Orice planificare politica in Rusia porneste de la faptul ca, in principal, rusii nu cred ca situatia internationala, circumstantele mondiale se vor aranja de o factura favorabila lor. Nu cred nu pentru ca sunt pesimisti, ci pentru ca asa este struct
Orice planificare politica in Rusia porneste de la faptul ca, in principal, rusii nu cred ca situatia internationala, circumstantele mondiale se vor aranja de o factura favorabila lor. Nu cred nu pentru ca sunt pesimisti, ci pentru ca asa este structurata metodologia planificarii politice ruse: intotdeauna se porneste de la presupunerea ca scenariul poate fi nefavorabil Rusiei la maximum, mai ales in conditiile absentei unei ordini mondiale general recunoscute. De aici decurge o constatare foarte importanta: Rusia nu poate accepta nici o varianta a ordinii mondiale, care sa nu integreze Rusia in granitele ei actuale si sa nu prevada recunoasterea Rusiei ca forta necesara pe teritoriul unde ea se afla.
Prin urmare, se creeaza aici un camp pentru suspiciuni de fiecare data cand sunt propuse, inclusiv din partea Statelor Unite, un astfel de sistem ideologic sau politic, care lasa insa fara raspuns intrebarea rusilor - cu Rusia sau fara Rusia? Lucrand in conditii de oarecare neincredere fata de diferite initiative, nu doar americane, fireste, astazi Rusia esta gata sa participe, in constructia ordinii globale, ca parteneri chiar si atunci cand nu gaseste o atitudine analoga fata de ea. De exemplu, teza privind edificarea democratiei, teza doctrinara pentru SUA are, in opinia Rusiei, o functie negativa tehnologica si metodologica. Este vorba de delegarea adoptarii deciziilor privind ordinea mondiala la un nivel unde nu exista o competitie globala reala, ceea ce conduce, normal, la esecuri pentru Rusia.
Pot spune care vor fi preocuparile Rusiei in urmatoarele patru mandate prezidentiale, care inseamna, de fapt, doua presedintii. Rusia se va ocupa de construirea unei noi arhitecturi regionale pe tot perimetrul de la nord-vest la sud-est. Practic, nici una dintre regiunile ramase de la Uniunea Sovietica nu multumeste Rusia din perspectiva configuratiei lor actuale. Rusia se va amesteca in constructia regionala, nu in treburile interne ale anumitor tari, fapt pentru care este cel mai des apostrofata, deoarece regiunile mondiale exercita, de regula, o influenta asupra structurii regionale interne ruse. In Rusia a fost dintotdeauna puternica dependenta politicii interne de arhitectura mondiala din Europa si Asia, iar distrugerea uneia va conduce la prabusirea celeilalte, un element pe care-l cunoaste foarte bine. Prabusirea arhitecturii interne ruse va duce la o restructure completa a ordinii mondiale si invers, prabusirea ordinii mondiale va determina o reorganizare a arhitecturii interne ruse.
Acesta este motivul pentru care Rusia intra in concurenta globala pentru designul regiunilor. Ceea ce, din cate inteleg eu, Statele Unite numesc arc de instabilitate - de la Bielorusia traversand Marele Orient Mijlociu, Caucazul, zona Caspicii pana la Asia Centrala - inseamna, pentru Rusia, descrierea liniei sale de frontiera. Vreau sa subliniez ca este granita Rusiei si, ca atare, va insista pe un anumit concept de regiune pentru fiecare din aceste locuri, unde ar trebui integrat conceptul de securitate, inclusiv tranzitul energetic. Din acest punct de vedere, ultima criza legata de turneul doamnei Rice in Asia Centrala este o criza a parteneriatului strategic, pentru ca rusii nu au fost avertizati nici in legatura cu scopurile vizitei, care sunt destul de controversate, nici despre geografia turneului si sunt deosebit de bucurosi ca SUA si-au corectat greseala initiala.
Totusi, dupa parerea mea, Rusia nu este in totalitate pregatita pentru o constructie regionala, fiind o situatie absolut noua. Rusia participa astazi la aceste eforturi alaturi de forte mondiale precum China si SUA, dincolo de granitele sale. Si aici s-ar dori o mai mare implicare reciproca, pentru ca, in caz contrar, in 2020, daca vreti, se va reveni la vechea situatie trilaterala, cand doua blocuri se luptau unul cu celalalt, iar invingatoare iesea o a treia forta, un fel de lume a treia conventionala, castigul constand, in primul rand, in capacitatea de a manipula celelalte doua forte beligerante.
Comentariu publicat de Kreml.org si transmis de Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.