Firmele mici au inteles ca este mai profitabil sa-si cumpere un sediu cu credit de la banca, decat sa fie chiriasi intr-o cladire. La un spatiu de cateva sute de metri patrati, chiria este cam cat rata de la banca. Un nou tip de cumparator, firmel
Firmele mici au inteles ca este mai profitabil sa-si cumpere un sediu cu credit de la banca, decat sa fie chiriasi intr-o cladire. La un spatiu de cateva sute de metri patrati, chiria este cam cat rata de la banca.

Un nou tip de cumparator, firmele mici, a aparut de cateva luni pe piata spatiilor de birouri, spun reprezentantii companiilor imobiliare. Acestea urmaresc sa cumpere cateva sute de metri patrati cu credit luat de la banci. ""Avand in vedere dezvoltarea puternica a creditelor ipotecare si imobiliare, devine mai profitabila achizitionarea spatiului decat inchirierea acestuia"", explica Cristian Ionita, senior broker la compania imobiliara Eurisko. In plus, spatiul achizitionat are si o valore investitionala, iar atunci cand firma va fi in situatia in care suprafata respectiva nu ii va mai fi suficienta, o va putea vinde recuperandu-si investitia initiala, lucru imposibil in cazul inchirierii, adauga Cristian Ionita.
CEREREA. Firmele doresc spatii mici, dar bine plasate. ""Sunt cautate sedii cu o suprafata cuprinsa intre 300 si 1.000 mp, iar pentru ele achizitionarea a devenit mai facila acum in conditiile unui sistem performant de creditare"", spun analistii imobiliari. In aceste conditii, fondurile de investitii si companiile multinationale care isi construiesc spatii la cerere conform propriilor nevoi si standarde nu mai sunt singurii reprezentanti ai cererii pentru achizitia spatiilor de birouri. ""Un exemplu este cel al Centrului Medical Unirea, care a achizitionat 800 mp intr-o cladire de birouri de 3.067 mp in apropierea Arcului de Triumf. Pe acest spatiu a fost amenajat primul spital privat din Romania precum si spatiilor administrative ale Centrului Medical"", spune Ionita. El adauga ca tranzactia de cumparare a fost incheiata inainte de finalizarea cladirii, ceea ce a facilitat amenajarea spatiului conform necesitatilor proprii.
OFERTA. Insa, la ora actuala oferta pentru firmele mici si mijlocii este foarte limitata, proprietarii vanzand catre fonduri de investitii fie proiecte mari, finalizate cu chiariasi, sau in curs de finalizare, care au un potential investitional foarte bun. ""Dezvoltatorii trebuie sa inteleaga ca noul reprezentant de pe piata achizitiilor de spatii de birouri va capata din ce in ce mai
multa putere in conditiile cresterii segmentului IMM-urilor din Romania, astfel ca aceasta cerere nu va mai putea fi neglijata. Profitul obtinut este rapid, chiar daca mai mic fata de celelalte tipuri de tranzactii si inlatura riscurile pe care dezvoltatorul le-ar avea in cazul inchirierii spatiului respectiv"", mai spune Cristian Ionita.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.