Reprezentantii Uniunii Europene si cei ai noua state din sud-estul Europei, printre care si Romania, au semnat, ieri, la Atena, un tratat multilateral privind Comunitatea Energiei, document care prevede crearea unui cadrul legal pentru o piata integr
Reprezentantii Uniunii Europene si cei ai noua state din sud-estul Europei, printre care si Romania, au semnat, ieri, la Atena, un tratat multilateral privind Comunitatea Energiei, document care prevede crearea unui cadrul legal pentru o piata integrata de energie si extinderea legislatiei comunitare. Reprezentantii tarilor semnatare au decis ca la Atena sa fie sediul conducerii reglementatorilor din domeniul energiei din tarilor semnatare ale acordului, iar la Istanbul sa aiba loc intalnirile privind domeniul gazelor naturale. De asemenea, s-a hotarat ca la Sofia sa isi desfasoare activitatea centrul tehnic si de informare, iar la Viena va fi secretariatul Comunitatii. De remarcat, Romania "se bate" de cativa ani ca la Bucuresti sa fie Bursa regionala de energie, avand in vedere dezvoltarea pietei interne, precum si cea mai performanta platforma de tranzactionare, premergatoare bursei. La Atena nu s-a stabilit nimic privind bursa regionala de energie, ceea ce inseamna ca Romania a mai pierdut o sansa sa-si indepliineasca obiectivele. Reprezentatul Ministerului Economiei si Comertului la aceasta reuniune a fost secretarul de stat Darius Mesca, membru al Partidului Conservator. "Ca o consecinta a semnarii tratatului privind Comunitatea Energiei, piata interna pentru energie va fi extinsa in toata Peninsula Balcanica. Aceasta inseamna ca acquis-ul relevant in domeniul energiei, al mediului si al concurentei va fi implementat in aceasta zona", informeaza un comunicat al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. Documentul va crea un cadru de politici prestabilit in ceea ce priveste sprijinul acordat de Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii si Dezvoltare (BERD) in domeniul investitiilor in infrastructura, estimate la 30 de miliarde de dolari in sectorul electricitatii, pentru indeplinirea standardelor Uniunii Europene pana in 2015.
De asemenea, tratatul va avea efect asupra extinderii sistemului de gaze naturale, pentru a se crea o piata intermediara intre Marea Caspica si Uniunea Europeana. Pe langa Romania si Uniunea Europeana, celelalte semnatare ale acordului sunt Croatia, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Muntenegru, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Albania, Bulgaria si MINUK (Misiunea Natiunilor Unite in Kosovo) din partea provinciei Kosovo. Negocierile cu Turcia sunt in desfasurare in vederea integrarii intr-o etapa ulterioara. Pe de alta parte, Associated Press noteaza ca Turcia nu a vrut inca sa semneze tratatul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.