Tutankamon prefera vinul rosu, a anuntat in cadrul unei conferinte sustinute la British Museum o echipa de cercetatori de la Universitatea din Barcelona, care a analizat urmele de vin gasite in mormantul celui mai celebru faraon egiptean. Cercetatoar
Tutankamon prefera vinul rosu, a anuntat in cadrul unei conferinte sustinute la British Museum o echipa de cercetatori de la Universitatea din Barcelona, care a analizat urmele de vin gasite in mormantul celui mai celebru faraon egiptean. Cercetatoarea Maria Rosa Guasch-Jane (foto) a precizat ca aceasta descoperire nu ar fi fost posibila daca nu ar fi pus la punct, alaturi de echipa sa, un procedeu care sa le permita arheologilor sa identifice culoarea vinului din antichitate. "Este prima data cand cineva reuseste sa descopere un vin rosu antic", a precizat cercetatoarea spaniola. Pana in momentul de fata, culoarea vinului nu putea fi detectata pentru ca lichidul, depozitat in diverse vase, se usca odata cu trecerea timpului. Vasele cu vin din mormantul lui Tutankamon, baietelul faraon mort in jurul anului 1352 i. Hr, aveau trecute pe ele numele produsului, anul recoltei, sursa si numele producatorului, dar nu si culoarea vinului, a mai spus Guasch-Jane.
Inainte de a se stabili cu exactitate culoarea vinului lui Tutankamon, oamenii de stiinta puteau doar banui ca ar putea fi vorba de vin rosu, avand in vedere ca desenele din mormantul faraonului reprezentau struguri rosii si negri presati si transformati in vin. Guasch-Jane si echipa sa au inventat un proces cu ajutorul caruia este posibila detectarea unei componente de culoare, numita acid siringic, care nu este prezenta si in vinul de culoare alba. Cercetatorii spanioli au analizat o serie de amfore aflate in posesia Muzeului Britanic si a Muzeului Egiptean din Cairo. Doua dintre vase provin din mormantul lui Tutankamon, fiind descoperite in 1922 de celebrul arheolog englez Howard Carter, cel care a descoperit mormantul faraonului.
Ca si ceilalti faraoni, Tutankamon a dorit sa fie inmormantat alaturi de toate bunurile si proviziile care i-ar fi fost necesare in viata de zi cu zi. "In moarte, regele trebuia sa aiba cu el tot ce avea atunci cand era in viata. Egiptenii nu puteau accepta sa fie inmormantati fara bunurile, mancarurile si bauturile care le-au fost dragi in viata. Asta inseamna ca daca Tutankamon avea in mormantul sau vin rosu, exact acelasi vin consumase si cat s-a aflat in viata", a precizat Maria Rosa Guasch-Jane.
De asemenea, oamenii de stiinta spanioli au ajuns la concluzia ca primul vin descoperit in Egipt, ingropat in mormantul Regelui Scorpion in jurul anului 3125 i. Hr., provine din Iordan si a fost transportat peste 800 de kilometri, cu magari si apoi cu vaporul, pana in Egipt. Cercetarile recente au mai dezvaluit si faptul ca regii egipteni si reprezentantii nobilimii beau vin cu regularitate, in timp ce oamenii de rand il consumau numai in ocazii speciale. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.