Presedintele Traian Basescu a fost ieri tinta unui atac concertat din partea opozitiei, cat si din directia PC si PNL, partide aflate in Coalitia de la guvernare, dupa ce seful PIN, Cozmin Gusa, a anuntat la sfarsitul saptamanii ca Gheorghe Flutur
Presedintele Traian Basescu a fost ieri tinta unui atac concertat din partea opozitiei, cat si din directia PC si PNL, partide aflate in Coalitia de la guvernare, dupa ce seful PIN, Cozmin Gusa, a anuntat la sfarsitul saptamanii ca Gheorghe Flutur l-ar putea inlocui pe premierul Tariceanu la presiunea Cotrocenilor. Liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, l-a acuzat pe Basescu ca nu a dat explicatii in legatura cu scandalul casei sale din str. Mihaileanu si i-a reprosat problemele pe care le are cu consilierii sai. Pe de alta parte, liberalul Ludovic Orban i-a reprosat presedintelui mentinerea in functie a sefilor serviciilor secrete si a conducerii Curtii de Conturi. In opinia lui Orban, seful statului ar sustine oamenii opozitiei in posturi cheie si i-a cerut acestuia sa nu se mai opuna schimbarii clasei corupte a PSD. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a aratat ieri ca liderul de la Cotroceni nu-si respecta promisiunile electorale potrivit carora Alianta va aloca 6% din PIB invatamantului si va dubla salariile dascalilor, cand se va afla la guvernare. De altfel, Diaconescu considera ca seful statului, prin participarea sa la negocierile Guvern-sindicate, a vrut sa arate ca premierul Tariceanu este incompetent. (M.T.)
Presedintele, acuzat de ipocrizie
Presedintele Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, l-a acuzat, ieri, intr-o conferinta de presa, de ipocrizie pe presedintele Traian Basescu (foto), facand referire la aparitia sefului statului, de sambata seara, la finalul negocierilor dintre Guvern si sindicatele din invatamant, transmite Mediafax.
Dan Voiculescu a declarat, intr-o conferinta de presa la Constanta, ca seful statului a dat dovada de "o atitudine ipocrita". "Domnul presedinte s-a dus doar sa culeaga roadele: eu sunt presedintele, eu am promis, eu ma tin de cuvant", a afirmat Voiculescu.
In opinia presedintelui PC, Traian Basescu, fiind capitan de vapor, nu suporta ca cineva sa aiba un alt punct de vedere decat al lui pentru ca, "la fel ca si in povestea cu scorpionul si cu broasca, asta este firea lui si nu-l putem schimba noi".
Dan Voiculescu i-a recomandat presedintelui Traian Basescu "sa-si vada de clarificarile cu care este dator opiniei publice, printre care sa dea un raport la sase luni pe care nu l-a facut, sa convoace CSAT-ul pe probleme majore pe care nu l-a convocat si sa isi clarifice problemele cu propriii consilieri pe care singur si i-a ales".
Presedintele PC sustine ca, in ultimul timp, Traian Basescu a ales tactica strutului care baga capul in nisip cand apare o problema.
"S-a vorbit de casa d-ului Basescu o singura data, nu a dat replica, nimeni nu a mai reluat subiectul. S-a uitat de ea si mai sunt multe exemple pe care vi le pot da", a spus Voiculescu.
El a anuntat ca exemplele referitoare la atitudinile lui Traian Basescu vor fi adunate intr-un volum si vor fi puse la dispozitia presei. Voiculescu crede ca seful statului, dupa cum se comporta, vrea "sa-l dea jos" pe premierul Calin Popescu Tariceanu.
"Conform talentului domniei sale, vrea sa o faca cu mana altuia, dansul il apara si daca poate cineva sa-i faca vant, ar fi minunat", a mai spus presedintele PC.
Liderul Partidului Conservator a subliniat insa ca Tariceanu poate conta pe sprijinul PC.
Seful statului acuzat ca sustine oamenii PSD
Presedintele Ligii alesilor locali ai PNL, Ludovic Orban, s-a declarat nemultumit de faptul ca actualii directorii ai SRI si SIE sunt inca in functie, desi puterea s-a schimbat de zece luni, transmite Mediafax.
"La 10 luni de la preluarea puterii, continuam sa fim sfidati de niste oameni care si-au batut joc de noi timp de saisprezece ani si unii chiar inainte de '90. Nu pot sa inteleg cum Radu Timofte, fost presedinte PSD Neamt si fost senator PSD, este mentinut in continuare in fruntea SRI. Nu are nimic in comun cu liberalismul, nici cu democratia si nici cu Europa Occidentala. Nu pot sa inteleg cum un profesor de socialism stiintific, si aici ma refer la Gheorghe Fulga, consilier al lui Ion Iliescu, numit de Ion Iliescu, este mentinut in fruntea SIE. Nu stiu cum nu a fost schimbat din functie, mai ales ca si-a manifestat disponibilitatea de a-si da demisia", a declarat, ieri, la conferinta judeteana de alegeri a PNL Dolj, liderul liberal.
Botos, considerat subordonat PSD
"Nu inteleg cum Botos este mentinut in continuare, un om care nu a anchetat niciodata coruptii din PSD, in schimb pune pe masa tot felul de dosare ale actualei puteri. Spune ca se fac presiuni din partea PNL si declara ca Adrian Nastase nu l-a sunat niciodata. Pai, ce trebuia sa-l sune Adrian Nastase, il sunau aghiotantii lui! Caci, daca il suna Adrian Nastase venea si in chiloti sa-i satisfaca comenzile politice ale acestuia", a spus Orban despre procurorul general.
Despre Gabriel Naghi, directorul SPP, Orban a declarat: "nu stiu cum in fruntea SPP este mentinut Naghi, fost aghiotant al lui Ion Iliescu, ce a facut cariera prin a fi omul de casa al acestuia. Se afla in fruntea SPP nu pentru a asigura protectia demnitarilor nostri, ci pentru a-i spiona pe acestia si pentru a culege informatii legate de activitatea lor privata", a mai spus Orban.
Orban mai considera ca prin mentinerea lui Dan Drosu Saguna la presedintia Curtii de Conturi, PSD si-a asigurat "spalarea cu detergenti a principalilor ordonatori de credite".
Orban i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa "nu mai actioneze in a pune frane schimbarii clasei corupte a PSD, care a incercat sa se substituie institutiilor statului".
"Cei care spun ca Traian Basescu nu trebuie sa tina cont de PNL sunt farisei si demagogi. Traian Basescu a ajuns presedinte datorita PNL si este obligat sa actioneze in baza dorintelor PNL. Traian Basescu nu trebuie sa incalce dorintele Aliantei si sa nu mai actioneze in a pune frane schimbarii clasei corupte a PSD, care a incercat sa se substituie institutiilor statului. Fara aceste lucruri, Traian Basescu nu ne mai reprezinta. PNL are destui oameni de valoare pentru a putea propune un alt candidat pentru alegerile din 2009", a sustinut Orban.
Promisiuni electorale uitate
La randul sau, liderul grupului parlamentar liberal din Camera Deputatilor, Crin Antonescu i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa actioneze in baza promisiunilor facute in campania electorala.
"Noi ii solicitam lui Traian Basescu sa faca schimbari, o facem ca aliati, nu ca adversari. O facem pentru a ne respecta promisiunile pe care le-am facut electoratului nostru. Vreau sa vedem la figurat tepele din Piata Victoriei, vreau sa vedem o lichidare totala a sistemului ticalosit. Nu vreau sa vad Parchet General subordonat presedintelui si aici ma refer nu doar la Ion Iliescu, ci la toti presedintii si nu mai vreau sa vad servicii secrete care fac politica", a spus Antonescu.
PSD: mergand la Guvern, Basescu a vrut sa arate ca premierul e incompetent
PSD considera ca presedintele Traian Basescu a dorit sa arate ca premierul Calin Popescu Tariceanu este incompetent, participand, sambata seara, la negocierile dintre Guvern si sindicatele din invatamant.
"Aseara (n.r. - sambata seara), domnul presedinte Traian Basescu a participat la negocierile dintre Guvern si sindicatele din invatamant. Dasul, prin aceasta atitudine, in mod clar a dorit sa arate ca premierul Calin Popescu Tariceanu este incompetent", a spus, duminica, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. El a apreciat, totodata, ca seful statului a participat la negocieri la Palatul Victoria dorind sa dea un semnal in legatura cu modul in care evalueaza activitatea Guvernului.
Senatorul PSD s-a intrebat totodata daca seful statului isi aduce aminte ca, in urma cu aproximativ un an, a transmis cadrelor didactice o scrisoare prin care le promitea acestora ca, in cazul in care Alianta ar veni la guvernare, alocarea din PIB pentru Educatie ar fi de sase la suta, iar salariile profesorilor s-ar dubla. "Sigur ca a fost o promisiune electorala, cum tot electorala este si atitudinea de astazi a presedintelui, care, impreuna cu Guvernul, doreste sa convinga profesorii de faptul ca anul viitor nu vor fi cresteri salariale, sub pretextul unor asa-zise finantari de proiecte", a continuat el.
El a opinat, de asemenea, ca promisiunea de cinci la suta din PIB pentru educatie reprezinta o solutie fara reflex bugetar. "Sursele nu au fost identificate, iar simplul cuvant al unui reprezentant al Guvernului nu tine loc de fonduri", a adaugat purtatorul de cuvant al PSD. (R.A.)
Flutur dezminte scenariul lui Gusa
Vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur a dezmintit ieri, la Craiova, zvonurile privind propunerea de a ocupa postul de premier in locul lui Calin Popescu Tariceanu, afirmand, totodata, ca nici nu va accepta functia intrucat nu este "un caporal de schimb", informeaza Mediafax. "Nu s-a discutat niciodata despre acest lucru. Sunt niste speculatii venite de la unii politicieni care fac politica la cafea", a declarat Flutur. Vicepresedintele PNL a mai spus ca, oricum, va refuza sefia Guvernului in cazul in care i se va face aceasta propunere. "Alianta are un prim-ministru, iar eu nu sunt un caporal de schimb", a mai spus Flutur. Presedintele PIN Cozmin Gusa, a sustinut vineri, la Brasov, ca presedintele Traian Basescu vrea sa il inlocuiasca pe premierul Calin Popescu Tariceanu cu Gheorghe Flutur. "Presedintele vrea sa il inlocuiasca pe Calin Popescu Tariceanu din functie cu Gheorghe Flutur, un liberal care ii este obedient lui Basescu si comunica direct cu el, adica un fel de Emil Boc. Acesta este, cred, scenariul pe care vrea sa il puna in aplicare presedintele", a afirmat Gusa. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.