Fostul ministrul al Economiei si Industriilor, Dan Ioan Popescu, prezent, ieri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie la un nou termen din dosarul ce priveste modul de dobandire a averii sale, a reclamat mai multe incalcari ale legii. In acest sens,
Fostul ministrul al Economiei si Industriilor, Dan Ioan Popescu, prezent, ieri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie la un nou termen din dosarul ce priveste modul de dobandire a averii sale, a reclamat mai multe incalcari ale legii. In acest sens, avocatul sau, maestrul Catalin Dancu, a depus un memoriu la instanta suprema. Intalnirea dintre Dan Ioan Popescu si judecatori a durat aproape o ora si s-a desfasurat in sala de consiliu, accesul presei nefiind permis.
La finalul sedintei, Dan Ioan Popescu a declarat ca se considera "terfelit" in toata aceasta ancheta, care a durat mai mult de trei luni, incalcand astfel Legea 115/1996 privind controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere. "Constat ca legea se incalca in continuare, se continua aceasta analiza, se fixeaza noi termene. Incepand cu 21 iulie, constat ca, in frunte cu Ilie Botos (n.r. - procurorul general al Romaniei), se incalca legea in aceasta tara. Trei luni am fost terfelit, iar incepand de azi (n.r. - joi), voi ataca orice incalcare a legii", a declarat Dan Ioan Popescu.
De asemenea, demnitarul a anuntat ca intentioneaza ca, impreuna cu sotia sa, sa dea statul roman in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Fostul ministru a afirmat ca nu cunoaste acuzatiile care i se aduc, dar din respect pentru lege, a depus toate actele care i s-au cerut, ba chiar si ceva in plus. Dan Ioan Popescu i-a acuzat pe procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, si pe fostul sef al sectiei a doua a Parchetului instantei supreme, Constantin Draghici, ca acestia au incalcat procedura prevazuta in astfel de cazuri, deoarece au continuat ancheta dupa inaintarea dosarului catre comisia constituita in acest sens la ICCJ. Pe de alta parte, Dan Ioan Popescu a tinut sa denunte si "abuzurile clare, certe, ale conducatorilor Ministerului Public" si "lacunele legii", exemplificand, concret, cu documente, punctul sau de vedere fata de fiecare demers al autoritatii.
Ex-ministrul considera dosarul "subtire"
Astfel, fostul ministru PSD a explicat ca Ministerul Public - prin procurorul general Ilie Botos - a incalcat Constitutia intrucat, desi obligat de lege sa produca probe concrete in solicitarea sa ca sotilor Popescu sa le fie verificata averea, la dosar au fost depuse "doar declaratiile de avere si trei articole de presa". El a caracterizat intreg dosarul constituit in aceasta speta drept unul "subtire, slab", ce denota fie incompetenta crasa din partea anchetatorilor, fie faptul ca speta este una "pur politica". Marsand pe a doua varianta, Popescu a refuzat sa pronunte, concret, numele persoanelor pe care le banuieste a se afla in spatele acestei "mascarade" menite, dupa opinia sa, sa-i "murdareasca" imaginea. El a amintit totusi, la insistentele presei, fara insa a-i acuza concret, numele ministrului Justitiei, Monica Macovei, si pe cel al sefului statului, Traian Basescu. Mai mult, Popescu a tinut sa faca o comparatie intre Legea 115 din 1996 care reglementeaza controlul averii si celebra Lege 18 din perioada comunista, sustinand ca, pana la un punct, acestea ar avea prevederi similare. Fostul ministru s-a declarat de asemenea uimit, de faptul ca si sotia sa este cercetata in acest dosar. (M.V.R.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.