Teroristul-sinucigas a explodat incarcatura de dinamita ce-o purta in jurul braului in mijlocul sukului, (aflat la incrucisarea strazilor Herbert Samuel si Rotschild), plin la aceea ora de cumparatori. Distrugerile au fost ingrozitoare, pana la ora
Teroristul-sinucigas a explodat incarcatura de dinamita ce-o purta in jurul braului in mijlocul sukului, (aflat la incrucisarea strazilor Herbert Samuel si Rotschild), plin la aceea ora de cumparatori. Distrugerile au fost ingrozitoare, pana la ora inchiderii editiei au fost numarati 6 morti si peste 50 de raniti, multi dintre acestia se afla in stare critica. Atentatul reprezinta razbunarea Jihad-ului Islamic pentru uciderea de catre "Duvdevani" a lui Saadi, comandantul fractiunii militare din Cisiordania.
"Duvdevanii", o unitate de comando a armatei isareliene, actioneaza in haine civile, se amesteca cu populatia din orasele palestinene si ataca atunci cand nimeni nu se asteapta. Multe din actiunile lor se petrec in anonimat, mass-media nici nu are cum sa le depisteze. Uneori, in urma "duvdevanilor" raman cadavre. In urma cu patru zile, duminica, la ora 23:00, "duvdevanii" l-au lichidat, in orasul palestinian Tulkarem, pe Louy Saadi, comandantul fractiunii militate a Jihad-ului islamic din Cisiordania. Eliberat din inchisoarea israeliana in ianuarie 2004, in cadrul schimbului cu Hezzbollah, Saadi (26 ani) a continuat, dupa eliberarea sa, activitatea terorista, israelienii atribuindu-i atentatele din Tel Aviv (24 februarie 2005) si Natania (12 iulie 2005) soldate cu moartea a 10 israelieni. Serviciile secrete israeliene (Shabak) l-au inscris pe Saadi primul pe lista celor mai periculosi teroristi din Cisiordania, care urma sa fie lichidati. Impreuna cu Saadi a fost ucis si Samir Ahmed Eshkaar (26 ani), un informator al Shabak-ului, probabil cel care il denuntase. "Razbunarea noastra va fi pe masura gradului ce-l purta Saadi", a declarat Abu Abdallah, putatorul de cuvant al Jihad-ului islamic.
E posibila declansarea unui nou razboi in Gaza
Generalul Dan Halutz, seful Statului Major al Tzahal-ului, a avut ieri o lunga convorbire cu generalul (rez.) Shaul Mofaz, ministrul de Aparare. O discutie cu usile inchise, dar ceva tot a aflat mass-media israeliana. Lichidarea lui Saadi a sporit motivatia de razbunare a luptatorilor palestinieni, in special a celor apartinand Jihadului islamic. Ministrul Mofaz i-a cerut generalului Halutz sa ia masuri care sa inlature pericolul escaladarii violentelor. Daca palestinienii nu vor inceta sa lanseze rachete Qassam asupra asezarilor israeliene, nu-i va ramane Tzahal-ului alta alternativa decat patrunderea cu forte terestre in Gaza. Vechiul dicton "daca vrei pace - pregateste-te de razboi", functioneaza invers in Tara Sfanta. De parca nu s-ar trage cu Qassam-uri si nu s-ar replica cu bombe si obuze, ieri Israelul a deschis portile ferecate ale Gazei si a permis circulatia marfurilor si palestinienilor la Rafiah, Erez si Karni. Condoleezzei Rice nu i-a placut ca Israelul tine aceste porti incuiate, si portile s-au deschis. La Cairo, ministrul Apararii Shaul Mofaz si presedintele egiptean Mubarak au cazut ieri de acord cu deschiderea "portii" de la Rafiah, sub controlul comun palestinian, egiptean si al fortelor unei terte tari, europene. O premiera!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.