Omul care aduce cartea, Dan C. Mihailescu, lanseaza o noua lucrare, la Editura Humanitas - ""Indreptari de stanga"". Lucrarea ""Indreptari de stanga"" aduna articole si eseuri publicate de Dan C. Mihailescu in suplimentul ""Litere, arte, idei"

Omul care aduce cartea, Dan C. Mihailescu, lanseaza o noua lucrare, la Editura Humanitas - ""Indreptari de stanga"".

Lucrarea ""Indreptari de stanga"" aduna articole si eseuri publicate de Dan C. Mihailescu in suplimentul ""Litere, arte, idei"", in Revista de istorie si teorie literara, in Curentul sau Dilema.
""Indreptari de stanga"" vine ca un contraargument la volumul ""Stangacii de dreapta"", publicat in 1999, la Editura Dacia, volum care marcheaza orientarea autorului catre ""reveria cultural-politica: Romania lui Caragiale, Romania lui Cioran si Romania noastra, a boierilor mintii"".
VERSUS. ""De ce formula «stangacii de dreapta» a devenit «indreptari de stanga»? Fiindca - si sunt convins ca nu sunt deloc singurul in aceasta pozitie - cred ca notiunile de dreapta si de stanga nu-si mai gasesc astazi (cu exceptia fanatismelor mai mult sau mai putin asiate) puritatea doctrinara, contururi ferm desenate, miezul dur si monocrom, precizia partinico-parlamentara si poligoanele de exercitare unitara, inflexibila a principiilor. In postistorie nu mai exista autonomie si monocromie, ci numai interactiune, interdependenta, multiculturalism s.a.m.d.""
UMOR. Cu umorul cu care Dan C. Mihailescu dedica primul eseu, ""Apelului catre lichele"", scris de Gabriel Liiceanu - asezand in paranteze ""umbra de cuvinte a prezentului"" - , cu acelasi umor polemic recunoaste ca este ""un hibrid tipic postmodern"" de credinte, atitudini, prejudecati si utopii. ""Un liberal-conservator cu puseuri socialiste, populiste si reverii ecologiste"". Umorul dulce-acrisor, cu parfum aristrocratic-duios, intortocheat artistic precum opera unui maestru sticlar, strabate intregul volum al ""Indreptarilor"", fie ca este vorba de eseuri ancorate in realitatea imediata, de trecutul ""riscant"", de prezentul ""gonflabil"" sau de opera lui Emil Cioran. Lectura placuta.

BIBLIOGRAFIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.