Raportul de tara al Comisiei Europene este ultimul care mai spune ce are Romania de facut pentru a intra in Uniunea Europeana; raportul din primavara 2006 va fi mai transant prin aceea ca va spune daca Romania este sau nu pregatita de aderare in 2007
Raportul de tara al Comisiei Europene este ultimul care mai spune ce are Romania de facut pentru a intra in Uniunea Europeana; raportul din primavara 2006 va fi mai transant prin aceea ca va spune daca Romania este sau nu pregatita de aderare in 2007 sau daca va trebui sa mai astepte un an.
Potrivit raportului recent, coruptia ramane cea mai grava deficienta, in special la nivel inalt. Cu toate ca, pe ansamblu, Raportul este datator de sperante. Comisarul pentru extindere Olli Rehn a evocat si posibilitatea amanarii cu un an, in cazul cand, pana in primavara, nu se vor face progrese in reforma administratiei publice, reforma Justitiei si lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Cele trei aspecte mentionate sunt interconectate. Reforma administratiei - precizam noi - ar face sa scada prilejurile oferite de o legislatie complicata functionarilor necinstiti de a-si transforma functia intr-o sursa de imbogatire. Sabotata chiar de Consiliul Superior al Magistraturii, reforma Justitiei este cu greu tradusa in fapt prin eforturi - nefiresc de perceptibile - ale minsitrului de resort, Monica Macovei, si ale sefului statului. Or, menajamentele nu-si au rostul, cu atat mai mult ca pentru reforma in Justitie exista un calendar facut public. In actuala conjunctura, puterea are de ales: ori ii sacrifica pe marii rechini, ori risca sa rateze aderarea in 2007.
Raportul Comisiei Europene pune un accent deosebit si pe managementul fondurilor primite de la Uniunea Europeana (circa un miliard de euro anual); din cauza incapacitatii de gestionare adecvata, Romania a pierdut pana in prezent sume considerabile (Romania nu a reusit pana in prezent, de pilda, sa absoarba mai mult de 19 la suta din fondurile SAPARD pentru dezvoltarea agriculturii).
Alt aspect este gestionarea viitoarelor frontiere externe ale Uniunii care vor coincide cu frontiera de rasarit a Romaniei.
Venind dupa o lunga perioada de guvernari cripto-comuniste, actuala coalitie guvernamentala are un handicap. Potrivit doamnei Monica Macovei, timp de trei ani PNA nu a trimis mari corupti in fata Justitiei iar pana in primavara viitoare Justitia nu are timp sa finalizeze cele cateva dosare de mare coruptie ramase "mostenire" de la fostul titular Cristian Diaconescu, fruntas PSD.
Domnul Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, trebuie sa tina seama ca este el insusi monitorizat de Parlamentul European. Reprezentantii mai multor grupari din Parlament i-au reprosat ca nu a fost indeajuns de critic fata de Romania si Bulgaria, in privinta coruptiei.
Intensificarea controlului parlamentar asupra comisarilor este un aspect relativ nou de care guvernantii de la Bucuresti trebuie sa tina seama... Sa nu se creada deci ca motivatiile politice care au ajutat mult Romaniei la admiterea in NATO vor cantari la fel de mult pentru admiterea in UE...

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.