Liderul Partidul Democrat azer, aflat in Opozitie, a fost arestat, luni, in Ucraina, dupa ce avionul in care se afla a fost redirectionat catre aeroportul Simferopol, in urma unui presupus refuz al autoritatilor de la Baku de a-i acorda permisiunea d
Liderul Partidul Democrat azer, aflat in Opozitie, a fost arestat, luni, in Ucraina, dupa ce avionul in care se afla a fost redirectionat catre aeroportul Simferopol, in urma unui presupus refuz al autoritatilor de la Baku de a-i acorda permisiunea de a ateriza in capitala azera, relateaza BBC. Rasul Guliyev (foto), exilat in SUA de aproximativ noua ani, a fost retinut in baza unui mandat de arestare international, fiind acuzat de oficialitatile azere de evaziune fiscala - acuzatie despre care liderul Partidului Democrat afirma ca ar fi motivata politic. Acesta era asteptat in capitala azera de un important numar de sustinatori, reuniti cu intentia de a protesta fata de decizia autoritatilor de a-l aresta pe Guliyev de indata ce acesta ar fi pus piciorul pe teritoriul azer. De altfel, 26 din sustinatorii liderului democrat au fost retinuti, luni, in urma manifestatiilor, in vreme ce restul era atent supravegheat de fortele de ordine, aflate in vehicule blidate. Incidentul de luni s-a petrecut in contextul in care democratul azer si-a anuntat, recent, intentia de a candida, in noiembrie, la alegerile legislative din Azerbaidjan. Fost presedinte al Parlamentului azer, Rasul Guliyev este acuzat de evaziune fiscala, fiind responsabil pentru "volatilizarea" a 117 milioane de dolari din banii publici, potrivit autoritatilor de la Baku. Liderul democrat s-a refugiat in SUA in 1996, in urma unor divergente cu actualul lider de la Baku, Ilham Aliyev, care a preluat, in 2003, presedintia Azerbaidjanului de la tatal sau, Heydar, in urma unei campanii electorale controversate, criticate de observatorii internationali pentru practicile violente, de intimidare a alegatorilor, precum si pentru manipularea mass-media, noteaza Reuters. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.