Toate partidele politice care urca la putere au cate o zona de interes economic pe care si-o adjudeca odata cu urcarea pe tron. Un astfel de sector este cel care se ocupa cu inchiderile de mina. Este un domeniu extrem de profitabil, in care banii si
Toate partidele politice care urca la putere au cate o zona de interes economic pe care si-o adjudeca odata cu urcarea pe tron. Un astfel de sector este cel care se ocupa cu inchiderile de mina. Este un domeniu extrem de profitabil, in care banii si afacerile vin de la stat. Functiile in domeniile acestea nu se ocupa decat prin decizie politica, iar lantul "de comanda" este clar stabilit. Persoanele care gestioneaza afacerile de acest gen fac parte din a treia linie a partidului si sunt extrem de importante.
Un astfel de exemplu este societatea comerciala CONVERSMIN SA. Are capital 100% de stat, iar ca director general pe Dorin Adam. Obiectul de activitate al acestei societati este demolarea constructiilor, terasamente si organizarea de santiere. La prima vedere nu pare cine stie ce afacere, dar va vom prezenta mai jos anumite relatii comerciale care va vor schimba imaginea despre ce inseamna in Romania inchiderea, ecologizarea sau transformarea minelor.
Adam si familia lui
Directorul general al societatii CONVERSMIN, Dorin Adam, a gandit prelung modul de desfasurare al acestei afaceri. A intuit ca va avea nevoie de numeroase firme pentru a obtine cat mai multi bani de la stat pentru inchiderea, ecologizarea sau conservarea minelor, astfel ca a inceput sa-si foloseasca membrii familiei in afaceri. In acest fel au aparut societati patronate de sotia sa, Livia Adam, de fiul sau, Alexandru Adam, ba chiar si de amici apropiati. Cum lantul banilor trebuia sa se intinda de la CONVERSMIN catre mai toate firmele controlate de clanul lui Adam, au fost infiintate nu mai putin de cinci firme care sa contribuie alaturi de CONVERSMIN la afaceri platite din banii statului.
Asa a aparut TECHEL SRL, firma controlata de sotia directorului general de la CONVERSMIN, Livia Adam, al carei obiect de activitate este "lucrari de instalatii electrice" si a carei activitate este legata de orice tine de banul public gestionat de CONVERSMIN. In aceeasi situatie se afla firmele patronate de fiul lui Dorin Adam, Alexandru. Acesta detine controlul asupra firmelor A&A TEHNIC GRUP, ARH ARCHITECTS si AVROM CONSULT TEHNIC. Obiectul de activitate al acestora este, la fel ca si cel al Liviei Adam, tangential cu cel al societatii CONVERSMIN: activitati de proiectare, urbanism, inginerie si alte servicii tehnice sau activitati de consultare pentru afaceri si management.
Membrilor familie Adam li s-a alaturat un amic foarte influent din zona Hunedoarei, Sorin Apostu. Acesta este un personaj extrem de controversat care a reusit sa obtina contracte extrem de profitabile din partea lui Dorin Adam. Problema familiei Adam a inceput in momentul in care, obligati sa supuna licitatiei anumite lucrari, au fost nevoiti sa triseze pentru a nu pierde bani. Asa au aparut contestatiile, reclamatiile si plangerile facute de "rivalii" lor din acest domeniu. Sprijinul politic neconditionat l-au ajutat pana acum pe Dorin Adam sa-si pastreze nu numai scaunul, dar sa poata oferi si familiei painea cea de toate zilele prin acordarea de contracte in mod preferential. Surse din mediul politic ne-au confirmat insa ca atat conducerea Aliantei, cat si anumiti factori de decizie din randul PD au decis schimbarea acestuia din functie si solicitarea unui control amanuntit asupra modului de dobandire a contractelor si averii.
Avantaj serviciu
Dorin Adam detine un tupeu nemaiintalnit cand vine vorba de acordarea lucrarilor. Sprijinul politic l-a scutit pana acum de problemele cu legea, chiar daca deciziile i-au fost sanctionate de autoritati. O astfel de afacere a avut loc in vara acestui an si a vizat "prestarea serviciilor de exploatare a statiilor de epurarea apelor de mina". Conform legii, conducerea CONVERSMIN era obligata sa organizeze o licitatie pentru acordarea acestei afaceri, numai ca directorul general Adam a gasit o solutie mult mai buna decat cea prevazuta de lege. Astfel, dintre cele cinci firme care s-au inscris, Adam a respins patru pe criterii numai de el stiute. Celei de a cincea, DOMASO CONSTRUCT SRL, condusa de amicul sau Sorin Apostu, i-a acordat contractul fara nici o retinere, fiind singurul in masura sa decida cine va lucra si cine nu "intruneste conditiile corespunzatoare" de participare la licitatie. In acest mod, Dorin Adam a scapat de licitatie si a fost liber sa acorde cui a dorit lucrarea. Contestatia depusa de una dintre firmele declarate de Adam ca "necorespunzatoare" a fost respinsa tot de Adam pe motiv ca "mortul de la groapa nu se mai intoarce".
Contestatarii nu s-au lasat si au cerut parerea oficialilor din ministerul Economiei si Comertului. Acestia i-au transmis directorului general al societatii CONVERSMIN, Dorin Adam, urmatoarea concluzie: "Consideram ca modul de abordare a acestei licitatii conduce la afectarea principiului utilizarii eficiente a fondurilor publice deoarece, in lipsa atribuirii pe loturi a contractelor aferente, baza de comparare utilizata conduce la obtinerea unui pret al contractului sensibil mai mare si neavantajos pentru autoritatea contractanta. Avand in vedere cele de mai sus, recomandam autoritatii contractante (n.red. adica firmei condusa de Dorin Adam) sa reverifice situatia creata si sa adopte masurile ce se impun".
Aceasi experti ai ministerului i-au sanctionat si respingerea firmelor ale caror oferte au fost considerate "necorespunzatoare" de catre Adam. "De asemenea, reiese ca ofertantul SC GHETARUL PROD COM SRL (n.red. este vorba despre una dintre societatile comerciale respinse de Adam) a indeplinit atat conditiile de eligibilitate si inregistrare, cat si, ulterior, cerintele minime privind capacitatea tehnica si capacitatea economico-financiara solicitate prin documentatia pentru elaborarea si prezentarea ofertei, fiind considerat candidat calificat".
Dupa cum reiese din actele oficialilor ministerului, Dorin Adam a comis un abuz acordandu-i firmei DOMASO CONSTRUCT SRL un contract fara licitatie.
Acelasi scenariu s-a repetat si pentru lucrarea "asigurarea asistentei tehnice pentru executia lucrarilor de inchidere si ecologizare a minei Avram Iancu". La aceasta licitatie, firma preferata a lui Adam a fost VISA Petrosani. Deloc intamplator pentru ca aceasta societate alaturi de Sorin Apostu are o istorie veche in Valea Carbunelui din Romania.
Sorin Apostu - pionul dintre Adam si PSD!
Cum o parte din bani trebuie sa ajunga la cei care l-au pus in scaun, iar o alta bucatica in familie, Dorin Adam avea nevoie de doua conexiuni. Una spre PSD si una spre propriul buzunar. Pentru conturile personale a uzat de membri familiei, iar pentru cele din sfera politicului de firmele conduse de Sorin Apostu. Acesta nu este nimeni altul decat omul de incredere al fostului ministru Dan Ioan Popescu, fost consilier si prosper om de afaceri. Fost prefect PSDR de Hunedoara, consilier in MIR, Sorin Apostu controla societatea VISA Petrosani si a reusit sa obtina zeci de contracte in Valea Jiului. Acuzat ca face parte dintr-o mafie a zonei, Apostu s-a retras incetisor din functiile "la vedere" odata cu prabusirea protectorului sau, Dan Ioan Popescu. Conexiunile lui Apostu sunt numeroase si denota modul de tratare a profiturilor din banii publici. In vara acestui an, adica atunci cand firmele sale partipipau la licitatiile COMINSERV, Apostu ocupa functia de director al Agentiei de Conservare a Energiei.
Prin urmare, banii pentru PSD inca se mai scurg din punga Coalitiei, printr-o relatie bizara de afaceri mentinuta probabil la masa "verde" a impartirii cascavalului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.