Comisia Juridica din Camera Deputatilor a propus un amendament la legea de organizare si functionare a Departamentului National Anticoruptie (DNA). In cazul in care acesta va fi votat in plen, exista riscul destul de mare ca DNA sa fie transformat in
Comisia Juridica din Camera Deputatilor a propus un amendament la legea de organizare si functionare a Departamentului National Anticoruptie (DNA). In cazul in care acesta va fi votat in plen, exista riscul destul de mare ca DNA sa fie transformat intr-o structura subordonata Parchetului General, care si-ar pierde autonomia. Ordonanta de Urgenta prin care s-a infiintat Departamentul National Anticoruptie, fostul PNA, prevede printre altele ca Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie coordoneaza DNA prin intermediul procurorului sef al acestui departament. Deputatul PNL Dragos Ujeniuc, membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor a propus un amendament din care s-a eliminat sintagma "prin intermediul procurorului sef al acestui departament". Practic, daca amendamentul propus in Comisia Juridica va fi votat de plenul Camerei, Ilie Botos va coordona direct DNA, seful Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, fiind "scos din ecuatie".
Initiatorul vrea sa-si retraga amendamentul
Contactat de ZIUA, Dragos Ujeniuc ne-a declarat ca s-a grabit in momentul in care a propus acest amendament, spunand ca este gata sa-l retraga. "Timpul a fost scurt in ceea ce priveste dezbaterile la aceasta lege si cred ca m-am grabit atunci cand am propus eliminarea acelui pasaj. Am discutat cu colegii mei si am ajuns la concluzia ca acel amendament nu este necesar. Eu sunt gata sa retrag acel amendament si cred ca se va reveni in plenul Camerei la forma initiala", a declarat Dragos Ujeniuc.
Marea coruptie
Relevanta pentru pastrarea actualei forme de organizare a DNA este si declaratia procurorului sef-adjunct al acestei institutii, Mircea Zarie. El spune ca modificarile legislative privind Departamentul National Anticoruptie ii permit acestei institutii sa se concentreze pe dosarele de mare coruptie, precizand ca s-au luat masuri care sa reglementeze competenta DNA in combaterea acestui flagel. "Incercam sa modificam starea privind coruptia. S-au luat masuri legate de personal, printr-o noua reglementare s-a stabilit ca DNA sa devina un departament autonom in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie care sa poata sa se concentreze pe marea coruptie, sa aiba competenta de a-i cerceta pe deputati, parlamentari si pe fostii ministri", a precizat reprezentantul DNA. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.