Romania trebuie sa faca mai multe progrese in privinta inflatiei, cresterii veniturilor fiscale si diminuarii deficitului de cont curent, pentru a beneficia de o imbunatatire a ratingului de creditare din partea Fitch Ratings, informeaza Mediafax. Fi
Romania trebuie sa faca mai multe progrese in privinta inflatiei, cresterii veniturilor fiscale si diminuarii deficitului de cont curent, pentru a beneficia de o imbunatatire a ratingului de creditare din partea Fitch Ratings, informeaza Mediafax. Fitch a fost prima agentie de evaluare financiara care a imbunatatit, in urma cu un an, calificativul acordat Romaniei la nivelul BBB minus, care semnifica trecerea in categoria unui risc scazut pentru investitii. Nick Eisinger, analist Fitch pentru Romania, a declarat intr-un interviu acordat Reuters, citat de Mediafax, ca ratingul Romaniei este corespunzator situatiei actuale si a adaugat ca impartaseste unele din preocuparile Fondului Monetar International (FMI) in legatura cu strategiile Guvernului si ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In opinia lui Eisinger, o abordare mai buna a politicii legate de inflatie, imbunatatirea bazei de impozitare si reducerea deficitului de cont curent reprezinta preconditii pentru imbunatatirea ratingului. Analistul Fitch considera ca exista incertitudini legate de capacitatea Romaniei de a adera la Uniunea Europeana in 2007, asa cum este prevazut, desi o intarziere de un an nu ar avea implicatii negative asupra ratingului.
Inflatia ingrijoreaza
Eisinger a mai spus ca agentia are unele ingrijorari in legatura cu capacitatea BNR de a respecta obiectivul referitor la mentinerea inflatiei la un nivel cuprins intre 4% si 6%, in 2006. Inflatia din Romania s-a diminuat in octombrie la 8,1%, cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, comparativ cu cel de 9,3% inregistrat la finele anului 2004. "Am dori sa vedem ca BNR se concentreaza numai asupra inflatiei, si se pare ca merge in aceasta directie", a afirmat analistul, referindu-se la rezultatul unei operatiuni de atragere de lichiditati din piata monetara, organizata saptamana trecuta de banca centrala. El a apreciat ca masura de sterilizare a lichiditatii in exces este una pozitiva.
Analistul Fitch a sustinut si comentariile FMI, conform carora Guvernul ar trebui sa imbunatateasca veniturile obtinute din colectarea taxelor, considerate prea scazute, avand in vedere apropiata intrare in Uniunea Europeana, ca urmare a adoptarii cotei unice de impozitare de 16%. "Ar trebui sa se faca ceva in privinta bazei de venituri bugetare", a spus Eisinger, care a adaugat ca o cale relativ usoara ar fi majorarea TVA. Ministerul roman al Finantelor a propus, anterior, majorarea TVA de la 19% la 22%, din 2006, pentru imbunatatirea veniturilor bugetare, dar Guvernul a renuntat la proiectul considerat riscant din punct de vedere politic. Potrivit Fitch, adancirea deficitului de cont curent nu este un element foarte ingrijorator, avand in vedere fondurile obtinute din privatizari si intrarile de capital din investitii, dar Eisinger a precizat ca reducerea deficitului ar fi binevenita. Deficitul de cont curent s-a accentuat peste asteptari in acest an, fortand BNR sa-si majoreze estimarile pentru 2005 la 8%-9% din PIB, de la nivelul de 7,75% convenit cu Fondul Monetar international.
Recent, agentia Standard & Poor's a urmat exemplul Fitch, acordand Romaniei calificativul "BBB minus". Moody's a informat, saptamana trecuta, ca ratingul Romaniei, situat inca in categoria de investitii speculative, este considerat corespunzator, cu toate ca ar putea fi imbunatatit in cazul in care vor fi eliminate dezechilibrele economice. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.