La numai doua zile dupa ce primul focar de gripa aviara din Romania a fost inchis, o noua localitate din Delta Dunarii intra in carantina. Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) a depist

La numai doua zile dupa ce primul focar de gripa aviara din Romania a fost inchis, o noua localitate din Delta Dunarii intra in carantina.

Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) a depistat duminica noaptea virusul H5 la cateva pasari domestice din Caraorman. Vestea rea a fost data ieri de Ministerul Agriculturii.
COMUNICAT: ""Azi noapte, 13.11.2005, in urma unor analize de laborator, a fost depistat virusul gripei aviare (H5) la patru gaini din doua gospodarii, in localitatea Caraorman din Delta Dunarii, judetul Tulcea. In localitate exista in jur de 110 gospodarii, cu un numar total estimat de 2.000 de pasari domestice.
Nu exista cale de acces rutiera catre localitatea Caraorman, care e situata pe un grind, prin urmare masurile de izolare sunt necesare doar pe calea apei. La fel ca si in Ceamurlia si Maliuc, se va introduce carantina si la Carorman. In cursul zilei de astazi (n.r. - ieri) va incepe uciderea si incinerarea pasarilor, cu plata despagubirilor aferente catre proprietari"".
Monitorizarea pasarilor migratoare si examenele clinice la pasarile domestice vor continua, iar autoritatile fac apel ca populatia sa-si tina zburatoarele in ograzi, avand in vedere ca cele mai multe pasari calatoare care vin de la Cercul Polar de Nord pentru a petrece iarna in Delta ajung abia la sfarsitul acestei luni.

PROMISIUNI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.