Aribert Heim, supranumit "doctorul mortii", unul din cei mai cautati criminali de razboi nazisti, e pe cale de a fi capturat. Un turist israelian, supravietuitor al Holocaustului, aflat in vizita in Insula Ibiza, l-a recunoscut pe strada pe fiorosul
Aribert Heim, supranumit "doctorul mortii", unul din cei mai cautati criminali de razboi nazisti, e pe cale de a fi capturat. Un turist israelian, supravietuitor al Holocaustului, aflat in vizita in Insula Ibiza, l-a recunoscut pe strada pe fiorosul doctor responsabil de moartea a mii de detinuti din lagarele de exterminare de la Buchenwald si Mauthausen. Era renumit pentru experientele cu operatii fara anestezie pentru stabilirea "pragului durerii", si provocarea mortii prin injectarea de benzen in vene. Heim s-a nascut in Austria (1914) si s-a inrolat de tanar in unitatile de elita SS ale armatei germane; desi nu terminase studiile de medicina el a activat in anii celui de-al doilea razboi mondial ca doctor in diferite lagare de exterminare. Dupa razboi a fost arestat, dar a reusit sa-i pacaleasca pe americani. S-a casatorit, a devenit tatal a trei copii, a deschis o clinica de boli de femei, si juca hockey de perfomanta, pana in 1962, cand afland ca trecutul sau incepuse sa fie cercetat, a disparut din Germania. De atunci, Centrul Wiesenthal, dar nu numai el, l-a vanat, iar pe capul lui Heim guvernul german a pus o recompensa de 130.000 euro, la care Simon Wiesenthal a adaugat 10.000 din propriul sau buzunar. Ulterior, i-au fost detectate urmele in Argentina, Brazilia, Danemarca si, in ultima vreme, in Spania, pe Costa Brava. In 1967 sotia a divortat de el, iar 14 ani mai tarziu, familia i-a anuntat decesul. Wiesenthal a descoperit insa ca din contul bancar al lui Aribert Heim din Germania continuau sa se scurga bani spre diferite adrese din Danemarca si Spania, asa s-a stabilit ca Aribert Heim traia. Dar de fiecare data cand urmaritorii ajungeau in preajma lui Heim acesta disparea ca prin minune. Acum Politia spaniola e sigura ca va pune mana pe el. E si greu pentru un batran, garbovit, totusi inca foarte inalt (peste 1,90 m), care a implinit 91 de ani, sa mai fuga. Dr. Efraim Zurof, directorul Centrului Wiesenthal din Ierusalim, a declarat ca Heim este al doilea pe lista celor mai cautati criminali de razboi care traiesc ascunsi prin diferite colturi din lume. Pe aceasta lista, pe primul loc figureaza capetenia nazista Alois Brunner, care se ascunde la Damasc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.