Austria s-a dovedit de-a lungul timpului a fi un critic constructiv al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. In luna august a acestui an cancelarul austriac Wolfgang Schussel (foto) si-a exprimat increderea ca Romania si Bulgaria isi vor indeplini
Austria s-a dovedit de-a lungul timpului a fi un critic constructiv al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. In luna august a acestui an cancelarul austriac Wolfgang Schussel (foto) si-a exprimat increderea ca Romania si Bulgaria isi vor indeplini angajamentele asumate in Tratatul de Aderare si vor asigura, prin integrarea la 1 ianuarie 2007, succesul politicii de extindere a Uniunii Europene. Afirmatiile de mai sus au fost facute in cadrul reuniunii Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est desfasurat in orasul austriac Salzburg. Austria urmeaza sa preia de la inceputul anului viitor presedintia Uniunii Europene, temele de interes ale presedintiei austriece a UE - dezvoltarea infrastructurii dunarene fluviale, portuare, rutiere si de cai ferate, a turismului si protectia mediului - reprezentand un avantaj si pentru perspectiva europeana a Romaniei si dezvoltarea economica a tarii noastre.
In luna iulie, cancelarul Wolfgang Schuessel a respins solicitarea partenerului de coalitie BZO (Alianta pentru Viitorul Austriei - unul dintre partidele de guvernamant, condus de Joerg Haider) de a opri pentru moment procesul de extindere a Uniunii Europene si de a introduce o noua reforma a impozitelor. Cancelarul Schuessel a afirmat ca va respecta deciziile luate de Guvern, Tratatele de aderare la UE cu Romania si Bulgaria fiind deja semnate si urmand sa fie ratificate acum de catre parlamentul austriac. Totodata, seful Executivului de la Viena a mai spus ca Guvernul sau s-a angajat in mos constant sa sprijine candidatura Croatiei la UE, lucru cu care toate partidele sunt de acord, iar in privinta Turciei, si ea tara candidata la Uniunea Europeana, Austria se pronunta pentru inceperea negocierilor de aderare, dar cu conditia existentei unor alternative si a unor negocieri cu miza deschisa.
Viena pentru Balcani
Austria vrea sa faca din apropierea tarilor din Balcani, mai ales Croatia, cu Uniunea Europeana o axa a viitoarei sale presedintii a UE. "Ne gandim foarte serios" la organizarea unei conferinte internationale asupra Balcanilor, in linia celor tinute la Zagreb in 2000 si la Salonic in 2003, a declarat in luna iulie noul secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Hans Winkler.
Ca urmare a geografiei si istoriei, "Balcanii vor fi bineinteles pentru noi una dintre marile prioritati", a explicat el, reamintind angajamentul politic al Vienei in regiune, dar si prezenta de politisti si soldati austrieci in misiuni de pace in fosta Iugoslavie, mai ales in Bosnia si Kosovo.
Winkler a fost incarcinat cu pregatirea presedintiei rotative a UE pe care Austria o va asuma in primul semestru al anului 2006. Este vorba despre linistirea Balcanilor, "putin ingrijorati", de respingerea tratatului constitutional european prin referendum in Franta si Olanda, care "reduce perspectivele lor europene".
Ratificarea aderarii Romaniei
Presedintele Austriei, Heinz Fischer, i-a dat asigurari, pe 14 octombrie, presedintelui Traian Basescu ca Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va fi ratificat de parlamentul de la Viena. In cadrul celui de-al 12-lea Summit al sefilor de stat din Europa Centrala, care a avut loc la Zagreb, presedintele Basescu a avut convorbiri bilaterale cu omologii sai ceh, austriac si sarbo-muntenegrean. Presedintele Klaus a precizat ca Tratatul de Aderare va fi ratificat in perioada urmatoare. La randul sau, presedintele Austriei a aratat ca urmareste evolutia tarii noastre, considerand ca hotararea Romaniei de a-si indeplini angajamentele asumate pe linia integrarii in Uniunea Europeana va determina accelerarea procesului de ratificare a tratatului de catre parlamentul austriac.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.