Banca Erste Bank (Austria) si Banco Comercial Portugues au fost selectate pentru ultima etapa a procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) si invitate sa inceapa, saptamana viitoare, negocieri finale pentru preluarea pachetului majori
Banca Erste Bank (Austria) si Banco Comercial Portugues au fost selectate pentru ultima etapa a procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) si invitate sa inceapa, saptamana viitoare, negocieri finale pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni ale bancii. Comisia de privatizare a BCR nu a prezentat ofertele depuse de cele sapte banci ramase in cursa pana la aceasta data si nici nu a precizat care dintre cei doi ofertanti selectati a ocupat prima pozitie, aceste informatii ramanand confidentiale astfel incat partea romana sa negocieze cu Erste Bank si Banco Comercial Portugues cel mai bun pret. Cei doi finalisti vor trebui sa inainteze oferte financiare mai mari decat cele precizate in prima etapa, iar castigator va fi desemnat ofertantul care avanseaza cel mai bun pret pentru pachetul de 61,88% din actiunile BCR.
In criteriile de departajare a ofertantilor, pretul a detinut o pondere de 90%, iar oferta tehnica a reprezentat 10%. Celelalte banci care au depus oferte pentru preluarea BCR au fost Dexia, BNP Paribas, Deutsche Bank, Banca Nationala a Greciei si Banca Intesa. Statul a scos la vanzare 61,88% din actiunile BCR. Analistii estimeaza ca valoarea tranzactiei ar putea depasi 3 miliarde de euro.
Guvernul controleaza, prin intermediul AVAS, 36,88% din capitalul BCR si are dreptul sa rascumpere, in cadrul procesului de privatizare, participatia de 25% plus doua actiuni detinuta in mod egal de International Finance Corporation si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), din anul 2003. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detin circa 30% din actiunile BCR, iar angajatii bancii au in proprietate 8% din titluri. BCR este cea mai mare banca din Romania, avand active de 7,3 miliarde de euro la jumatatea acestui an.
Cine sunt pretendentii BCR
Millennium BCP are o structura a actionariatului formata din angajati (7637 de persoane, cu 1,16% din actiuni), persoane individuale din afara bancii (193.236 actionari, cu 17,42%), 5809 companii (9,82%) si 688 de investitori institutionali (71,60%). Printre actionarii semnificativi la BCP se numara grupul international de asigurari Eureko (7,55% din actiuni) si grupul financiar olandezo-belgian Fortis (4,99%), care, de altfel, a depus o scrisoare de intentie pentru BCR si in nume propriu.
La 31 decembrie 2004, BCP a raportat active de 71,678 miliarde de euro, un sold al imprumuturilor de 50,793 miliarde de euro, venituri nete din operare, 2,811 miliarde de euro si un venit net total de 5,13 miliarde de euro. La randul ei, Erste Bank are active totale in valoare de 152,7 miliarde de dolari, a inregistrat, la 31 decembrie 2004, un profit net de 238,3 miliarde de euro si de 335,7 miliarde de euro la jumatatea anului 2005, 12,1 milioane de clienti si 2365 de sucursale. Actionarii Erste Bank sunt investitori institutionali - 45,9%, Die Erste Ostereischishe Spar Case Privatstiftung - 32%, Austria Versicherungsverein - 6%, investitori privati - 7%, banci de economii - 7%, angajatii bancii - 1,8%.
BCP ar putea apela la o majorare de capital
Imediat dupa aflarea finalistilor, Millenium - Banco Comercial Portugues (BCP) a anuntat ca va face o majorare de capital, in cazul in care va castiga licitatia pentru BCR, transmite Mediafax. Intr-o prezentare facuta de BCP se arata ca valoarea si conditiile in care va avea loc majorarea de capital "vor depinde de rezultatul final al privatizarii". Potrivit comunicatului BCP, preluarea BCR ar fi benefica actionarilor bancii portugheze si ar fi conforma cu strategia de a patrunde pe piete cu potential ridicat de dezvoltare. In urma anuntului privind o posibila majorare de capital, actiunile bancii portugheze au scazut cu aproape 6%. Potrivit Mediafax, ieri dimineata titlurile Millenium au scazut cu 5,88%, la 2,08 euro pe unitate. "Actiunile Millenium s-au depreciat deoarece piata percepe ca banca ar putea castiga BCR si, in acest caz, va avea loc o majorare de capital semnificativa", a spus un dealer. (A.G.C., A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.