Nemultumite de faptul ca Guvernul nu a tinut seama de solicitarile lor in ceea ce priveste Bugetul pentru 2006, confederatiile sindicale Cartel Alfa, CNSLR-Fratia, BNS, CSDR si Meridian au anuntat ieri ca au decis sa se retraga din Consiliul Economic
Nemultumite de faptul ca Guvernul nu a tinut seama de solicitarile lor in ceea ce priveste Bugetul pentru 2006, confederatiile sindicale Cartel Alfa, CNSLR-Fratia, BNS, CSDR si Meridian au anuntat ieri ca au decis sa se retraga din Consiliul Economic si Social (CES), organism consultativ de discutii tripartite - sindicate, Executiv, patronate. Este o forma de protest neobisnuita, insa liderii sindicali apreciaza ca, doar asa, se poate forta Guvernul sa respecte legea si parteneriatul social, "sa treaca de la zona de formalism la una de consultari efective". "Noi suntem foarte dezamagiti de faptul ca, marti, la Comisia de dialog de la Ministerul de Finante, ni s-a spus ca este adevarat, bugetul este transmis la Parlament si negocierile posibile cu confederatiile sindicale sunt practic inutile", a declarat Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia. In paralel cu retragerea din toate comisiile de dialog social de la nivelul judetelor, ministerelor si CES, sindicalistii au hotarat declansarea actiunilor de protest avand ca revendicari salariul minim pe economie de 430 RON; alocarea in bugetul pe 2006 a fondurilor necesare restructurarii stabilite prin lege, alocare a 6% din PIB pentru invatamant; acordarea de tichete de masa pentru sectorul bugetar (administratie publica, cultura, sanatate, educatie); un fond social de 2,5%; stabilirea unei politici salariale coerente in sectorul bugetar - indexari salariale si cresteri in termeni reali ale salariilor bugetarilor; stoparea scumpirilor la resursele primare. Alte cereri se refera la reducerea fiscalitatii pe piata muncii - prin pastrarea raportului: doua treimi angajator - o treime lucrator; crearea autonomiei reale a fondurilor administrative tripartite - sanatate, somaj, pensii; finalizarea modificarilor pachetului legislativ privind relatiile de munca (Legea Contractelor Colective de Munca; Legea Conflictelor de Munca). Prin urmare, pe 3 noiembrie vor avea loc pichetari ale prefecturilor din tara in cascada si pichetarea Parlamentului Romaniei. Pe 4 noiembrie se va organiza la Baia Mare un miting de protest al minerilor, pe 7 noiembrie va fi organizata o greva in sectorul de invatamant, iar pe 8 noiembrie va fi organizat un mare miting de protest la Bucuresti in fata Palatului Parlamentului unde vor participa membrii de sindicat ai tuturor celor cinci confederatii sindicale. (C.P.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.