Filme suprarealiste, filme "beat" (ma rog, uneori fara sunet...), "happening" de poezie (cu actorii Virgil Aioanei si Carmen Florescu, regia Robert Balan), "stickere" cu versuri - "Daca mori, nu vei mai pleca niciodata din Romania", "In decembrie am
Filme suprarealiste, filme "beat" (ma rog, uneori fara sunet...), "happening" de poezie (cu actorii Virgil Aioanei si Carmen Florescu, regia Robert Balan), "stickere" cu versuri - "Daca mori, nu vei mai pleca niciodata din Romania", "In decembrie am devenit barbat/ am dat prima spaga", "De astazi, clipa-i cat dovleacul/ si n-o mai pot rostogoli" -, poezie pe CD si cinci poeti contemporani in carne si oase: Emil Brumaru, Dan Sociu, Claudiu Komartin, Elena Vladareanu, Razvan Tupa (gazda a momentului). Asa a aratat, pe 27 octombrie seara, lansarea primelor cinci volume de poezie ale recosmetizatei edituri Cartea Romaneasca.
De cateva luni bune, Razvan Tupa (poet si jurnalist cultural) organizeaza saptamanal, intr-un bar-discoteca din Bucuresti - in Club A -, o serie de intalniri (intre autori tineri si publicul lor potential) numite "Poeticile cotidianului. Literatura in miscare". Evenimentul "interdisciplinar" de joi a fost cea de-a doua "Poetica..." dupa lunga pauza de vara, iar lume a fost destula. Emil Brumaru, pe care-l despart cateva decenii de colegii sai "douamiisti", regreta atmosfera mult mai pasnica a Iasiului sau de resedinta, probabil insa ca Dan Sociu (concitadinul lui) avea dreptate in convingerea ca-n capitala Moldovei n-ar fi fost asa inghesuiala la poezie. De fapt, in haosul ei, intalnirea de la Club A avea un spirit greu de gasit: nimic din linistea si respectul cu care se oficiaza de obicei lansarile literare, oameni veniti la distractie si ramasi din curiozitate, mult zgomot de peste tot, lume culturala pentru care intalnirea era prilejul ideal pentru o sueta (greu de imaginat in locuri mai formale). O stare de relaxare generala si-n acelasi timp fara umbra de neseriozitate, poezie ascultata intre o bere si-o tigara.
Lansarea de la Club A a fost atipica pentru foarte pretentioasa lume editoriala romaneasca. "Poeticile cotidianului" insa, cu aura lor cumva insolita la noi, sunt una din cele mai interesante strategii de readucere a versului in cetate, un "desant" exact in mijlocul fierbinte al orasului. Care va continua - joia viitoare, de la ora 18.00, la Club A, cu un nou episod (de data asta, poezia feminina).
In noiembrie, Cartea Romaneasca va incepe o campanie multimedia de promovare a noilor titluri: animatii pornind de la texte, clipuri video, felicitari virtuale "cu versuri pentru ocazii speciale (demisie, catanie, casatorie, boala, greva, petrecere etc.)", accesorii imprimate. Tot in noiembrie va avea loc "Noaptea Cartii Romanesti" ("Cum ne vindecam frica de literatura romana?"), cu recitari macabre, carnaval, proiectii "horror", SMS-uri de groaza cu texte din volumele recent publicate si degustari de bomboane cu literatura. Totul, spun cei carora le-a venit aceasta idee, "condimentat cu usturoi, ca sa alungam strigoii care mai bantuie literatura".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.