Copiii minori ai cascadorului Florin Marculescu, ucis cu brutalitate intr-o discoteca din Ciolpani, in 1998, se afla intr-o situatie greu de imaginat. Asta dupa ce Martha Marculescu, mama celor doi copii, a decedat in luna martie a acestui an, din ca
Copiii minori ai cascadorului Florin Marculescu, ucis cu brutalitate intr-o discoteca din Ciolpani, in 1998, se afla intr-o situatie greu de imaginat. Asta dupa ce Martha Marculescu, mama celor doi copii, a decedat in luna martie a acestui an, din cauza unei boli necrutatoare. Din aprilie si pana in prezent, matusa celor doi copii, Steliana Ragalie, se "lupta" cu toate autoritatile statului care ar fi trebuit sa isi faca treaba intr-un mod eficient. Mai exact, Steliana, dupa moartea surorii ei, a solicitat Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) tutela celor doi nepoti ai ei, ramasi orfani. Ea ne-a declarat ca a demarat procedura de obtinere a tutelei inca din luna aprilie 2005. Disperata ca nu a primit nici pana in aceasta zi tutela celor doi nepoti, si plimbata de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului la Tribunalul Bucuresti si Judecatoria Sectorului 1, Steliana Ragalie ne-a solicitat ajutorul. Cazul care pare complicat, din cauza nepasarii unor functionari publici, s-a fi putut rezolva foarte simplu in 48 de ore.
Nepasare sau incompetenta la DGASPC
Primaria, mai precis DGASPC, putea sa rezolve problema tutelei copiilor in 48 de ore daca ar fi solicitat Tribunalului plasamentul copiilor in regim de urgenta la Steliana Ragalie. Asta nu s-a intamplat, iar dosarele celor doi minori trimise la Tribunal, fara aceasta mentiune (plasament in regim de urgenta), au ajuns sa se plimbe de la o instanta la alta. Potrivit art. 66 din Legea 272/2004, daca DGASPC ar fi trimis dosarele la Tribunalul Bucuresti, cu cerere de plasament in regim de urgenta, copiii n-ar mai fi fost nevoiti sa mai treaca prin alte drame, pentru ca, potrivit legii, Tribunalul Bucuresti ar fi fost obligat sa solutioneze dosarele in maxim 48 de ore. Matusa lor, nu a reusit nici pana in acest moment sa ridice pensia de urmas pe care minorii o primeau dupa tata si alocatiile lunare, pentru ca nu este tutorele minorilor. In final, dupa audierea minorilor, magistratii TB au decis sa-si decline competenta catre Judecatoria Sectorului 1. In momentul ajungerii celor doua dosare la Judecatoria Sectorului 1, cea care este, potrivit art. 40 alin. 2 din Legea 272/ 2004 competenta sa instituie tutela, pentru ca minorii domiciliaza in circumscriptia institutiei, dosarele pareau a fi aproape de solutionare. Nu a fost insa asa. Si asta pentru ca judecatorul Georgian Davidoiu a hotarat ca Judecatoria Sectorului 1 nu este competenta si a solicitat trimiterea dosarului la Curtea de Apel Bucuresti, asa cum apare in sentinta numarul 10247/19.10.2005. Contactat, acesta nu a fost dispus sa vorbeasca despre caz, spunand doar ca: "O sa vedeti motivarea dupa ce o redactez." Pana cand instantele vor hotari asupra competentei, cei doi copii ai cascadorului Florin Marculescu, ramasi orfani si de tata si de mama, vor trebui sa astepte, fara sa poata beneficia macar de alocatia lunara.
O problema - Justitia din Romania
Surse din Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului ne-au declarat ca exista o problema cu Justitia. "In domeniul protectiei copilului exista o mare problema cu Justitia. Potrivit legislatiei in vigoare trebuie infiintate instante pentru minori pana in 2008. Pana atunci, dosarele se plimba de la o instanta la alta si problemele copiilor se rezolva foarte greu. Si asta, in conditiile in care in cel putin jumatate din cazurile ce tin de protectia copilului, Justitia trebuie sa-si spuna cuvantul. Instantele pentru minori s-au infiintat doar la Brasov si Iasi. Celelalte care ar trebui infiintate intarzie din diverse motive, lipsa spatiilor, a oamenilor etc", ne-au declarat aceleasi surse din ANPC. De asemenea, ni s-a mai spus ca Primaria ar fi trebuit sa ia o masura urgenta pentru stabilirea tutelei copiilor, pentru ca doi minori nu pot ramane fara tutela.
Nepasarea celor de la DGASPC
Reprezentantii Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului ne-au declarat ca dosarul a fost transmis catre Tribunal in data de 28 iulie deoarece, pana la acea data dosarul pentru tutela nu era complet. Lipsea cazierul persoanei ce solicita tutela celor doi copii, adica al Stelianei Ragalie, matusa celor doi copii. Ea ni s-a plans insa ca i-a fost data o lista cu actele necesare, insa nu scria nimic de cazier. "Dupa ce am aflat ca imi trebuie si un astfel de act, am scos un cazier pe care l-am dat celor de la primarie. Apoi, pentru ca a expirat valabilitatea primului cazier, a trebuit sa mai scot inca unul. Acum, mai am inca un cazier pe care trebuie sa-l duc autoritatilor. Actele au stat mult si bine la Directie. Daca nu ma duceam acolo sa intervin, nu ar fi venit nici pana acum sa faca anchetele sociale", ne-a spus Steliana. Cei de la DGASPC au fost intrebati care sunt masurile de protectie alternativa (asa cum precizeaza legea) de care beneficiaza cei doi copii orfani si ne-au raspuns ca, daca ar fi fost dusi la un orfelinat, li s-ar fi oferit tot ceea ce aveau nevoie. Angajatii DGASPC ne-au mai spus, ferm convinsi, ca numai instanta poate hotari cine sa preia tutela copiilor si pana atunci ei nu mai au ce face. Cu alte cuvinte, au aruncat intreaga responsabilitate in "curtea" judecatorilor. Cei de la DGASPC sector 1 ne-au mai spus ca pe vremuri, pana la aparitia noii legi, astfel de probleme se rezolvau mult mai usor prin deciziile luate de Comisia pentru Protectia Copilului din Primarie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.