Productia Goodfellas (Baieti buni) se situeaza pe primul loc in topul celor mai bune o suta de filme din istoria cinematografiei.
Astfel, acest film clasic cu mafioti al regizorului Martin Scorsese a fost socotit de catre o echipa de specialist
Productia Goodfellas (Baieti buni) se situeaza pe primul loc in topul celor mai bune o suta de filme din istoria cinematografiei.
Astfel, acest film clasic cu mafioti al regizorului Martin Scorsese a fost socotit de catre o echipa de specialisti a fi ca cel mai reusit film din toate timpurile, relateaza The New York Daily News.
Productia are ca izvor de inspiratie o poveste reala: viata gangsterului Henry Hill, interpretat de Ray Liotta. Pe ecran un rol de exceptie este interpretat si de Robert De Niro. De asemenea, acelasi film a fost recompensat si cu un Oscar, pentru performanta actoriceasca a lui Joe Pesci.
Goodfellas este, fara indoiala, "number one in topul celor mai bune filme din istoria cinematografiei"- top realizat de revista Total Film.
"Goodfellas are totul - poveste, dialog, performanta actoriceasca, tehnica" se afirma in revista de specialitate.
In film este vorba despre Henry Hill care participa la un jaf impreuna cu Jimmy Conway si Tommy De Vito, doi gangsteri care aveau ganduri mari. Cei doi decid sa-i ucida pe toti ceilalti care au participat la jaf, si treptat urca pe scara ierarhica a Mafiei. Henry este foarte afectat de succesul partenerilor sai.
Productia urmareste de fapt povestea unui american irlandezo-italian, precum si viata de zi cu zi a acestuia, ca membru al Mafiei. Bazata pe o poveste reala, actiunea se invarte in jurul lui Henry si in jurul instabililor sai prieteni Jimmy si Tommy, care "evolueaza" de la mici potlogari la criminali violenti.
De mic voia sa fie gangster
Astfel, filmul portretizeza viata a trei personaje-cheie ale mafiei din New York, dintre anii '60 si '70.
Ray Liotta joaca rolului Henry Hill, un pusti care ajunge gangster in lumea celor "mai duri si mai rai". Joe Pesci il interpreteaza pe Tommy De Vito - "un gangster de rasa pura" care se dovedeste a fi cel mai bun prieten al lui Henry. Robert De Niro este Jimmy Conway - omul care i-a reunit pe cei doi si care conduce cele mai mari jafuri si atacuri din istoria orasului.
Dupa ce a ispasit o pedeapsa cu inchisoarea, Henry s-a dat bine pe langa un cap al mafiei locale, Paulie Cicero, interpretat de Paul Sorvino, pentru a putea trai viata luxoasa pe care a visat-o.
In final, Hill, care devine informator al FBI, intra intr-un program de protectie a martorilor ca sa-si salveze viata si dispare din scena publica. Insa acum, acesta a iesit din acest program si a publicat diverse carti.
"La varsta de doisprezece ani, ambitia mea cea mai mare era sa devin gangster. Pentru mine, sa fi gangster era mai bine decat sa fii presedintele Statelor Unite ale Americii. A fi smecher, pentru mine, insemna sa conduci lumea" declara Henry Hill.
Vertigo si Falci
Pe locul doi in Top 100 s-a situat capodopera lui Alfred Hitchcock, Vertigo, iar pe locul al treilea, faimosul film "Falci".
Locul patru a fost ocupat de un film violent si foarte controversat, "Fight Club", in care joaca si Brad Pitt, urmat de Nasul - partea a II-a. Pe pozitia a sasea s-a situat o productie care, de-a lungul anilor, a ocupat pozitii de frunte in toate topurile, si anume "Cetateanul Kane", al lui Orson Wells.
Urmatorul loc este ocupat de filmul "Tokyo Story", realizat de regizorul japonez Yasujiro Ozu in 1953 si care este adorat de fanii din intreaga lume.
Nici "Razboiul Stelelor - Imperiul contraataca" nu a fost uitat, el ocupand locul opt, urmat de trilogia "Stapanul Inelelor" si comedia lui Cary Grant, His Girl Friday. Din pacate, Chinatown, Taxi Driver si "It's A Wonderful Life" nu apar pe primele zece locuri din acest top.
Clasamentul aduce si o serie de surprize - cum ar fi capodopera Casablanca - plasata tocmai pe locul 98, si "Lawrence of Arabia" care abia a obtinut locul 77.
Purtatorul de cuvant al revistei de specialitate "Total Film" a declarat ca "alegerea finalistilor in acest Top 100 a provocat dezbateri si controverse fara sfarsit, insa noi credem ca am reusit, in final, sa le punem pe toate cap la cap si sa realizam o lista definitiva, putin mai moderna". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.