unanim acceptate care exista in UE", a conchis liderul democrat.
PC vrea eliminarea "articolelor otravitoare"
Pe de alta parte, conservatorii, prin vocea deputatului Sergiu Andon s-au pronuntat pentru adoptarea proiectului de lege privind Statutul minoritatilor nationale, cu conditia eliminarii "articolelor otravitoare". Liderii PC s-au intalnit, sambata, la Sfantu Gheorghe, cu reprezentantii societatii civile, politice, culturale si bisericesti romanesti din judetul Covasna pentru a se informa despre viata comunitatii romanesti din acest judet si pentru a afla opinia acesteia in legatura cu proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale, informeaza Mediafax. Andon a spus ca Statutul minoritatilor nationale nu poate fi respins, insa trebuie perfectionat. El a spus ca Partidul Conservator va continua sa lupte pentru adoptarea proiectului potrivit caruia trebuie sa existe un cadru juridic care sa ofere posibilitatea ca romanii din Harghita si Covasna sa aiba reprezentanti in consiliile locale.
PD Covasna, pentru retragerea proiectului
Totodata, presedintele PD Covasna, Gheorghe Baciu, a apreciat ca Statutul minoritatilor nationale ar trebui retras si supus dezbaterii publice, informeaza Mediafax. Baciu, care a participat la intalnirea organizata de liderii PC la Sfantu Gheorghe, a spus ca aceasta lege nici nu ar trebui sa existe. In opinia sa, proiectul de lege "este un proiect al minoritatii maghiare si nu al tuturor minoritatilor nationale", el adaugand ca proiectul "pune la grea incercare Coalitia de guvernamant". "Daca aceasta lege trece, atunci UDMR va cere coborarea pragului electoral la 3 la suta, fiindca ei acum au intrat in Parlament cu sprijinul lui Hrebenciuc, cu voturi din Moldova. Dupa aceea vor cere autonomie totala. Sa ne fereasca Dumnezeu de asta", a spus Baciu.
Proiectul legii privind Statutul minoritatilor nationale va fi dezbatut la Camera in procedura normala si nu de urgenta, cum solicitase Guvernul, conducerea deputatilor stabilind ca proiectul sa fie analizat de comisiile de specialitate in termen de 30 de zile, pentru a putea intra in plen.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.