Virusul gripei aviare H5N1, inalt patogen, identificat la pasarile din Ceamurlia de Jos, a fost confirmat si in cazul probelor din localitatea Maliuc, in urma testelor realizate de specialistii din Marea Britanie, a declarat, ieri, ministrul Agricult
Virusul gripei aviare H5N1, inalt patogen, identificat la pasarile din Ceamurlia de Jos, a fost confirmat si in cazul probelor din localitatea Maliuc, in urma testelor realizate de specialistii din Marea Britanie, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Virusul, inalt patogen si care provoaca gripa aviara, a fost identificat la probe prelevate de la o gaina si o lebada", a spus ministrul, care a atras atentia ca este prima proba pozitiva evidentiata la o pasare salbatica. "Am intuit de la inceput ca este vorba de tipul H5N1 si la Maliuc. De la inceput am actionat pentru limitarea focarului, astfel ca dezinfectia la Maliuc este aproape finalizata", a spus ministrul. El a precizat ca nu mai trebuie trimise alte probe la laboratorul de la Londra pentru ca virusul a fost confirmat atat la Ceamurlia de Jos, cat si la Maliuc.
Amenzi pentru inconstienti
Patronii fermelor de crestere a pasarilor trebuie sa asigure vaccinarea salariatilor impotriva gripei umane, in caz contrar riscand amenzi de pana la 20 milioane de lei vechi si chiar inchiderea unitatilor, a declarat ministrul Agriulturii Gheorghe Flutur, informeaza Mediafax. "In prezent, doar 5 din cele 166 de ferme de crestere a pasarilor au vaccinat angajatii", a spus Flutur, adaugand ca masura este o decizie a Comitetului National Anti-epizootic. In perioada urmatoare urmeaza sa fie controlata activitatea tuturor unitatilor de crestere a pasarilor din intreaga tara. Ministrul a precizat ca pentru unitatile respective "exista vaccin pus la dispozitie contra cost", procurarea acestuia nefiind o problema.
Echipele mixte ale Politiei Sanitare Veterinare si ale Ministerului Administratiei si Internelor au aplicat pana in prezent 32 de amenzi in valoare de 316 milioane de lei vechi pentru nerespectarea masurilor de prevenire a extinderii virusului gripei aviare, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Agriculturii. Amenzile au fost date proprietarilor care si-au tinut pasarile afara din curti, in judetele Constanta, Galati, Tulcea si Ilfov.
Testele pentru depistarea gripei aviare au fost realizate pentru o serie de judete, inclusiv pentru Bucuresti, insa rezultatele au fost negative, a precizat Flutur. In Bucuresti a fost gasit un porumbel mort in zona Arcului de Triumf, iar in seara zilei de marti au fost descoperite mai multe lebede moarte in zona lacurilor Popina (30 de lebede), in apropiere de granita cu Ucraina, Obretinu Mic (15 lebede), si cateva rate la Caraorman.
Aviara langa Moscova
Cazuri de gripa aviara au fost semnalate in regiunea Tula, aflata la doar 300 km sud de Moscova, ceea ce confirma prezenta virusului in partea europeana a Rusiei, noteaza Rompres. Virusul a fost adus de ratele salbatice care s-au stabilit pe un lac din localitatea Iandovka, a precizat Ministerul rus al Agriculturii, indicand ca este vorba de aceeasi forma ca cea diagnosticata in Siberia, si anume forma H5N1 transmisibila la om. Saptamana trecuta, serviciile veterinare ruse au anuntat sacrificarea a 460.000 de pasari la o crescatorie din regiunea Kurgan, din Siberia, unde virusul a infectat sase regiuni. (L.M., L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.