Autoritatile romane vor infiinta o comisie pentru selectia societatilor civile de avocati care vor reprezenta Romania si institutiile publice la Curtea de arbitraj international a Centrului International pentru Reglementarea Disputelor Relative la In
Autoritatile romane vor infiinta o comisie pentru selectia societatilor civile de avocati care vor reprezenta Romania si institutiile publice la Curtea de arbitraj international a Centrului International pentru Reglementarea Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala. Potrivit unui ordin recent al ministrului Finantelor Publice, presedintele comisiei va fi seful serviciului judiciar al Directiei Generale Juridice din minister. Ceilalti doi membri vor fi un reprezentant desemnat de Cancelaria primului-ministru si un reprezentant al Directiei de Buget si Contabilitate Interna din Ministerul Finantelor. Ordinul prevede ca serviciile juridice se vor desfasura in baza unui contract cadru incheiat cu cel putin o societate civila profesionala de avocati, pe o perioada de un an. Contractul va produce efecte dupa ce ministerul va emite mandate de reprezentare. Selectia ofertelor va fi realizata de comisie in baza unor criterii de punctaj.
Cum se acorda punctajul
Astfel, firmele vor primi cate un punct, cel mult cinci in total, pentru fiecare avocat definitiv membru al echipei care are o vechime de cel putin trei ani in specialitatea juridica. Pentru fiecare membru cu experienta in litigii internationale care presupun aplicarea procedurii de arbitraj vor fi acordate cate zece puncte, cu un plafon total de 50. Daca din echipa fac parte avocati care au mai participat la procedurile ICSID, pentru fiecare vor fi acordate cate 15 puncte, cel mult 60 in total, iar daca au existat litigii castigate la ICSID, pentru fiecare litigiu vor fi alocate cate 20 de puncte, cu un total maxim de 60. Punctajul tehnic este acordat pe baza criteriilor mentionate, astfel ca vor fi declarate admise ofertele care obtin cel putin 60 de puncte.
Pentru ierarhizarea ofertelor, la punctajul tehnic se adauga un punctaj la oferta financiara. Astfel, societatea de avocati cu cea mai mica oferta (exprimata in lei sau valuta pe ora si pe societate) va primi un numar de puncte egal cu numarul ofertelor, iar celelalte vor avea un punctaj corespunzator pozitiei in clasament. Invitatiile de participare la procedura de selectie vor fi publicate in Monitorul Oficial, intr-un cotidian national de mare tiraj si pe site-ul Ministerului Finantelor.
Statul roman este implicat in doua procese la ICSID, unul intentat de fostul operator al magazinelor duty-free, EDF si celalalt de fratii Iona si Viorel Micula. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.