Curtea Constitutionala va dezbate sesizarile invocate de Opozitie privitoare la Regulamentele Camerelor Parlamentului, in data de 9 noiembrie 2005, se anunta intr-un comunicat trimis de Biroul de Presa. Curtea a fost sesizata de 134 de deputati (109
Curtea Constitutionala va dezbate sesizarile invocate de Opozitie privitoare la Regulamentele Camerelor Parlamentului, in data de 9 noiembrie 2005, se anunta intr-un comunicat trimis de Biroul de Presa. Curtea a fost sesizata de 134 de deputati (109 - PSD si 25 - PRM) in legatura cu neconstitutionalitatea unor dispozitii ale Regulamentului Camerei. "Miezul" sesizarii este articolul 25 privind revocarea sefului acestui for legislativ. Desi au votat in favoarea noului Regulament impreuna cu reprezentantii Coalitiei majoritare, deputatii lui Vadim nu s-au dezmintit si au sarit imediat in barca PSD cand s-a pus problema elaborarii unei contestatii. Articolul 25 din noul Regulament al Camerei, adoptat de plen, stipuleaza ca presedintele acestui for legislativ si orice alt membru al Biroului Permanent pot fi revocati inainte de expirarea mandatului, cu votul majoritatii deputatilor. Deputatii Opozitiei sustin ca textul este neconstitutional, acestia apreciind ca, potrivit Legii fundamentale, presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor, indiferent daca aceasta durata este de 4 ani sau mai scurta, in cazul dizolvarii Parlamentului.
Parerea Opozitiei
"Presedintele Camerei are un statut constitutional si o statura constitutionala care il diferentiaza net de ceilalti membri ai Biroului Permanent, conferindu-i acestuia un alt regim juridic", se arata in sesizarea PSD si PRM. Opozitia a contestat si textele din noul Regulament prin care revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor poate fi propusa cand se schimba majoritatea politica din Camera, de catre majoritatea deputatilor. "Schimbarea presedintelui, ori de cate ori se schimba majoritatea parlamentara din Camera, ar duce la instabilitate decizionala, ar determina o stare de confuzie in ceea ce priveste stabilitatea politica a statutului nostru, cu repercusiuni incalculabile in plan intern si international", mai precizeaza pesedistii si peremistii. Potrivit sesizarii adresate Curtii, faptul ca Guvernul este de o anumita culoare politica, iar presedintii celor doua Camere sunt de alta culoare politica, "nu este de natura sa influenteze bunul mers al activitatii parlamentare, decat in situatia in care presedintele Camerei ar avea o atitudine obstructionista, prin care ar incalca grav prevederile Constitutiei si ale Regulamentului".
De asemenea, Curtea Constitutionala a fost sesizata de un numar de 54 de senatori in vederea exercitarii controlului de constitutionalitate cu privire la unele articole din Regulamentul Senatului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.