Institutiile financiare nebancare (IFN) vor fi obligate sa aiba un capital social minim de 200.000 de euro, echivalentul in lei, acesta urmand sa fie stabilit de Banca Nationala a Romaniei prin reglementari, potrivit unui proiect de lege elaborat de
Institutiile financiare nebancare (IFN) vor fi obligate sa aiba un capital social minim de 200.000 de euro, echivalentul in lei, acesta urmand sa fie stabilit de Banca Nationala a Romaniei prin reglementari, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Finantelor, citat de Mediafax. Actul legislativ propune ca societatile nonbancare sa includa in denumirea lor sintagma "institutie financiara nebancara" sau abrevierea acesteia, "IFN". Institutiile vizate nu mai pot emite obligatiuni, atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, iar activitatea de creditare este singura pe care o pot include in obiectul de activitate. Aceste institutii constituie, regularizeaza si utilizeaza provizioane specifice de risc de credit, care sunt deductibile in intregime la calculul impozitului pe profit, in conformitate cu reglementarile stabilite de Banca Nationala a Romaniei. Conform proiectului, institutiile financiare nebancare sunt obligate sa raporteze informatii catre doua registre deschise special la BNR, Registrul general si Registrul special. Banca Nationala a Romaniei realizeaza monitorizarea institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul general si supravegherea institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul special, care desfasoara activitate pe teritoriul Romaniei. Potrivit actului normativ, institutiile financiare vor incheia contracte cu auditori financiari, care vor analiza situatiile financiare ale acestora, intocmind un raport anual.
Proiectul de lege urmeaza sa fie negociat cu reprezentantii pietei de profil inainte de a intra in Parlament spre dezbatere. Ca reactie la prezentarea proiectului de lege privind institutiile financiare nebancare, Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) intentioneaza sa discute la inceputul saptamanii viitoare cu reprezentantii Bancii Nationale pentru a clarifica o serie de aspecte.
"In forma actuala, actul pregatit de BNR este mult prea dur pentru societatile de leasing si vrem sa aducem cateva modificari, dintre care unele ce privesc expunerea pe client si capitalul social minim", a declarat presedintele ASLR, Cornel Coca Constantinescu. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.