Fostul prefect al Capitalei, Gabriel Oprea, ex-presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu, Viorel Hrebenciuc (foto) si Mircea Ursache, fost sef al AVAS, au negat faptul ca a avut legaturi de afaceri cu sirianul Omar Hayssam. Reactia acestora vine dupa ce p
Fostul prefect al Capitalei, Gabriel Oprea, ex-presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu, Viorel Hrebenciuc (foto) si Mircea Ursache, fost sef al AVAS, au negat faptul ca a avut legaturi de afaceri cu sirianul Omar Hayssam. Reactia acestora vine dupa ce procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care ancheteaza cazul rapirii celor trei ziaristi romani in Irak, au sesizat Departamentul National Anticoruptie pentru verificarea unor declaratii date de Mohammad Munaf. Acesta mentiona anumite legaturi de afaceri dintre Omar si mai multi politicieni PSD, printre care Oprea, Musetescu, Hrebenciuc sau Ursache.
Astfel, deputatul Viorel Hrebenciuc a afirmat ca nu l-a cunoscut niciodata pe Mohammad Munaf. "Nu stiu nimic, decat ceea ce am citit in ziare. De ce sa-mi fie teama? Mi-ar fi daca as avea ceva pe suflet, dar chiar nu am", a spus Hrebenciuc.
De asemenea, Mircea Ursache, fostul presedinte de la AVAS, sustine, potrivit Realitatea TV, ca nu a avut cu omul de afaceri sirian decat legaturi de serviciu si ca nu i-a facilitat lui Omar Hayssam incheierea vreunei afaceri. Mai mult, Ursache spune ca a facut tot ceea ce i-a stat in putere pentru ca acesta sa-si achite datoriile catre stat.
"Resping orice tip de conexiuni"
La fel, Gabriel Oprea, in acest moment deputat PSD, considera drept rauvoitoare si calomnioasa asocierea numelui sau cu dosarul rapirii jurnalistilor romani si respinge orice tip de conexiuni cu Omar Hayssam. "Regret ca sunt nevoit sa fac din nou cateva precizari in legatura cu afirmatiile calomnioase referitoare la presupusele relatii ale lui Omar Hayssam cu organizatia PSD Ilfov si la asa-zisele legaturi pe care acesta le-ar fi avut cu mine, desi credeam ca toate acestea sunt definitiv lamurite", a precizat Oprea, care a afirmat ca nu a fost un apropiat al sirianului si ca nu a facut niciodata afaceri cu acesta. "Avand in vedere cele aratate, resping orice tip de conexiuni cu persoana lui Omar Hayssam", a conchis deputatul PSD.
"Un cetatean ca oricare altul"
La randul sau, fostul presedinte al APAPS, Ovidiu Musetescu, amintit si el de Munaf, a declarat ca, in timpul mandatului sau, Omar Hayssam nu a fost implicat, in mod direct sau prin intermediul firmelor sale, in nici o privatizare gestionata de APAPS, acest fapt putand fi verificat in documentele institutiei. Acesta a adaugat ca nu l-a cunoscut niciodata pe Mohamed Munaf, insa a aratat ca l-a cunoscut pe Omar Hayssam, pentru prima data in 1995, la un forum de afaceri. Musetescu a precizat ca l-a intalnit pe Hayssam si in 1997, si in 2000, dar ca ultima data a vorbit cu Hayssam in luna octombrie 2004, si a adaugat ca niciodata nu l-a vazut pe acesta la PSD. "Nu l-am vazut niciodata la partid. Ultima data cred ca am vorbit cu el prin octombrie anul trecut. Omar Hayssam in octombrie anul trecut era un cetatean ca oricare altul", a mai spus Musetescu, care a adaugat ca asteapta ca Parchetul sa-l citeze pentru a da "relatiile necesare in acest caz".
Sesizarea DNA
Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care ancheteaza cazul rapirii celor trei ziaristi romani in Irak, au sesizat Departamentul National Anticoruptie pentru verificarea mai multor declaratii date de Mohammad Munaf. Acesta din urma a relatat anchetatorilor despre legaturile de afaceri ale lui Omar Hayssam cu mai multi membri ai Partidului Social Democrat. Astfel, deputatul Viorel Hrebenciuc, fostul prefect al Capitalei, Gabriel Oprea, ex-presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu, fostul sef al AVAS, Mircea Ursache sau tatal lui Marie-Jeanne Ion, Vasile Ion prefect de Buzau, sunt personajele indicate de Munaf ca ar fi avut legaturi de afaceri cu Hayssam. De asemenea, pe aceeasi lista se mai gaseste si Dumitru Sorescu, fost sef al Politiei Romane.
Declaratiile lui Munaf au fost trimise de catre procurorii instantei supreme Departamentului National Anticoruptie, care urmeaza sa verifice daca afirmatiile lui Mohammad Munaf fac referire la infractiuni de coruptie.
Munaf protejat de Parhet
Cetateanul american de origine irakiana, Mohammad Munaf, acuzat, alaturi de omul de afaceri sirian, Omar Hayssam, de fapte de terorism in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani, in Irak, va fi inclus de procurorii Parchetului General in programul de protectie a martorilor.
Potrivit anchetatorilor, Muhaf va fi inclus in acest program ca urmare a comportamentului sau din timpul anchetei si a declaratiilor date in aceasta cauza, pe baza carora procurorii romani si americani au identificat mai multe persoane care apartineau unor organizatii internationale de criminalitate organizata si terorism.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.