Ziarele din Statele Unite ale Americii au relatat un caz mai mult decat neobisnuit. Un barbat, care fusese condamnat la 210 ani de inchisoare pentru viol, a fost declarat, dupa 15 ani de puscarie, ca fiind nevinovat, in urma studierii unor probe biol
Ziarele din Statele Unite ale Americii au relatat un caz mai mult decat neobisnuit. Un barbat, care fusese condamnat la 210 ani de inchisoare pentru viol, a fost declarat, dupa 15 ani de puscarie, ca fiind nevinovat, in urma studierii unor probe biologice.
1977. Medicul legist a luat bucata de vata si a pus-o intr-o cutie pe care a sigilat-o. "Intotdeauna sa pastrezi o mostra din ceea ce testezi" le spunea mereu medicul legist Mary Jane Burton asistentilor sai, relateaza The Scotsman. Nimeni nu stie de ce cercetatoarea facea acest lucru, pentru ca toate acestea se intamplau in 1977, inainte de descoperirea testelor ADN. Zi dupa zi, medicul Mary Jane Burton a strans acele dovezi - fara insemnatate atunci - bucati de vata impregnate cu sange, saliva sau sperma - dovezi pe care le-a sigilat cu grija si le-a depozitat in laboratorul sau. Intr-un final, doborata de boala, omul de stiinta a decis sa se pensioneze si sa-si paraseasca laboratorul criminalistic din Virginia, unde a lucrat atatia ani. Ea a lasat in urma sa zeci de dosare uitate, fiecare continand mostre din "codul de bare" al naturii. Desi in prezent acel laborator nu mai exista, cativa kilometri mai departe, in spatele unei usi securizate de metal, intr-o cladire asemanatoare unui muzeu, zac, pe rafturi metalice, peste 75 de mii de cutii - majoritatea arhive ale Departamentului de Medicina Legala din Virginia care contin mostrele neatinse, stranse de medicul Mary Jane Burton.
Crima
17 iulie 1982. Un biciclist statea pe marginea drumului si-si bandaja genunchiul. O tanara femeie care trecea pe drum s-a apropiat de el crezand ca s-a ranit. In momentul in care s-a apropiat de el, necunoscutul a tras-o violent de mana, a dus-o in padurea din apropiere unde, sub amenintarea unui pistol - a sodomizat-o, a violat-o si a batut-o timp de trei ore.
Violatorul - care era de culoare - i-a spus victimei sale ca ii aminteste de prietena lui alba. In acelasi timp, in cealalta parte a orasului, un alt tanar de culoare, pe nume Marvin Anderson spala masina, in timp ce prietena lui, tot o alba, pregatea masa.
La scurta vreme, Anderson a fost arestat pentru viol. Nimeni nu a crezut ca el nu este vinovat. Probele biologice ale acestui caz au ajuns la laboratorul lui Mary Jane Burton, care, dupa ce a efectuat o serie de teste, a sigiliat mostra si a bagat-o in arhiva. Medicul legist Burton a participat la proces ca martor dupa ce a studiat probele biologice ale cazului: fluidele vaginale, orale, fire de par precum si urmele de unghii. Ea a declarat judecatorului ca, din pacate, nu a putut trage o concluzie clara asupra grupei sanguine a agresorului.
Marturie "cheie"
Cu toate acestea, victima a depus marturie la proces ca monstrul care a violat-o este fara indoiala Anderson. Desi au existat o gramada de martori care au insistat ca Anderson era in alta parte a orasului si spala masina, in ochii juratilor, depozitia victimei a atarnat mai greu in balanta, si juratii au decis ca Anderson este vinovat. El a primit 210 ani de inchisoare. Pe atunci, Marvin Anderson avea doar 18 ani si era un baiat care se ducea regulat la biserica, era pompier voluntar si apropiat de familia sa. Procedura standard in Virginia era ca dovezile biologice ale unui caz penal sa fie returnate autoritatilor dupa ce treceau pe la laboratoarele de expertiza. Dupa cativa ani, acestea erau distruse, fiind pastrate numai cele in care s-a decis pedeapsa capitala.
De ce atunci Mary Jane Burton a insistat si a pastrat mostre din aceste probe ramane un mister. Unii spun ca poate cercetatoarea a avut o premonitie ca intr-o zi stiinta va progresa si va foloseasi cu adevarat aceste mostre. Asistenta sa, Deanne Dabbs, a explicat insa ca lui dr. Burton ii placea sa explice le juratilor munca sa, aratandu-le mostrele reale pe care a lucrat.
Dr. Mary Jane Burton era un medic legist sclipitor, tenace, dedicat trup si suflet muncii sale. Deseori, ea isi petrecea zile si nopti la laborator studiind diverse probe. De exemplu, intr-un caz, ea a descoperit in pantoful unui barbat suspectat de viol cioburi minuscule, astfel incat i-a trimis din nou pe politisti la casa victimei, ca sa verifice mai bine locul.
Sub o fereastra deschisa, politia a descoperit un glob de brad spart, si in momentul in care s-a stabilit ca cioburile se potriveau - barbatul a fost condamnat.
Dr. Mary Jane Burton a murit singura, in apartamentul sau, in anul 1999.
Dupa 15 ani
In anul 1997, dupa ce si-a petrecut 15 ani in inchisoare, Anderson a fost eliberat conditionat, insa nu avea de ce sa se bucure. Avea stigmatul unui violator, numele sau fusese distrus si toata lumea susotea si se ferea din calea lui. Nimeni nu voia sa-l angajeze. Intr-un final, a reusit sa se angajeze ca sofer pe camion, si, desi incerca sa duca o viata normala, telul sau era sa-si reabiliteze numele. A invatat despre ADN si, desi stia ca o proba biologica din cazul sau l-ar absolvi de orice vina, i s-a spus ca acestea nu mai exista.
In anul 2001, avocatul sau, Peter Neufeld de la Organizatia Innocence Project, a scris o scrisoare catre Paul Ferrara, directorul Departamentului de Medicina legala, pe care l-a rugat sa verifice inca o data dosarul lui Anderson poate va gasi totusi o dovada.
Acesta a acceptat si a cautat in arhive, unde, spre stupefactia sa, a descoperit, sigilata intr-o cutie, o bucata de vata care continea o urma a unui fluid biologic. A stiut imediat ca adevarul va iesi la iveala.
Mai multe vesti bune
Sofisticatele teste ADN care nu se puteau realiza decat tarziu, in 1982, au relevat faptul ca Anderson era nevinovat.
In momentul in care procurorul de atunci, care l-a acuzat pe Anderson, a citit in ziar povestea, a vomat.
La data de 21 august 2002, guvernatorul Mark R. Warner l-a reabilit pe Marvin Anderson.
Imediat ce s-a aflat povestea acestuia, au mai aparut si alti condamnati, care s-au intrebat daca ar putea fi si ei absolviti in urma studierii probelor din cazurile lor.
Culmea este ca dovezile stranse de Burton au mai fost studiate inca o data, in cazul altor doi barbati acuzati de viol. Rezultatele testelor ADN i-au declarat nevinovati pe amandoi.
Julius Ruffin, care a sustinut intotdeauna ca e nevinovat, a fost eliberat dupa 21 de ani de inchisoare si reabilitat de Guvernator. Arthur Lee Whitfield, care a stat 23 de ani si trei zile dupa gratii, a reusit, in urma acelorasi rezultate ADN, sa fie un om liber. Procurorii au declarat ca aceste rezultate ADN au relevat faptul ca adevaratul vinovat - in cazurile Ruffin si Whitfield este Aaron Doxie III - care deja ispasea trei pedepse pe viata pentru viol. Procurorii nu au mai deschis un alt proces pe numele acestuia, pentru ca martorii cheie si chiar si dr. Burton nu mai erau in viata.
In cazul lui Anderson, adevaratul vinovat era John Otis Lincoln, care este deja inchis pentru jaf armat. In 2003, Lincoln a fost condamnat si pentru viol. Acum, Anderson, care are 41 de ani, a declarat ca viata isi urmeaza cursul si ca este fericit ca-si poate saruta copiii la culcare. In septembrie 2004, guvernatorul statului a cerut ca arhivele lui Burton sa fie studiate in amanunt, in cautarea altor condamnati pe nedrept.
Pentru cei pe care i-a salvat, chiar si dupa moarte, dr. Mary Jane Burton este un inger, o eroina. "Exista oameni in aceasta lume care pot influenta viata altora intr-un mod decisiv. Dr. Mary Jane Burton a fost cu certitudine unul dintre acestia" a mai declarat fericit Marvin Anderson.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.