Folosirea sau nu a torturii in cazul detinutilor banuiti de terorism a acaparat, in ultima perioada, dezbaterile in clasa politica americana. Discutii aprinse se poarta pe tema autorizarii sau nu a CIA sau altor servicii de informatii pentru a folosi
Folosirea sau nu a torturii in cazul detinutilor banuiti de terorism a acaparat, in ultima perioada, dezbaterile in clasa politica americana. Discutii aprinse se poarta pe tema autorizarii sau nu a CIA sau altor servicii de informatii pentru a folosi tortura.


Referindu-se la acest subiect, care nu o data a incins spiritele, consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, Stephen Hadley, a refuzat sa excluda folosirea torturii, afirmand ca razboiul impotriva terorismului reprezinta o ""dilema grava"".
""Presedintele George W. Bush a afirmat ca vom face tot ce este posibil pentru a actiona conform legii"", a declarat Hadley. O vie dezbatere politica se deruleaza acum in SUA pe tema autorizarii sau nu a CIA sau a altor agentii de informatii in folosirea unor metode brutale pentru a obtine informatii susceptibile de a preveni actiunile teroriste. In zilele urmatoare, parlamentarii americani trebuie sa ajunga la o intelegere pentru a interzice sau nu tortura si relele tratamente asupra detinutilor in mod explicit.
EXCEPTII. La inceputul lunii octombrie, senatul american a adoptat, cu 90 de voturi pentru si 9 impotriva, un amendament la bugetul Apararii, prin care se interzice explicit ""tratamentele violente, inumane si degradante"" in centrele de detentie americane. Casa Alba insa a amenintat ca se va folosi de dreptul de veto pentru a respinge acest amendament propus de senatorul republican John McCaine si a demarat o campanie printre senatori pentru a obtine o modificare a textului care prevede autorizarea CIA de a folosi tortura asupra detinutilor. Soarta amendamentului McCaine depinde de negocierile dintre Senat si Camera Reprezentantilor.
COMPROMIS. Hadley a evocat posibilitatea unui compromis cu senatul in ceea ce priveste amendamentul McCain, subliniind ca Administratia americana continua consultarile si ca spera sa ajunga la o decizie care sa permita apararea tarii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.