Firma condusa de Sorin Serban Vulpescu si Dan Besciu, partenerii de afaceri ai celebrului Dorin Cocos, cunoscut ca si sot al consilierului prezidential Elena Udrea, in firma EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL, a reusit sa obtina, pe sest, fara licitati
Firma condusa de Sorin Serban Vulpescu si Dan Besciu, partenerii de afaceri ai celebrului Dorin Cocos, cunoscut ca si sot al consilierului prezidential Elena Udrea, in firma EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL, a reusit sa obtina, pe sest, fara licitatie, toate drepturile asupra Hotelului "Muntenia", de la Regia Patrimoniului si Protocolului de Stat. "Muntenia" este o locatie cunoscuta celor care frecventeaza zona lacului Snagov, si ar fi reprezentat pentru orice investitor o lovitura pe piata turismului.
Investitie mai mult pe hartie
Preluarea hotelului "Muntenia" s-a facut, cum spuneam, in tacere, la inceputul lunii noiembrie a anului trecut. Costul intregului complex hotelier depaseste doua milioane de euro, o suma extrem de ridicata chiar si pentru parterii de afaceri ai lui Dorin Cocos. Pentru ca nu au dispus de o asemenea suma, mai ales ca vroiau sa transforme radical complexul, Vulpescu si Besciu au obtinut un fel de "inchiriere", conform actelor si au demarat imediat lucrarile de reconstructie. Astfel, aproape fara nici un risc si ignorand regulile pietii si mediului de afaceri, partenerii de afaceri ai lui Cocos au reusit sa prinda un contract de vanzare pe care nu il vor mai scapa din mana ca urmare a investitiilor facute in reconstructia complexului.
Afacerea in sine poate fi catalogata ca o inginerie financiara. Cocos si trupa sa de la EURO CONSTRUCT nu au scos nici un ban din buzunar pentru a plati proprietarului de drept, adica statului. Pe scurt, EURO CONSTRUCT a demarat lucrarile de reamenajare a complexului, proiectul obtinandu-l fara licitatie. Costurile pe care le-au prezentat pe deviz sunt enorme. Asa ca, in loc sa acopere cheltuielile cu renovarea RAPPS a decis sa vanda complexul, in contrapartida cu acest cost. Asfel contractul de vanzare-cumparare al complexului va fi atribuit EURO CONSTRUCT fara probleme pentru ca investitia deja facuta le creeaza un avantaj insurmontabil fata de oricare alt competitor.
Numai ca aceasta investitie e, in mare parte, doar pe hartie, sub forma unui deviz umflat cu pompa. Noii jupani din Complexul Muntenia s-au si apucat sa refaca din temelii locul. Doua piscine, dintre care una acoperita, vestiare, camere luxoase, crama etc, toate cu scopul de a-si intari investitia. Problema banilor este insa una foarte delicata. Surse confidetiale ne-au asigura ca fondurile destinate acestui complex, ca si intreaga afacere de fapt, poarta semnatura controversatului om de afaceri, Dorin Cocos, sotul sefului Cancelariei Prezidentiale.
Legaturi de sange si bani
Metodele de facut bani au ramas aceleasi de pe vremea PSD-ului. Cei din actuala putere nu au inventat o alta manevra, folosindu-se de celebra metoda "calul troian". Prin acest tertip, banii sau interesele unor persoane care au nevoie de o imagine de cristal sunt investiti prin interpusi, de obicei oameni obscuri. Cand declaratiile de interese devin prea voluminoase, se decide iesirea din scena a partenerului care ar putea fi expus, urmand ca banii sa fie impartiti ca mai inainte, iar firma sa prospere pe aceleasi criterii.
Cazul investitiei din Complexul Muntenia este unul tipic. Atat Cocos, cat si Vulpescu si Besciu sunt vechi parteneri de afaceri. Numai ca dupa ultimele scandaluri legate de modul "conexat" de Cotroceni prin care isi conduce afacerile, Cocos a decis retragerea din mai toate firmele in care era actionar. Legatura cu Besciu se mai poate vedea astazi numai in societatea comerciala WEST TOUR 98 SRL. Despre Sorin Vulpescu si Cocos nu mai trebuie spus nimic, pentru ca totul a fost spus de Cocos intr-un interviu publicat intr-un ziar central: "Cu Sorin ma cunosc de 15 ani de cand era ambasador pe nu stiu unde". Despre fostul sef al RAPPS, Eugen Bejinariu, adica despre cel din a carui "curte"a plecat Complexul Muntenia, Cocos a delarat: "Eugen imi este prieten foarte bun. Pe Eugen il cunosc din 1994, cand era maior si jucam tenis cu el la strandul zis "Generalilor", de la Baneasa". Prin urmare, totul este la vedere, numai alocarea contractului privind Complexul Muntenia este tinut la secret. Se poate spune ca pur si simplu s-a intamplat ca firma EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL sa obtina o asemenea afacere.
Astfel, Cocos, Vulpescu, Besciu, Bejinariu, Elena Udrea, Traian Basescu nu au nimic in comun decat ca se cunosc, sunt prieteni, joaca tenis, fac jogging, practic orice in afara de afaceri. Pe acestea le comit cu necunoscuti sau cu dusmani, ca sa nu le iasa vorbe!
Parteneriate intamplatoare
Intrebat despre milioanele de dolari din afacerea "Dalli", cea cu parcarile din toata Capitala, Dorin Cocos a sustinut ca Basescu habar n-avea de acel contract. Poate este adevarat, dar e greu sa credem ca un om ca Traian Basescu nu ar stii cine primeste din partea Primariei pe care o conducea o afacere de milioane de dolari.
Daca in afacerea cu parcarile, Basescu si Cocos sunt legati intamplator, in afacerea "Centrul de Asistenta Medicala SA" lucrurile se pare ca stau la fel. Din nou, cu totul intamplator, Dorin Cocos s-a asociat cu Petre Ion (cel care a intrat in firma doamnelor Bittner si Nastase - Silverado Com), despre care a marturisit ca practic nu il cunostea inainte de a se combina la profituri. "Pe mine Dan Besciu m-a rugat sa intru si sa investesc, iar eu pentru Dan am facut chestia aceasta. Pe el il cunosteam. Pe Petre Ion l-am cunoscut cand am semnat actele. Atata tot!" Dupa cum se poate vedea, afacerile lui Cocos pornesc din altruism si se termina in conturi grase in valuta.
In "Telemedica", alta firma de succes a lui Cocos, acesta a facut bani seriosi, intamplator bineinteles, cu aceesi Petre Ion si Bejinariu. Despre Elan Grup SRL nici nu mai trebuie amintit. Afacerea avea patru jupani, dintre care cea mai importanta participare o detinea chiar seful cancelariei prezidentiale, Elena Udrea. Sotul acesteia controla 20%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.