Francezii au savurat la ei in tara placinte ""poale-n brau"", carnati si rulada cu ciuperci, toate bunatatile fiind insotite de un pahar cu afinata. ""Minunea"" a avut loc la ""Salonul poftelor culinare"", organizat la Lille. In perioada
Francezii au savurat la ei in tara placinte ""poale-n brau"", carnati si rulada cu ciuperci, toate
bunatatile fiind insotite
de un pahar cu afinata.
""Minunea"" a avut loc la ""Salonul poftelor culinare"", organizat la Lille.


In perioada 10-13 noiembrie, capitala gastronomica a Frantei s-a mutat la Lille. Acolo s-a organizat evenimentul international ""Envies culinaires: le rendez-vous des id""es gourmands"" (""Pofte culinare: intalnirea ideilor gurmande""). Bucatari, mesteri populari, etnografi, interpreti ai Ansamblului Artistic ""Ciprian Porumbescu"", in total 24 de suceveni, au fost ambasadorii Romaniei la acest eveniment. Standul de 400 mp, amenajat in stil popular, imitand imaginea unei case traditionale din Bucovina, a atras privirile vizitatorilor. In aceasta ""locuinta"", mesele au fost pline cu tot ce poate prepara mai gustos romanul. Atmosfera a fost intregita prin dans si cantec popular, specifice zonei.
PRIETENIE. De la Consiliul Judetean Suceava am aflat ca delegatia a fost finantata de partea franceza, in urma acordului de colaborare cu Departamentul de Nord Franta din octombrie 2003. La inaugurarea standurilor a avut loc si un cocteil ""Les saveurs de la Bucovine"" (Savorile Bucovinei), ocazie cu care maestrii bucatari din delegatia romana au prezentat si au servit oaspetilor specialitati bucovinene: placinte ""poale in brau"", rulade cu ciuperci, branzeturi, sarmale, carnati de porc, afinata si vin. ""O parte din preparate a fost adusa din Romania, insa cele perisabile au fost pregatite pe loc"", ne-a declarat Petru Stirbu, directorul Directiei Patrimoniu, Promovare Proiecte cu Finantare Externa, Protocol, Turism, din cadrul Consiliului Judetean Suceava.
ORGANIZARE. La eveniment au participat circa 120 de expozanti din intreaga lume. Pe parcursul celor trei zile au fost organizate conferinte pe teme gastronomice (arta aranjarii mesei, condimente, produse bio, confiserie, patiserie). De asemenea, bucatari de renume si barmani au tinut seminarii practice de arta culinara si mixologie (stiinta prepararii cocteilurilor).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.