Greva generala din invatamant continua astazi, potrivit liderilor federatiilor protestatare. "Pana nu luam o hotarare comuna cu toate cele patru federatii sindicale implicate in greva generala, nu putem suspenda greva. Luni vom da un comunicat de
Greva generala din invatamant continua astazi, potrivit liderilor federatiilor protestatare. "Pana nu luam o hotarare comuna cu toate cele patru federatii sindicale implicate in greva generala, nu putem suspenda greva. Luni vom da un comunicat de presa prin care vom anunta ce am hotarat", a declarat Aurel Cornea. Aceasta in conditiile in care unele sindicate de la nivel judetean au anuntat ca renunta la protest, iar profesorii se intorc la catedre.
Dupa zile pline de negocieri sindicatele din invatamant au obtinut alocarea a 5% din PIB pentru aceasta ramura. Banii vor fi directionati pe proiecte si programe de construire de scoli, camine, modernizarea si dotarea laboratoarelor, imbunatatirea conditiilor de locuit in camine si internate, de studiu in salile de curs, biblioteci. In premiera, presedintele s-a implicat direct in negocieri si, cu abilitatea sa deja notorie, a reusit sa se erijeze in salvatorul scolii. La final, Basescu a castigat capital politic, iar Tariceanu din nou pare un simplu executant ordinelor Cotrocenilor.
Oferte peste oferte
Premierul Calin Popescu Tariceanu a trimis, vineri, liderilor sindicali din invatamant o invitatie la o noua runda de negocieri, in incercarea de a-i convinge pe profesori sa suspende greva si sa accepte propunerile Guvernului. Sindicatele au fost invitate sambata, la Palatul Victoria, pentru noi discutii cu premierul si membrii comisiei de negociere. Discutiile au fost insa incepute - in absenta premierului Tariceanu - de ministrii de stat Gheorghe Pogea si Marko Bela, precum si de ministrii Finantelor, Muncii si Educatiei. Ministrul Pogea le-a inmanat sindicalistilor un document prin care Guvernul se angajeaza sa asigure in 2006 finantarea proiectelor si investitiilor din domeniul educatiei, prin resurse suplimentare de 1,1% din produsul intern brut - echivalent a 34.498 de miliarde de lei vechi, peste nivelul alocat prin proiectul de buget pentru anul viitor, astfel incat cheltuielile pentru invatamant sa reprezinte 5% din PIB.
Programele care ar urma sa fie finantate - conform propunerii - se refera la asigurarea calitatii si perfectionarea cadrelor didactice in invatamantul preuniversitar, asigurarea calitatii examenelor nationale si a conditiilor pentru elevi in cadrul acestora, finantarea Agentiilor pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar si Superior, finantarea de baza a invatamantului universitar si postuniversitar, asigurarea spatiilor de invatamant si a bibliotecilor. Alte proiecte propuse vizeaza reabilitarea laboratoarelor, a scolilor si a constructiilor scolare, dotarea unitatilor scolare cu calculatoare, constructia si reabilitarea campusurilor scolare, asigurarea manualelor, dotarea unitatilor de invatamant preuniversitar cu mobilier scolar, facilitati de transport pentru elevi in mediul rural defavorizat, asigurarea si imbunatatirea conditiilor de cazare a studentilor. Prin documentul mentionat, Ministerul Finantelor se angajeaza sa asigure resursele necesare pentru finantare, iar Ministerul Educatiei sa impulsioneze punerea in aplicare a proiectelor angajate, sumele fiind alocate in concordanta cu etapele de realizare a proiectelor. Prevederile bugetare pentru invatamant aferente anului viitor, prevazute pentru cheltuielile de capital aferente celor 12 luni, vor putea fi utilizate in avans, pentru finantarea proiectelor aflate in curs de executie sau a actiunilor pregatitoare, precum studii de fezabilitate, proiecte tehnice si de executie. "Fondurile bugetare suplimentare vor fi destinate exclusiv pentru finantarea proiectelor si nu pentru majorarea cheltuielilor de natura salariala", se arata in propunerea Guvernului.Proiectul de acord a fost inmanat liderilor de sindicat, pentru a fi semnat de catre cei patru presedinti ai federatiilor din invatamant, dar sindicalistii s-au aratat nemultumiti de aceasta procedura, considerand ca nu au fost invitati la negocieri propriu-zise, ci la o intalnire in care se incearca sa li se impuna conditii. Dupa un interval de zece minute in care liderii sindicali au cerut ca seful Guvernului sa fie chemat la discutii si in care ministrul de stat Pogea a incercat sa le explice ca ministrii prezenti in fata lor au mandatul de a negocia, premierul Tariceanu a aparut in sala, asezandu-se la masa discutiilor.
Basescu intra-n hora
Dupa ce negocierile desfasurate timp de aproximativ zece ore intre Executiv si sindicalisti pareau ca nu mai dau roade, presedintele Traian Basescu a sosit la Palatul Victoria, pentru a media negocierile. Dupa numai o ora partile s-au ridicat de la masa tratativelor. Participarea sefului statului la negocieri a reprezentat o premiera, fiind pentru prima data cand un presedinte al Romaniei se implica in negocierile de la Palatul Victoria dintre Guvern si sindicate. Prevederile acordului incheiat, insa ramas deocamdata nesemnat de catre sindicalisti - cel putin pana ce membrii din teritoriu nu vor fi consultati - ar urma sa fie reglementate prin acte normative pana la sfarsitul anului.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca acordul propus de Guvern ar trebui sa conduca la incetarea grevei din sistemul de invatamant si la reluarea procesului educational incepand cu ziua de luni, 14 noiembrie, sau cel mai tarziu marti, 15 noiembrie. "Atat eu, cat si presedintele Traian Basescu am insistat pentru incetarea grevei. Cred ca efortul nostru pentru a asigura 5% din PIB pentru educatie trebuie insotit de o atitudine pe masura din partea cadrelor didactice", a spus Tariceanu.
La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat sambata seara, la un post de televiziune, ca nimeni nu-si permite sa sacrifice un acord care dedica situatiei din scoli si universitati 1,1 miliarde de euro. Presedintele s-a declarat multumit de rezultatul negocierilor, afirmand ca sumele obtinute de Educatie vor fi destinate imbunatatirii situatiei studentilor si dezvoltarii infrastructurii scolare. "M-a multumit foarte mult faptul ca, de ambele parti, a fost pus pe masa Guvernului interesul elevului si studentului, ceea ce pentru mine a fost important, din perspectiva abordarii sindicatelor si a Executivului", a mai spus Basescu.
El a adaugat ca nu este convins ca greva o sa inceteze luni.
Basescu sustine ca s-a dus la Palatul Victoria pentru ca a vrut sa le multumeasca liderilor sindicali din invatamant "ca, pentru prima data, au negociat extrem de ferm conditiile pentru elevi si studenti, precum si partea de dezvoltare a infrastructurii scolare". Presedintele a spus ca rezultatul negocierilor nu este o victorie personala. "Daca era asa, negociam la Palatul Cotroceni. Eu nu am decat sa propun niste standarde politice care, in opinia presedintelui, trebuie atinse. Guvernul poate sa le accepte sau sa le refuze. Ma bucur ca le-a acceptat", a conchis seful statului.
Ultima ora!
Greva generala din invatamant va continua, cel putin pana marti la pranz, cand Birourile reunite ale celor patru federatii sindicale se vor intalni intr-o sedinta extraordinara, pentru a decide daca semneaza acordul cu Guvernul, in functie de raspunsurile primite de la organizatiile teritoriale, au anuntat ieri liderii sindicali.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.