Nimeni nu contesta progresul extraordinar pentru lumea araba si pentru modul de a trata un dictator cazut, insa "ambalajul" in care este prezentat procesul lui Saddam Hussein este considerat la Paris deceptionant. Presa franceza considera ca un amest
Nimeni nu contesta progresul extraordinar pentru lumea araba si pentru modul de a trata un dictator cazut, insa "ambalajul" in care este prezentat procesul lui Saddam Hussein este considerat la Paris deceptionant. Presa franceza considera ca un amestec mai putin evident al americanilor in aceasta afacere ar fi dat mult mai multa credibilitate demersului. Dimpotriva, situatia creata poate fi speculata de fostul dictator, care ar putea poza in victima invadatorului american. Liberation publica un interviu cu Cherif Bassiouni, profesor american de drept, care insista asupra lipsei de credibilitate a tribunalului : "O eroare de apreciere a fost comisa inca de la bun inceput. Casa Alba a decis sa incredinteze dosarul Departamentului de Justitie american. Amprentele digitale americane sunt peste tot, in toate domeniile. Aceasta s-a facut cu buna credinta: americanii sunt pragmatici si au cautat pur si simplu solutiile cele mai practice: Avem nevoie de un tribunal? - il construim! De material, de birouri? Platim! De personal, de magistrati?OK, le varsam salariile! A! trebuie sa ii mai si protejam?, OK, ii cazam in Zona Verde. In final si fara un mobil politic totul a devenit american, din punct de vedere administrativ si financiar. Aproximativ 300 de persoane lucreaza asupra dosarului si toate in solda americanilor. Cum sa ii convingi pe irakieni ca un magistrat irakian, platit de americani, care locuieste in zona verde sub protectia puterii de ocupatie straina, poate fi un judecator independent?". Acesta este aspectul pe care il reproseaza cvasitotalitatea presei franceze americanilor. (Fair Press, Paris)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.