Cu cateva zile in urma, in sala de conferinte a Institutului de Matematica al Academiei Romane (IMAR), a avut loc ceremonia de deschidere a anului universitar 2005-2006 al Scolii Normale Superioare Bucuresti (SNSB). Prima scoala de acest fel de la no
Cu cateva zile in urma, in sala de conferinte a Institutului de Matematica al Academiei Romane (IMAR), a avut loc ceremonia de deschidere a anului universitar 2005-2006 al Scolii Normale Superioare Bucuresti (SNSB). Prima scoala de acest fel de la noi, infiintata in anul 2001 si acreditata in 2003, SNSB este conceputa dupa modelul Scolii Superioare din Paris si din Pisa si al colegiilor Universitatilor din Cambridge si Oxford, dupa selectarea prin concurs a unor proiecte elaborate de tineri cercetatori. Scoala functioneaza pe langa IMAR, Centru de Excelenta al Comunitatii Europene, si are ca principal obiectiv incurajarea celor mai valorosi tineri sa-si completeze studiile in tara, crearea unor legaturi intre acestia si cei mai buni specialisti romani din tara si din strainatate. Scoala are doua departamente - de matematica, ale carui cursuri au inceput in 2001 si, din 2002, de informatica. In perspectiva, vor fi initiate si departamente pentru fizica, chimie, biologie. In fiecare an sunt admisi, prin concurs, pana la zece studenti din al treilea an universitar, in primii doi ani ei urmand paralel cursurile de la facultate si cele al SNSB, ultimul fiind unul de masterat. Activitatea stiintifica este supravegheata de un Consiliu stiintific format din personalitati de prestigiu din tara si strainatate. Sa mai precizam ca nu se percep taxe si, mai mult, sunt acordate prime de examen, proportional cu nota obtinuta (280 USD pentru nota maxima). Finantarea este asigurata prin sponsorizare asigurata de Fondul Romano-American de Investitii, Softwin s.a. Programul de studiu este flexibil, Consiliul stiintific fiind cel care decide in temeiul propunerilor facute de profesori cercetatori. Sunt astfel create, incontestabil, conditii dintre cele mai favorabile unei pregatiri de performanta, confirmata de succesele celor care au absolvit scoala.
Despre importanta acestei scoli, realizarile de pana acum si proiectele de viitor au vorbit acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, acad. Marius Iosifescu, vicepresedinte al Academiei Romane, prof. dr. Vasile Branzanescu, vice-rector SNSB, director IMAR, acad. Solomon Marcus, Dumitru Miron, secretar de stat pentru Invatamantul Superior si Integrare Europeana la Ministerul Educatiei si Cercetarii, Florin Talpes, director general Sofwin, prof. Victor Tigoiu, prodecan al Facultatii de Matematica si Informatica a Universitatii Bucuresti, dr. Razvan Diaconescu, director Departamentul de Informatica SNSB si prof. dr. Radu Gologan, presedintele Comisiei Nationale pentru Olimpiada de matematica.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.